Σε κρίσιμο σημείο είναι το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από την εμπορική συμφωνία Ευρώπης – Αμερικής που φέρνει δασμούς 15% στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ.
Περισσότερο από το 50% των εξαγώγιμων προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπόκεινται σε έναν ενιαίο δασμό 15%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους εξαγωγείς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA.
Στο επίκεντρο έρχεται η εξαίρεση μιας σειράς από ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και οι ελιές κ.ά. από τη λίστα με τους δασμούς μέσω της διπλωματίας και της συζήτησης.
Ο κ. Καλαμπόκης χαρακτήρισε την συμφωνία «ετεροβαρή»: «Είναι μία συμφωνία που «τα πήρε όλα και έφυγε». Πήρε 750 εκ. ευρώ ενέργεια, πήρε υποσχέσεις για 660 εκ. ευρώ στην Αμερική συμφωνία για αγορά αμυντικού εξοπλισμού. Αφού τα πήρε όλα, μας «κέρασε» και ένα 15%. Αυτό μαζί με ένα συνδυασμό άλλων αρνητικών παραγόντων κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των εξαγωγέων. Πάνω από το 50% των εξαγώγιμων προϊόντων της Ε.Ε υπόκεινται σε έναν ενιαίο συντελεστή του 15%», σημείωσε ο ίδιος.
Το μείγμα επιβαρυντικών παραγόντων, δασμοί, ισοτιμία, ανταγωνίστριες χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος και λιγότερες απαιτήσεις σε πρότυπα ασφαλείας, καθιστά τις εξαγωγές για την Ελλάδα δύσκολες, τόνισε ο κ. Καλαμπόκης: «Έχουμε λοιπόν 15% δασμούς, την ισοτιμία που δεν σε ευνοεί, τις ανταγωνίστριες χώρες με χαμηλότερο δασμό, χαμηλότερο εργατικό και μικρότερες απαιτήσεις στην ασφάλεια. Όλα αυτά, είναι ένα μείγμα δύσκολο πια για τους Έλληνες εξαγωγείς, για μια αγορά που είναι η πέμπτη αγορά υποδοχέας των ελληνικών προϊόντων, το 4,9% του συνόλου των προϊόντων μας».
Ο Σύνδεσμος έχει ήδη καταθέσει σχετική λίστα συγκεκριμένων προϊόντων που ζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς την απαλλαγή τους από τους δασμούς στον υφυπουργό Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, ο οποίος φέρεται να συμμερίζεται την ανάγκη προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Την προηγούμενη φορά για τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, το ελαιόλαδο και η ελιά, είχαν απαλλαχτεί από τους δασμούς, ενώ το ιταλικό, το ισπανικό όχι. Τα 745 εκ. ευρώ που κάνει η Ελλάδα ως προϊόντα διατροφικού τομέα εξαγωγής, πρώτoν δεν επηρεάζουν το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που έχει η χώρα αλλά και η ΕΕ. Δεύτερον και κυριότερο, είναι προϊόντα μοναδικά και αναντικατάστατα, καθώς δεν μπορούν να παραχθούν στην Αμερική. Η λογική μας είναι να πάμε σε εξαιρέσεις γιατί τα 745 εκ. ευρώ είναι ένα σημαντικό εξαγωγικό δυναμικό που απασχολείται – κυρίως – στην ελληνική περιφέρεια», επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης.
Τα προϊόντα στα οποία ζητούν οι εξαγωγείς εξαιρέσεις από τους δασμούς είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα ροδάκινο, το κρασί, τα ψάρια και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, περιέγραψε ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων: «Πρέπει να προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή που πλήττεται από χιλιάδες προβλήματα και η μοναδική διέξοδος είναι οι εξαγωγές. Πετύχαμε να είμαστε στα αμερικάνικα ράφια και όχι μόνο στην ομογένεια. Άρα σε καμία περίπτωση δεν απεμπολούμε τους αγώνες ετών. Επιμένουμε στις εξαιρέσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Καλαμπόκης.
Η ελληνική στρατηγική θα κινηθεί τόσο στο ευρωπαϊκό πεδίο με τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και σε διμερές επίπεδο με απευθείας διαπραγματεύσεις και πιέσεις.
«Τα μέτωπα είναι και τα δύο. Το θέμα της Ευρώπης όμως έχει να κάνει με το ότι στη συμφωνία επιλεκτικά έχουν εξαιρεθεί κάποια αγροτικά προϊόντα κυρίως των βορείων χωρών Αφαιρέθηκαν αυτά που είναι πολύ μεγαλύτερα σε όγκο δισεκατομμυρίων ευρώ στις εξαγωγές και όχι τα 745 εκ. που είναι τα δικά μας. Έχουμε λοιπόν ένα πάτημα. Η διαδρομή θα είναι και με την Ε.Ε., παράλληλα όμως θα είναι και στο κομμάτι της Ελλάδας σε διμερείς πιέσεις όσο και διαπραγματεύσεις, προκειμένου να έχουμε αυτές τις εξαιρέσεις».
Περίπου 70 εκ. ευρώ είναι η αξία του ελαιολάδου που στέλνει Ελλάδα στην Αμερική, με τα 13,5 εκ. ευρώ να προέρχονται από την Κρήτη, σημείωσε ο κ. Καλαμπόκης.
«Για την Κρήτη οι ΗΠΑ είναι η έβδομη χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές. Το ελαιόλαδο είναι το 46,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Στο σύνολο των κρητικών εξαγωγών οι ΗΠΑ είναι το 4,1%. Τα νούμερα είναι κοντά με τη χώρα. (4,1% για την Κρήτη και 4,9% για την Ελλάδα). Η Κρήτη στο σύνολο των εξαγωγών της στην Αμερική κατευθύνονται περίπου 30 εκ. ευρώ εξαγωγές».
Θετικά τα πρόσφατα στοιχεία εξαγωγών στην Ελλάδα
Αναφορικά με τα πιο πρόσφατα στατιστικά, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%, με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών να σημειώνει άνοδο 12,7%. Αντίστοιχα τα βιομηχανικά προϊόντα σημείωσαν αύξηση 12%, τα χημικά 13%, ενώ τα μηχανήματα 10%. Η μόνη πτώση σημειώθηκε είναι στα πετρελαιοειδή, περιέγραψε ο κ. Καλαμπόκης.
«Το θετικό πρόσημο είναι ότι όλοι οι κλάδοι εκτός των πετρελαιοειδών είναι αυξητικοί. Ο κλάδος που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των τροφίμων και των ποτών. Μόνο στα πετρελαιοειδή υπάρχει μία μικρή πτώση», τόνισε ο ίδιος.
Τα δεδομένα των εξαγωγών του πρώτου πενταμήνου είναι με 10% δασμούς προς τις ΗΠΑ, καθώς δεν ίσχυε το 15%, κάτι το οποίο θα φανεί τον επόμενο χρόνο, όπως επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗ













