Μια μεγάλη γιορτή κίνησης, μουσικής και χρωμάτων υπήρξε η πορεία της «Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου» στα εξήντα έξι χρόνια ζωής και δράσης της, με τις λαμπρές και ποικίλες εκδηλώσεις της, από το έτος 1957 μέχρι και σήμερα.
«Μπράβο» στο Ρέθυμνο και στους ανθρώπους του, έλεγα μέσα μου διαβάζοντας το παρουσιαζόμενο βιβλίο και βλέποντας από τη μια μεριά τα τόσα πολιτιστικά σχήματα του τόπου, που συμμετείχαν ενεργά στο μεγάλο αυτό πανηγύρι και από την άλλη τους εκατοντάδες των Ρεθεμνιωτών αλλά και των επισκεπτών του Ρεθύμνου, που έδειχναν κυριολεκτικά μεθυσμένοι να ρουφούν και να απολαμβάνουν το πλουσιοπάροχο αυτό γιορταστικό μεθύσι, που τόσο σπάταλα τους προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια η Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μιαν εξαιρετικά λαμπερή παρουσίαση, μιαν άκρως φιλότιμη προσπάθεια να προβάλλουν επάξια τον πολιτισμό του τόπου τους, δίνοντας κυριολεκτικά την ψυχή και το πνεύμα τους για τον σκοπό αυτόν.
Τοπικός τύπος, ποίηση, φωτογραφίες, αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες και παραδόσεις αποτελούν πηγές για την ιστορία της καθημερινής ζωής ενός τόπου και όλα αυτά μαζί φωτίζουν, προβάλλουν και αισθητοποιούν, κατά το δυνατόν, και τη δική μας πορεία και διαδρομή στο συνανθρώπινο αυτού του τόπου περιβάλλον.
Με τέτοια εφόδια, φορτωμένα όλα σε ένα ογκώδες βιβλίο (σε μορφή λευκώματος), 324 σελίδων, γεμάτο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μαρτυρίες και αναμνήσεις, ο καλός συμπολίτης και φίλος Μάνος Γοργοράπτης βάλθηκε, για μια φορά ακόμη, να σκαλίσει βαθιά και να επαναφέρει μνήμες μιας περασμένης όμορφης για την πόλη μας εποχής.
Ο συγγραφέας με πολλή, πράγματι, υπομονή, επιμονή και μεράκι κατάφερε και επεξεργάστηκε έναν τεράστιο όγκο υλικού σε όλες του τις λεπτομέρειες -έτοιμου, ευτυχώς, γι’ αυτόν- μετά από πολύμηνη και κοπιαστική προεργασία του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιηγητικής, που ανέλαβε να ανοίξει κούτες και να ταξινομήσει έγγραφα, χειρόγραφα και φωτογραφίες, όπως στο εισαγωγικό της σημείωμα επισημαίνει η νυν Πρόεδρος της Περιηγητικής Άννα Κων. Τζανιδάκη, εγγονή του μεγάλου εκείνου και ακάματου πρωτεργάτη και ρέκτη και, για πολλά χρόνια, Προέδρου της Λέσχης, Κώστα Καννά. Γι’ αυτό και το βιβλίο σημειώνεται ως συλλογική εργασία του Μ. Γοργοράπτη και της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου.
Κορυφαία γεγονότα των εκδηλώσεων αυτών αποτελούν, φυσικά, η Γιορτή του Κρητικού Κρασιού (αρχή το 1957) και το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (αρχή 1960). Όμως, οι δραστηριότητες της Λέσχης αναπτύχθηκαν και σε πολλές άλλες και ποικίλες δραστηριότητες προς όφελος αυτής της πολιτείας. σε διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (όπως η πρωτοχρονιάτικη έξοδος του άρματος του Αι- Βασίλη) και σε διακοσμήσεις, στο στόλισμα χριστουγεννιάτικων δένδρων σε πλατείες της πόλης, σε χορούς και σε εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συμμετοχή σε αθλοθεσίες (π.χ. στους Αρκάδιους Αθλητικούς Αγώνες), σε εκδηλώσεις, εκθέσεις (φωτογραφίας ελληνικού τοπίου) και σε διάφορες βραβεύσεις και, μάλιστα, στην εκ βάθρων δημιουργία και αναγέννησή της -μετά τον φοβερό εκείνο εμπρησμό- της ιδιόκτητης αίθουσας, «Παύλος Βαρδινογιάννης», της Λέσχης στην οδό Αγίου Φραγκίσκου, παρά το 1ο Δημοτικό Σχολείο, που πολύ συχνά εξυπηρετεί και πολιτιστικές ανάγκες του τόπου (εκεί, για παράδειγμα, έλαβαν χώρα εργασίες τμημάτων των Ζ’ και ΙΑ’ Κρητολογικών Συνεδρίων και πραγματοποιήθηκαν και κάποιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου).
Η Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου κατάφερε, είναι γεγονός, όλα αυτά τα χρόνια με πολλή φαντασία, ικανότητα και μεράκι να παρουσιάσει το ωραιότερο πρόσωπό αυτής της πολιτείας και να γίνει ο ενθερμότερος πρεσβευτής του ρεθεμνιώτικου φιλότιμου και της πολύμοχθης προσφοράς μιας παρέας ανθρώπων προς προβολή του πιο ευχάριστου προσώπου της πόλης τόσο στους ίδιους τους Ρεθεμνιώτες όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες της.
Τους αξίζει ένα μεγάλο «Μπράβο»!…
* Ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης είναι φιλόλογος-θεολόγος
www.ret-anadromes.blogspot.com