Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σε μήνυμα του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, αναφέρει: «Τιμούμε μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια και με δικαιώματα.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ βρίσκει τα άτομα με αναπηρίες, τους χρόνια πάσχοντες, να μαστίζονται από την ανεργία, την ενεργειακή φτώχεια, τη μεγάλη ακρίβεια, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τα επιδόματα και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στις ανύπαρκτες δομές και υποδομές για την περίθαλψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Ειδικά για την Κρήτη, τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στεγάζονται σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχολικής στέγης είναι η απαράδεκτη κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης, με αποκορύφωμα την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο πρανές του σχολείου, το Σάββατο 9/11/2024.
Επιπλέον, στην Κρήτη, όπου ζουν συνολικά 1.100 άτομα με απώλεια όρασης 80% και άνω, τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν εκπαιδευτές κινητικότητας – προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα προσβασιμότητας. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης περιθωριοποιούνται, αντί να βοηθιούνται με τις δυνατότητες που έχει η εποχή μας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις υπηρεσίες αποκατάστασης για τα παιδιά και τους ενήλικες. Τα πράγματα στο θέμα αυτό είναι πέρα για πέρα εγκληματικά, αφού (εκτός από το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει) η δημόσια δωρεάν αποκατάσταση είναι ανύπαρκτη, και μάλιστα όταν η Κρήτη έχει θλιβερή «πρωτιά» στα τροχαία ατυχήματα, ενώ η τοπική οικονομία αποτελείται από κλάδους με πολλά εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν αποκατάστασης να μην κάνουν ή να την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά, με τραγικές επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.
Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις, μέσα κι έξω από τη βουλή, έχει, επίσης, αναδείξει την υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, στάθηκε απέναντι στις απολύσεις, διεκδίκησε την κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή, στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης, σε σχολικούς νοσηλευτές, τη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ, τη λειτουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και τη στελέχωση του υπάρχοντος στο Ρέθυμνο, διεκδικεί σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νοσοκομεία και ΚΥ, κ.α..
Το ΚΚΕ καλεί όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που θεωρεί τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και την Πρόνοια.»