Με επιστολή που εστάλη στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ο ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes» και πρόεδρος της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας «Γερακάρι Lamasat», Γιάννης Γενεράλης αρνείται κατηγορηματικά τον όρο «υποστελέχωση», όπως αυτός χρησιμοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας, στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου για την κατάσταση του προσωπικού.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι κάθε άλλο παρά υποστελεχωμένη είναι η μονάδα, καθώς όπως αναφέρει «Φιλοξενεί και περιθάλπει εξήντα πέντε ηλικιωμένους και ηλικιωμένες ενοίκους και απασχολεί με κάθε νομιμότητα εργατικό δυναμικό σαράντα εννέα (49) ατόμων.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω Μονάδα απασχολεί:
- Έναν ιατρό πλήρους πενθήμερης απασχόλησης.
- Έναν ιατρό τριήμερης ανά βδομάδα απασχόλησης.
- Έναν συνεργαζόμενο ψυχίατρο ανά δεκαπέντε ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες της μονάδας.
- Μία φυσικοθεραπεύτρια πλήρους πενθήμερης απασχόλησης.
- Μία κοινωνική λειτουργό πλήρους πενθήμερης απασχόλησης.
- Δεκαεφτά (17) άτομα συνολικά ως νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό φροντίδας, συντήρησης και τροφοδοσίας.
Ένα μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες και το οποίο αριθμεί δέκα άτομα, προσελήφθησαν τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 35400/2023, ΦΕΚ 2189Β της 03/04/2023, με όλα τα απαραίτητα διαπιστευτήρια και βεβαιώσεις από τους αρμόδιους εγχώριους κρατικούς φορείς καθώς και τους αντίστοιχους στον τόπο καταγωγής τους”. Όπως υποστηριζει ο διος στην επσιτολη“ οι εν λόγω νοσηλεύτριες, τις οποίες χαρακτηρίζει εξαιρετική συμπεριφορά και επαγγελματισμός, οι οποίες διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο αντικείμενο στο οποίο απασχολούνται, με νόμιμα εκδιδόμενες άδειες παραμονής (Βίζα) και εργασίας (άρα και απασχολούμενες με κάθε νομιμότητα και έγκριση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς), αδυνατούν να αναγνωριστούν ως εξειδικευμένο προσωπικό από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους». Με βάση τα παραπάνω και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο κ. Γενεράλης στην επιστολή του εκφράζει την πρόθεσή του τον Σεπτέμβριο να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας.
Τα «Ρ.Ν.» επικοινώνησαν με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Καββάλου η οποία ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου – παρακολούθησης της δομής ηλικιωμένων Αμαρίου η Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας που είναι και η αδειοδοτούσα αρχή, ενημέρωσε τη διοίκηση της μονάδας για την αναγκαιότητα στελέχωσής της με νοσηλευτές, προκείμενου να εργάζεται ένας νοσηλευτής ανά βάρδια. Σήμερα όπως τονίζει η μονάδα λειτουργεί με έναν βοηθό νοσηλευτή. Χαρακτηριστικά η κ. Καββάλου είπε: «Με έγγραφό μας ενημερώσαμε τη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων του Αμαρίου ότι βάση νόμου απαιτείται ένας νοσηλευτής ανά βάρδια. Σύνολο τρεις. Αν δεν είναι απόφοιτοι ΠΕ η ΤΕ, να είναι τουλάχιστον βοηθοί, δηλαδή απόφοιτοι των ΙΕΚ. Σήμερα η μονάδα λειτουργεί με έναν βοηθό νοσηλευτή. Απαιτούνται ακόμα δυο. Αυτό ζητήσαμε με το έγγραφό μας» και πρόσθεσε ότι: «Αυτό που ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρίας αναφορικά με το προσωπικό από τις Φιλιππίνες, τονίζω ότι στα πτυχία τους δεν φαίνεται – δεν πιστοποιείται ότι είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Tις δηλώνει ως κοινωνικούς φροντιστές. Εμείς στείλαμε ένα έγγραφο, τον ενημερώσαμε για τις ελλείψεις στο προσωπικό και ζητήσαμε να αναπληρωθεί το προσωπικό, δηλαδή ουσιαστικά να ενισχυθεί με δυο νοσηλευτές. Ίσως ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός «υποστελέχωση» αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Του δώσαμε περιθώριο δυο μηνών για να στελεχώσει τη μονάδα με δυο νοσηλευτές. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» μας είπε.