Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή ΚΕΝΤΡΟ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Ο κ. Χρυσοχοίδης μίλησε για τις εξελίξεις στη Γαλλία όπου είπε «Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη. Μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία, η Γαλλία, μπαίνει σε ένα κύκλο πάλι αστάθειας. Και λέω πάλι γιατί το είχε ξαναπεράσει πριν λίγο καιρό με ένα τεράστιο έλλειμμα δημοσιονομικό που φτάνει περίπου στο 7%. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ευρώπη, που έχει δύο μεγάλες χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία και οι δύο αυτή τη στιγμή είναι σε μια μετάβαση με. Και υπάρχει ένα άγνωστο. Υπάρχει ένα περιβάλλον αστάθειας και μια άγνωστη εξέλιξη. Τι θα γίνει αν δηλαδή καταρχήν στη Γερμανία τον Φλεβάρη θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση βιώσιμη και αν στη Γαλλία θα μπορέσει να φτάσει ο Μακρόν μέχρι το 2027 με τη χώρα σταθερή. Μας αφορά όλους άρα πολύ και νομίζω ότι δεν έχει παρά η Ευρώπη μέσα στο 25 να σκεφτεί σοβαρά λύσεις ριζοσπαστικές για τα δημοσιονομικά και τα οικονομικά, που κάποια στιγμή δεν τόλμησε να τα πάρει τα μέτρα. Η ανάγκη θα τους οδηγήσει να πάνε μπροστά. Αυτή είναι η γνώμη μου».
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην συγκλονιστική υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής όπου υπογράμμισε «Κατ αρχήν πρέπει να σας πω ότι εγώ που έχω δει λόγω της εμπειρίας μου στον χώρο αυτόν, έχω δει πολλά πολύ άσχημα πράγματα που έχω δει. Πτώματα στον δρόμο που έχω ακουμπήσει νεκρούς κομματιασμένα. Ειλικρινά σας λέω, είμαι και εγώ σοκαρισμένος. Δεν το χωράει ο νους αυτό που ακούμε τουλάχιστον και ας μην πούμε παραπάνω οτιδήποτε. Γιατί υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία και επίσης υπάρχουν παιδιά τα οποία είναι χτυπημένα από την ίδια τη ζωή, από τους γονείς τους και οφείλουμε να σεβαστούμε και οφείλουμε να σεβαστούμε. Ωστόσο, ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα πως έχουμε φτάσει εδώ, όπως λένε. Όπως ρωτάει όλοι οι άνθρωποι καταρχήν στη Βουλή και γενικότερα στην Αστυνομία υπηρετούν 55.000 άνθρωποι. Ναι, μην ισοπεδώνουμε ότι όλη την αστυνομία μην παίρνουμε στο λαιμό μας όλη την αστυνομία. Δεν είναι όλη η αστυνομία έτσι. Οι άνθρωποι, όπως σε κάθε κοινωνική ομάδα, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Ακόμα και πολλές φορές τόσο ακραία. Να σας πω εγώ προσωπικά ως υπουργός καθημερινά είμαι μάρτυρας υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Περίπου 100 κάθε μέρα. Κρατήστε το αυτό. 100 υποθέσεις, 60 συλλήψεις τις οποίες κοιτάζω μία μία μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας και τις υπηρεσίες για να δούμε ποια ενδεχομένως μπορεί να επαναληφθεί και να μας οδηγήσει σε μοιραία γεγονότα».
Ακολούθως ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε «Ο αστυνομικός λοιπόν είναι και αυτός σε κάθε σπίτι πίσω από την πόρτα. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Σε ό, τι αφορά τη συμπεριφορά του αστυνομικού στην υπηρεσία του και μάλιστα στη Βουλή, όπως είπατε, να σας πω καταρχήν πάλι ότι στη Βουλή τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε υπηρετήσει 2.500 αστυνομικοί. Δεν εμφανίστηκε κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Είναι ίσως το μοναδικό. Εδώ λοιπόν, από την ώρα που ξέσπασε αυτό το πρόβλημα, από την ώρα δηλαδή που υπήρξε μια καταγγελία, αφαιρέθηκε το όπλο από τον συγκεκριμένο, Παραπέμφθηκε για εξετάσεις, Έγιναν πάρα πολλές εξετάσεις με αναρρωτικές άδειες, του αφαιρέθηκε το όπλο, ήταν ήδη στη Βουλή. Ασφαλώς, όταν καταγγέλθηκε και παρέμεινε στη θέση του με αναρρωτική άδεια, επαναλαμβάνω μάλιστα με αναρρωτική άδεια, εξετάσεις συνεχείς μπορεί θα πρέπει να δώσει, να δώσουν οι γιατροί και θα κατατεθούν όλα αυτά στον ανακριτή που κάνει μια εξαιρετική δουλειά κατά τη γνώμη μου και να μη βιαζόμαστε γιατί νομίζω ότι η ανάκριση αυτή είναι πολύ κρίσιμη και ταυτόχρονα, κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως το βλέπω από μακριά, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά στην ανάκριση».
Επιπλέον ο υπουργός τόνισε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός πήγε στη Βουλή το 2019, όταν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. «Ακόμη και παρέμεινε εκεί στη συνέχεια. Δεν ξέρω γιατί παρέμεινε. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι θέμα στο οποίο μπορώ να απαντήσω εγώ. Από κει και πέρα, αυτό στο οποίο πρέπει να απαντήσω είναι ότι από τη στιγμή που έγινε μια καταγγελία από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία. Προσέξτε για ενδοοικογενειακή βία. Άρχισε η διαδικασία.
Την επόμενη μέρα αφαιρέθηκε το όπλο του. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε γιατρούς, εξετάστηκε από γιατρούς, πήρε δύο μήνες αναρρωτική άδεια, στη συνέχεια επανήλθε με προσφυγές, πήγε η σύζυγος του επανειλημμένα και τον στήριξε και είπε ότι είναι όλα μια χαρά. Πήρε πίσω την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία» και πρόσθεσε «Επίσης και κάποια στιγμή αργότερα, πολύ αργότερα. Προσφάτως έγινε η καταγγελία για τα υπόλοιπα. Άρα λοιπόν όλη αυτή η διαδρομή έχει ζητήματα ιατρικά, τα οποία έχουν απαντηθεί από τους γιατρούς και στο τέλος θα κριθούν από την ανάκριση. Θέλω να σταματήσουμε εδώ για αυτό το θέμα. Είναι σοκαριστικό αυτό. Θέλω να σας πω και μια ακόμη κουβέντα και παρακαλώ πάρα πολύ να την λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, με την έννοια ότι από τη μέρα που έχω πάει στο Υπουργείο η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, δηλαδή η υπηρεσία που καταπολεμά τη διαφθορά, σχεδόν κάθε μέρα προπηλακίζει έναν αστυνομικό. Πριν από λίγες μέρες, σήμερα μάλλον προφυλακίστηκε ένας για ναρκωτικά πριν από λίγο».
Όσον αφορά τη διαφθορά και αν υπάρχει στο Αστυνομικό Σώμα και σε τι βαθμό ο υπουργός επισήμανε « Σημαίνει ότι υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται, διεισδύουν στη διαφθορά, συλλαμβάνουν τους διεφθαρμένους και τους πάνε φυλακή. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει παντού και θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η υπηρεσία και όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο και μπορούν οι πολίτες εμπιστεύονται να καταγγείλουν από τις γυναίκες οι οποίες από τις γυναίκες οι οποίες κακοποιούνται και εμπιστεύονται την αστυνομία, 20.000 φέτος γυναίκες, 20.000 περιστατικά μέχρι τους διεφθαρμένους υπαλλήλους και αξιωματικούς της αστυνομίας. Και αυτή η υπηρεσία φέτος σπάει ρεκόρ και δεν θα σταματήσουμε .Είμαι πολύ χαρούμενος, επαναλαμβάνω, που κάθε μέρα, όλο και περισσότερο αυτή η υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της και με τη δική μου ευθύνη, γιατί εγώ είμαι ο προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας».
Ο Υπουργός ερωτώμενος τι έννοια έχει η Αστυνομία που υποδέχεται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υποστήριξε «Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι από το Φλεβάρη τώρα. Και στη συνέχεια έκλεισε η υπόθεση. Γιατί αν εκλήθη, αν εκλήθησαν όσα ειπώθηκαν, άνοιξε πριν από λίγες μέρες και αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες της προφυλάκισης και ό, τι ακολούθησε. Η απάντησή μου λοιπόν είναι η εξής. ότι στις 20.000 περιστατικά, στις 12.000 συλλήψεις. Και προκαλώ, παρακαλώ, τους συντάκτες τους αρμόδιους της ΕΡΤ να το ερευνήσουν. Όλες οι υποθέσεις αυτές τελειώνουν εντός 24ώρου. Θα προφυλακιστεί αν θα προφυλακιστεί. Με απόφαση του εισαγγελέα και του ανακριτή ο κατηγορούμενος, ο κακοποιητές θα του βάλουν περιοριστικούς όρους αν τυχόν δεν προφυλακιστεί η γυναίκα μπορεί να έχει ένα cash out, να παραμείνει για κάποιες ημέρες ή για όσο χρονικό διάστημα θέλει. Τα παιδιά της είναι υπό προστασία και προσέξτε όλο αυτό το ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι αστυνομικό θέμα. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Αυτό αλλάζει, αλλά στο ποινικό μέρος η υπόθεση κλείνει, επαναλαμβάνω, εντός 24ώρου. Γι αυτό κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν το θάρρος, εμπιστεύονται την αστυνομία και καλούν το 100 ή έχουν πάρει το Panic button. Αρκετές χιλιάδες γυναίκες έχουν βάλει στο κινητό τους το Panic button και την ώρα που έχουν ανάγκη το πατάνε για να έρθει».
Επιπροσθέτως ο υπουργός απάντησε και στην ερώτηση αν είναι πια εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί έτσι ώστε να υποδέχονται σωστά τέτοια περιστατικά; «Αυτή η κατηγορία των αστυνομικών που είναι 8 αστυνομικοί σε κάθε αστυνομικό τμήμα σ όλη τη χώρα. 55 γραφεία σε όλη την Ελλάδα ενδοοικογενειακής βίας είναι αξιοθαύμαστοι. Χειρίζονται υποθέσεις, όχι μόνο δεν αρκούνται μόνο σε αυτά που καταθέτει μια γυναίκα, αλλά ψάχνουν και από πίσω να δουν μήπως συμβαίνει κάτι με αυτήν, με τα παιδιά της, στους γονείς της κλπ. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα μέσα από την εκπομπή σας σε όλους όσους μας ακούνε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ούτε τόσο δα ελαστικοί σε αυτούς οι οποίοι είναι επίορκοι. Αυτή η υπόθεση για την Αστυνομία είναι όρκος τιμής που έχουμε δώσει. Είναι οι καλύτεροι αξιωματικοί που έχουν τοποθετηθεί σε αυτή την υπηρεσία, αλλά πια και στις άλλες υπηρεσίες υπάρχουν τοποθετημένοι διαλεγμένοι άριστοι αξιωματικοί που έχουν μεγάλες επιτυχίες».
«Το βιβλίο δεν έχει την έννοια του απολογισμού»
Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για το βιβλίο του και γιατί αποφάσισε τώρα να γράψει αυτό το βιβλίο. «Ούτε είναι αυτοβιογραφία ούτε αλλά έχει αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά, γιατί ήθελα να δείξω δύο πράγματα. Το βιβλίο δεν έχει την έννοια του απολογισμού, γιατί ήθελα να δείξω δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι ήθελα να δείξω πώς η μεταπολιτευτική Ελλάδα πραγματικά βοήθησε την κοινωνική εξέλιξη και την κοινωνική ανέλιξη. Και παιδιά από φτωχές οικογένειες, παιδιά από την ύπαιθρο τα οποία μπορούσαν να εξελιχθούν όπου μπορούσαν και πολλές φορές όπου ήθελαν. Θέλουν να πιστέψουν όλοι οι νέοι, όλοι νέοι άνθρωποι, ότι η αφετηρία είναι η ίδια. Αρκεί κανείς να έχει μέσα του φλόγα πάθους, πιστεύω, ικανότητες και κυρίως αφοσίωση και δουλειά».
Επιπλέον είπε χαρακτηριστικά ότι γράφει «Το νησί της Ημαθίας είναι ένα χωριό που ήταν παραλίμνιο χωριό της λίμνης των Γιαννιτσών, της τέως λίμνης Γιαννιτσών που αποξηρανθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος και παρέμεινε ως νησί και λέτε ότι ίσχυε γενικά η πεποίθηση πως είναι ντροπή να μην πηγαίνεις στη δουλειά, να μην πηγαίνεις στη δουλειά ή η εργασία είναι τεράστια αξία και νομίζω αυτό έχει χαθεί σε ένα βαθμό σήμερα. Όλο αυτό έγινε λοιπόν γι αυτό το λόγο. Γιατί για τους λόγους της κοινωνικής κινητικότητας, όπως είπατε. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλω να πω την άποψή μου για την πολιτική, ότι η πολιτική, σε αντίθεση με ότι πολλές φορές κυριαρχεί, είναι μια αποστολή. Πρέπει να είναι κανείς αφοσιωμένος, ενταγμένος πλήρως στον σκοπό του, στον στόχο του και να εργάζεται καθημερινά για την επίτευξή του. Αν το κάνει αυτό, τότε είναι ένας καλός, επιτυχημένος, αφοσιωμένος και χρήσιμος πολιτικός».
Ερωτώμενος ο υπουργός για την κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς απάντησε «Η πεποίθησή μου καταρχήν είναι ότι η πολιτική με όμικρον γιώτα και οι πολιτικοί με ήτα, μαζί η χώρα πήγε μπροστά έτσι; Ναι. Περάσαμε μια και μια τεράστια, βαθιά επώδυνη κρίση. Παρόλα αυτά ξαναμπήκαμε στη λεωφόρο της προόδου και της εξέλιξης.Νομίζω ότι κάθε φορά που υπάρχουν προβλήματα και μεγάλα τμήματα του κόσμου υποφέρουν, δυσκολεύονται, Τότε είναι προφανές ότι το ανάθεμα πέφτει στον πολιτικό».
Επίσης ο υπουργός είπε ότι «Αδικήθηκα προσωπικά εννοείται αρκετές φορές ότι ο κόσμος μπορεί να σας έχει αδικήσει αρκετές φορές, αλλά στο τέλος κατέληξα ότι μάλλον εγώ έφταιγα για το αν δημιουργήθηκε έστω και παρεξήγηση».
«Συνδέω με τη βία την οποία δοκίμασα αρκετές φορές, αλλά τώρα ήταν πολύ επώδυνη και σοκαριστική και έμεινα για πολύ καιρό στο νοσοκομείο. Ήταν τόσο άγριος ξυλοδαρμός. Ήταν μια βίαια πολύ άγρια και άλογη, εντελώς αδικαιολόγητη μάλιστα. Και μετά; Στη συνέχεια αναφέρομαι στη βία της 17 Νοέμβρη σε σχέση με τη δολοφονία του Γουέλς. Την επόμενη μετά από λίγες μέρες. Εν πάση περιπτώσει. Και κάνω μια σύγκριση. Διότι η βία γενικώς, η οποία ανθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στην κοινωνία, που εκδηλώνεται, όπως είπαμε προηγουμένως, με την ενδοοικογενειακή, με τη βία ανηλίκων, με τη σχολική βία. Η φραστική, η ρητορική βία στη σχολική βία, όλο αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για τις κοινωνίες . Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να συμβάλουμε όλοι στο να εμπεδώσουμε την κοινωνική ειρήνη. Είναι αυτό που λέμε που σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Εγώ να σας πω κάτι; Εξομολογητικά. Ποτέ δεν πίστευα ότι το κοινωνικό συμβόλαιο είναι τόσο εύθραυστο.Το είδαμε στην κρίση, το είδαμε στην οικονομική κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός.
Τέλος ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε «Οι μεγάλες, επιλογές, οι εθνικές, κοινωνικές, οικονομικές επιλογές είναι οι ίδιες. Είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδεολογικά ζητήματα δεν υπάρχουν ιδεολογικές προσεγγίσεις οι οποίες διχάζουν τον πολιτικό κόσμο. Τα κόμματα δεν υπάρχουν πια, οπότε τι είναι αυτό το οποίο ξεχωρίζει; Τα κόμματα. Είναι τα προγράμματά τους, οι πολιτικές τους, οι πολιτικές, τα προγράμματα, Η εφαρμογή των προγραμμάτων; Εννοείται. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρίνεται από το έργο της. Θα κριθεί συνολικά στο τέλος της τετραετίας, όταν πάμε για εκλογές. Από το έργο της αυτό είναι σαφές. Ναι, έργο παράγεται και εγώ που το παρακολουθώ σε καθημερινή βάση μέσα από τις επαφές μου με το Συντονιστικό Κέντρο που είναι στο Μαξίμου».
Πηγή: ertnews.gr