Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Μ. Χνάρης: «Καμπανάκι για το μέλλον της δημόσιας παιδείας η μείωση αιτήσεων των υποψηφίων εκπαιδευτικών»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ  ΠΑΣΟΚ Μ. ΧΝΑΡΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Newsroom Από Newsroom
15/06/2026 - 4:55 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΧΝΑΡΗΣ

Ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία να είναι το δημόσιο σχολείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δήλωσή του Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με αφορμή την λήξη της σχολικής χρονιάς και την μείωση 22.000 αιτήσεων υποψήφιων εκπαιδευτικών στις λίστες του ΑΣΕΠ. Ο κ.Χνάρης αναφέρει:

«Με την ολοκλήρωση μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, αξίζει πρώτα απ’ όλα να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και το σύνολο της σχολικής κοινότητας για την προσπάθεια που κατέβαλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις αιτήσεις ένταξης στους νέους πίνακες εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ προκαλούν εύλογο προβληματισμό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2026 κατατέθηκαν περίπου 130.000 αιτήσεις, έναντι 152.278 το 2023, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση περίπου 22.000 υποψηφίων εκπαιδευτικών μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα απλό στατιστικό δεδομένο. Αντιθέτως, αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα για τους νέους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν υπό καθεστώς παρατεταμένης επαγγελματικής αβεβαιότητας, με συνεχείς μετακινήσεις, αυξημένο κόστος διαβίωσης και περιορισμένες δυνατότητες ουσιαστικού επαγγελματικού προγραμματισμού.

Η Πολιτεία οφείλει να μελετήσει σε βάθος τα αίτια αυτής της μείωσης και να διαμορφώσει ένα πιο σταθερό και ελκυστικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που επιλέγουν να υπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να στηρίζεται στην εξάντληση και την ανασφάλεια των λειτουργών της.

Καθώς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ολοκληρώνουν τη φετινή τους προσπάθεια, η συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, προτείνουμε ένα πλέγμα άμεσων παρεμβάσεων και ουσιαστικών κινήτρων:

• Οικονομική αναβάθμιση: Άμεση αύξηση των μισθών και σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού των εκπαιδευτικών και των κονδυλίων για τη δημόσια παιδεία, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Αντιμετώπιση του στεγαστικού: Θέσπιση ειδικού επιδόματος στέγασης και σίτισης, καθώς και παροχή φορολογικών κινήτρων για τη φθηνή ενοικίαση κατοικιών σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.

• Εργασιακή ασφάλεια: Ταχεία μονιμοποίηση των αναπληρωτών με ένα δίκαιο σύστημα διορισμών και τέλος στην εργασιακή ομηρία.

• Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Καθιέρωση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου.

Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή παιδεία με εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για ένα αξιοπρεπές και σύγχρονο σχολείο για τα παιδιά μας και τους δασκάλους τους.

Εύχομαι σε όλες και όλους καλό καλοκαίρι, με υγεία, ξεκούραση και δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά».

 

 

Tags: sidebar_nowεκπαίδευσηΜανόλης ΧνάρηςΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής
Share238Tweet149Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

IMG 5686

Στο επίκεντρο το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, τα όρια των οικισμών και οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων δήμου Αγίου Βασιλείου

10/07/2026 - 5:38 μμ
ΧΝΑΡΗΣ

Ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου και θεσμικό διαχωρισμό αγροτικής πολιτικής σε νησιωτική και ηπειρωτική χώρα ζητά ο Μ.Χνάρης 

09/07/2026 - 3:44 μμ
IMG 5644

Επί τάπητος τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

09/07/2026 - 11:37 πμ
ΧΝΑΡΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Αναγκαία η χάραξη ειδικής αγροτικής πολιτικής για τα νησιά σύμφωνα με τον Μ.Χνάρη 

03/07/2026 - 3:58 μμ
Επόμενο άρθρο
ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ

«Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται»

Τελευταία νέα

archelon

ΑΡΧΕΛΩΝ: «Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα – Μην τις ταΐζετε»

13/07/2026 - 3:22 μμ
ΚΕΔΙΒΙΜ

Νέα επιμορφωτικά προγράμματα από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης

13/07/2026 - 3:10 μμ
5531866536129738 ΤΔΝ ΧΑΝΙΩΝ 3

Συνελήφθη στον Μυλοπόταμο 60χρονος για καλλιέργεια φυτείας 103 δενδρυλλίων κάνναβης 

13/07/2026 - 2:59 μμ
260714

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Ηράκλειο και Λασίθι

13/07/2026 - 2:58 μμ
Ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών

Ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών

13/07/2026 - 2:46 μμ
ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ

Στο 50% η στελέχωση του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας

13/07/2026 - 11:16 πμ
5531728953786608 A.T. ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Κυκλοφορούσε με πολυβόλο όπλο και συνελήφθη 20χρονος στο Ηράκλειο 

13/07/2026 - 11:09 πμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr