Το ζήτημα αναφορικά με το καθεστώς ασφάλισης των εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική παρέμβασή του – αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.
Την εν λόγω Αναφορά συνυπογράφει και ο Βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της παράταξης, Γεώργιος Μουλκιώτης.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνέχεια Επιστολής της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, διαμαρτύρονται για το καθεστώς ασφάλισης των εργατών γης στον πρωτογενή τομέα.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν τα μέλη της παραπάνω Ένωσης, μετά από λανθασμένη ερμηνεία του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με αναδρομική εφαρμογή από 01/01/2017 οι δραστηριότητες τους χαρακτηρίζονται ως παρανομούσες με το αιτιολογικό ότι, οι συναλλαγές εργοσήμου ΟΓΑ ως τρόπος πληρωμής των εργατών γης που έχουν απασχολήσει από τότε θεωρούνται συνολικά μη σύννομες καθώς κρίθηκε ότι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.
Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω επιστολή: «Από την 1-1-2017 έως και σήμερα ο ΕΦΚΑ αποδέχεται κανονικά την ασφάλιση των εργατών γης, που εργάζονται για λογαριασμό μας στις αγροτικές εργασίες, με μία εξαίρεση στην ΑΡΤΑ, όπου ο τοπικός ΕΦΚΑ εδώ και κάποιους μήνες αρνείται να ασφαλίσει τους εργάτες γης σε συγκεκριμένους αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα» με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε 3 αγροτικές επιχειρήσεις στον ίδιο νομό.
Επιπλέον, επικρίνοντας την ερμηνεία που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναφέρουν: «…ότι το καθεστώς του εργοσήμου είχε αρκετά κενά και «παραθυράκια» για μη σύννομες διαδικασίες… ότι το καθεστώς του εργοσήμου με το 10% των κρατήσεων δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργατών γης … ότι με την ύπαρξη του εργοσήμου γίνεται πολύ δύσκολη η εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες, γιατί υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες ερμηνείες όσον αφορά τις δραστηριότητες, τους πίνακες προσωπικού, τον στεγαζόμενο χώρο, τα θερμοκήπια κ.α… ότι υπάρχει διοικητική αρρυθμία».
Τέλος, οι Βουλευτές παραθέτουν και τις προτάσεις της ανωτέρω Ένωσης μεταξύ των οποίων είναι:
- Να δημιουργηθεί ξεκάθαρο ασφαλιστικό πλαίσιο με το οποίο δεν θα μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από τους κατά τόπους ΕΦΚΑ.
- Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση για αναδρομικότητα σε κάτι τόσο συγκεχυμένο με τόσο πολλά κενά, και διοικητικές αρρυθμίες.
- Χρειάζεται να λάβει η διοίκηση και το κράτος σοβαρά υπόψιν την απίστευτα μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που θα επιφέρει αντίστοιχες αυξήσεις στα τρόφιμα. Οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 30-40% στο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
- Χρειάζεται να γνωρίζει ξεκάθαρα όλος ο πρωτογενής τομέας με συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία (π.χ. 01/01/2026), το νέο καθεστώς ασφάλισης των εργατικών χεριών, που θα επιφέρει πολύ σοβαρές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι, επειδή τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Επιστολή τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια αιτήματα, αιτήθηκαν για την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.