Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, περιέγραψε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και στη δημοσιογράφο Μίρκα Οικονομοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται ριζικές, μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του.
«Έχει ξεσηκωθεί όλη η τοπική κοινωνία. Μέχρι πρότινος, το νοσοκομείο ήταν το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που είχαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για 85.000 πληθυσμό, συν 10.000 νέους ανθρώπους φοιτητές, συν τη σχολή Αστυφυλάκων, και επιπλέον τους χιλιάδες επισκέπτες τον μισό χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί και μια ιδιωτική κλινική στο Ρέθυμνο, όμως κυρίως το βάρος πέφτει στο νοσοκομείο, το οποίο σαφώς είναι υποστελεχωμένο, υπάρχουν τρομερά θέματα, καθώς επίσης τώρα αρχίζουν και δημιουργούνται θέματα και στα κέντρα υγείας».
Όπως πρόσθεσε η κ. Λιονή: «Δεν είναι δυνατόν να στηρίξουμε το νοσοκομείο με ημίμετρα και να διαλύσουμε και τα κέντρα υγείας, τα οποία είναι σημείο αναφοράς για την υγεία όλης της περιφέρειας εκτός από τον μητροπολιτικό μας δήμο του Ρεθύμνου, που τώρα το καλοκαίρι δέχονται κι αυτά πάρα πολλούς επισκέπτες. Επομένως οι λύσεις χρειάζεται να είναι ριζικές και μόνιμες και όχι εμβαλωματικές».
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κρήτης, η οποία όπως είπε, έχει διαθέσει από την περίοδο του covid μέχρι και σήμερα περισσότερα από 120 εκ. ευρώ για την υγεία: «Η αυτοδιοίκηση τόσο του πρώτου, όσο και του δευτέρου βαθμού, είμαστε υποστηρικτικοί όσο μπορούμε περισσότερο στα ιδρύματα του νησιού μας. Από τον κόβιντ και μετά η περιφέρεια έχει διαθέσει για τον τομέα της υγείας του νησιού μας πάνω από 120 εκ. ευρώ και για να προμηθεύσει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία χρειάζονται τα ιδρύματά μας, αλλά και για να καταβάλει μισθούς στους επικουρικούς γιατρούς και τους νοσηλευτές όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για κονδύλια τα οποία ενώ θα έπρεπε να είχαν διατεθεί για έργα τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη όλη η περιφέρεια, με αυτά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ πληρώνουμε τις μισθοδοσίας των ανθρώπων αυτών, κι αυτό όχι μόνο εμείς, όλες οι περιφέρειες και το κάνουμε ευχαρίστως. Καθώς η υγεία – προφανώς και η εκπαίδευση – είναι πάρα πολύ υψηλά στην ατζέντα όλου του ελληνικού λαού».
Η ίδια αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού «Εδώ στο Ρέθυμνο ακόμα και οι φορείς έχουν κάνει πάρα πολλές – συγκινητικές θα έλεγα – ενέργειες, από τον σύλλογο Ξενοδόχων, από τον σύλλογο Εστίασης και πάρα πολλούς συλλόγους, διαθέτουν δωμάτια με χαμηλές τιμές σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να έρθουν στο Ρέθυμνο, διότι και το θέμα των μισθωμάτων είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στα τουριστικά μέρη. Επίσης τα καταστήματα εστίασης δίνουν μεγάλες εκπτώσεις στους γιατρούς που έρχονται να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο. Σε ό,τι μπορεί η τοπική κοινωνία βοηθάει. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα των τοπικών κοινωνιών».
Επεσήμανε ωστόσο η κ. Λιονή ότι τα παραπάνω δεν επαρκούν και χρειάζεται κεντρική πολιτική: «Είναι ζήτημα μιας κεντρικής πολιτικής, η οποία πρέπει να δείξει τη στοργή της με έναν μόνιμο τρόπο. Καθώς η υγεία και η εκπαίδευση είναι ψηλά σε όλες τις προτεραιότητες του ελληνικού λαού».
Η αντιπεριφερειάρχης ερωτώμενη σχετικά με την έκταση που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ίδρυση νέου νοσοκομείου, τόνισε ότι αυτό θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, επέμεινε ωστόσο ότι χωρίς προσωπικό καμιά δομή δεν μπορεί να λειτουργήσει: «Η ανέγερση νοσοκομείου στην έκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα κτιρίων, είναι θέμα και στελέχωσης των κτιρίων. Η σύγκλητος πράγματι δίνει τις εκτάσεις πάνω στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου για να ανεγείρει η πολιτεία ένα νοσοκομείο όπως αρμόζει στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, γιατί το υπάρχον είναι παλιό, δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών μας. Όμως δεν φτάνει μόνο το κτίριο, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τη μόνιμη στελέχωση».
Τα κίνητρα στο προσωπικό αποτελούν μονόδρομος κατά την αντιπεριφερειάρχη: «Θα πρέπει να δοθούν εκείνα τα κίνητρα στις περιοχές που για τον α’ και β’ λόγο, που ξέρουν στο υπουργείο Υγείας, δεν έχουμε τους γιατρούς που πρέπει να έχουμε. Να δοθούν εκείνα τα κίνητρα για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη και η υποχρέωση της πολιτείας είναι να παρέχει υγεία» κατέληξε.