Την ενίσχυση του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Μυλοποτάμου με 30 νέους αστυνομικούς ανακοίνωσε από το Ηράκλειο χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στο νησί. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο νέο εξοπλισμό που αναμένεται να παραχωρηθεί στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), αλλά και στα ΤΑΕ της Κρήτης, σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης των σωμάτων ασφαλείας και των αρμόδιων υπηρεσιών, γεγονός που όπως είπε θα εξυπηρετήσει την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών, που πλήττουν την περιοχή και τους πολίτες. Μέσα στο 2025 έχει δρομολογηθεί η διάθεση 1000 περίπου νέων αστυνομικών οχημάτων για όλη τη χώρα, αρκετά εκ των οποίων αναμένονται να στελεχώσουν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης, την ώρα που όπως ανέφερε ο Υπουργός, το επάγγελμα του αστυνομικού θα αρχίσει να αναγνωρίζεται ως επάγγελμα υψηλής επικινδυνότητας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες.
Επιπλέον, μία ακόμη επίσκεψη στην Κρήτη σχεδιάζει το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Χρυσοχοϊδης, με σκοπό τη συνάντηση με φορείς της αυτοδιοίκησης, για να εξεταστούν τα θέματα των αγροζημιών, της αδεσποτίας και της καλλιέργειας ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές του νησιού, «ώστε να ξεριζώσουμε στην κυριολεξία τα εγκλήματα τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών», όπως ανέφερε.
«Συντριπτικό χτύπημα στις εγκληματικές ομάδες»
Με νέο, πρόσθετο προσωπικό, αλλά και με απαραίτητο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, εξοπλισμό θα ενισχυθούν το ΤΑΕ Μυλοποτάμου, καθώς και οι ΟΠΚΕ στους τέσσερις νομούς του νησιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός: «Το 2024 ήταν ένα χρόνος ανασύνταξης και ένας χρόνος αποτελέσματος στο έργο της αστυνομίας. Από εδώ και μπροστά έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσουμε, βελτιώνοντας το αποτέλεσμά μας και κυρίως δίνοντας οριστικές λύσεις στα προβλήματα, τα οποία απασχολούν τους πολίτες εδώ στην Κρήτη και τους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Καταρχήν, θα ενισχύσουμε με 30 αστυνομικούς άμεσα το ΤΑΕ Μυλοποτάμου και αυτό διότι θέλουμε να γίνουμε περεταίρω αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στις περιοχές αυτές. Θα ενισχύσουμε συνολικά τα ΤΑΕ και τις ΟΠΚΕ της Κρήτης, διότι θέλουμε να δώσουμε συντριπτικό χτύπημα στις εγκληματικές ομάδες, οι οποίες επί χρόνια ασχημονούν και εγκληματούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θέλουμε και το εννοούμε οι λύσεις αυτές να είναι ολιστικές, ριζικές και μόνιμες. Για το λόγο αυτό θα ενισχύσουμε τόσο σε μέσα, όσο και σε εξοπλισμούς σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, τα ΤΑΕ δηλαδή και τις ΟΠΚΕ, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές».
Νέα οχήματα και εντατικοποίηση της παρουσίας των αστυνομικών στους δρόμους του νησιού είναι οι στόχοι του Υπουργείου, που δρομολογούνται μέσα στο 2025, για να ενισχυθούν η ασφάλεια και η νομιμότητα στην Κρήτη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε: «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή, συνολικά 2002 αστυνομικοί υπηρετούν στην Κρήτη και οφείλουμε να ενισχύσουμε περεταίρω το προσωπικό. Η ελληνική αστυνομία στο τέλος του 2025 θα εφοδιαστεί με περίπου 1000 οχήματα, πολλά εκ των οποίων θα έρθουν στην Κρήτη. Κάποια ήδη έρχονται, μετά τις αποφάσεις που πήραμε την προηγούμενη φορά. Οι αστυνομικοί της Κρήτης κάθε μέρα θα είναι περισσότερο στους δρόμους, κοντά στους πολίτες, για να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη».
«Ενισχύουμε το εισόδημα και το ηθικό του αστυνομικού προσωπικού»
Σημαντικό έργο επετέλεσε μέσα στο 2024 η διεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος στην Κρήτη, η οποία κατέγραψε αξιόλογες επιτυχίες σύμφωνα με τον υπουργό: «Η Κρήτη είναι η 3η περιοχή της χώρας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που έχει έδρα Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου εγκλήματος, ως τμήμα της κεντρικής διεύθυνσης της νέας υπηρεσίας, η οποία είναι αφοσιωμένη και προσηλωμένη στη δίωξη και την αντιμετώπιση των εγκληματικών ομάδων, του οργανωμένου εγκλήματος και η οποία ήδη άρχισε και λειτουργεί και καταγάγει πολύ σημαντικές επιτυχίες».
Ως επάγγελμα επικινδυνότητας θα θεωρείται προσεχώς αυτό των αστυνομικών, σε μία μορφή αναγνώρισης και επιβράβευσης εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Η φροντίδα μας για το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας εκδηλώθηκε πριν από λίγες μέρες στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου ανακοινώθηκε και θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2025, σε έξι μήνες δηλαδή από σήμερα, η αναγνώριση του αστυνομικού επαγγέλματος ως επικίνδυνου. Αυτή η επικινδυνότητα θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση και στη συνέχεια με την νομοθέτησή του, το μέτρο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των εισοδημάτων, αλλά και του ηθικού του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας».
Την πρόθεσή του για εκ νέου επίσκεψη στην Κρήτη εξέφρασε ο υπουργός, με στόχο την ανάπτυξη συζητήσεων με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς για θέματα εγκληματικότητας και παραβιάσεων που απασχολούν το νησί: «Επίσης σχεδιάζω πολύ σύντομα να επανέλθω στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε μία συνάντηση των υπηρεσιών δίωξης εγκλήματος, της διεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος, των ΤΑΕ και των ΟΠΚΕ μαζί με δημάρχους, τον περιφερειάρχη και υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να ασχοληθούμε συστηματικά, με διάρκεια, μονιμότητα και αποτέλεσμα στα θέματα των αγροζημιών, της αδεσποτίας, της καλλιέργειας ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές, ώστε να ξεριζώσουμε στην κυριολεξία τα εγκλήματα τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών. Αυτό αποτελεί πίστη μου και πεποίθησή μου ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε να πετύχουμε ένα συντριπτικό χτύπημα απέναντι σε όλα τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες το νησί και τους πολίτες.
Τέλος, ο υπουργός συμπλήρωσε: «Όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς πρώτον στην πρόληψη και το κοινωνικό πεδίο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας των ανηλίκων, θέματα καθαρά κοινωνικά, που όμως τελικά χτυπούν την πόρτα της αστυνομίας στην τελική τους έκβαση. Εμείς θα είμαστε παρόντες, αλλά θέλουμε και τη συμμετοχή των ΜΚΟ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων όσων σχετίζονται με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να στηρίξουμε τα θύματα αυτής της βίας».
Αυξήθηκαν το 2024 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – Σε 263 γυναίκες και 30 άνδρες το panic button
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Νίκος Σπυριδάκης, σημείωσε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι και οι συλλήψεις για περιστατικά που αφορούν ναρκωτικά, άσκοπους πυροβολισμούς και γενικότερα οπλοκατοχή στο νησί, ενώ ιδιαίτερα αυξημένοι ήταν και οι τροχονομικοί έλεγχοι με την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και κράνους και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να είναι οι κυρίαρχες παραβάσεις των οδηγών στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Αστυνόμος Β’, Αγγελική Μπερνιδάκη, η ενδοοικογενειακή βία τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Συνολικά έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών 62%.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Τα περιστατικά στο Ηράκλειο ήταν 464 το 2023 και έγιναν 748 το 2024. Στα Χανιά από 295 έγιναν 398, στο Ρέθυμνο από 84 έγιναν 209 και στο Λασίθι από 59 έγιναν 106. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 27 γυναίκες σε ξενώνες, 40 γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο ιατροδικαστή, ενώ σε 70 περιπτώσεις φυλάσσονται οικίες θυμάτων.
Από τον περασμένο Ιούνιο το panic button έχει κριθεί ότι πρέπει να εγκατασταθεί σε στα κινητά τηλέφωνα 826 γυναικών και 236 ανδρών στην Κρήτη, ωστόσο το έχουν εγκαταστήσει 263 γυναίκες και 30 άντρες, ενώ το ενεργοποίησαν μόλις 25 γυναίκες και κανένας από τους 30 άντρες.
Νωρίτερα πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με υπηρεσιακά στελέχη των αστυνομικών διευθύνσεων και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τέθηκαν οι νέοι στόχοι για την επόμενη.
Αργότερα, το μεσημέρι ο υπουργός συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια στο νησί. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Γωγώ Μηλάκη, Μιχάλης Βάμβουκας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μιχάλης Κλώντζας και Γιώργος Καρτσάκης.
Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.