–Θα διδαχθούν την Ηλέκτρα του Σοφοκλή – το Έτυμον των Λέξεων – Ελληνική Ιστορία
Μια νέα διδακτική χρονιά αρχίζει από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου για τους «αεί διδασκόμενους» μαθητές των «Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού» που εδώ και 21 χρόνια διδάσκει ανελλιπώς ο φιλόλογος, και δημοσιογράφος Νικόλαος (Νικολέων) Τσουπάκης (εξαιρουμένης της χρονιάς καραντίνας λόγω κορονοϊού). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης από το έτος 2000 και αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της του αγώνα του Λυκείου να διασώσει και να διαδώσει τη Γλώσσα και την Ιστορία της χώρας μας, που είναι κατά κοινή ομολογία των κορυφαίων ιστορικών κι επιστημόνων «το Λίκνον του Πολιτισμού».
Στο τμήμα Ενηλίκων που παρακολουθούν συμπολίτες μας από 20 έως 85 ετών, κάθε Τετάρτη ώρα 5–7, στην προκυμαία, στην περικαλλή αίθουσα του Λυκείου, θα γίνονται μέχρι τον Ιούνιο πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν στον Ελληνισμό και τη συμβολή του στον σύγχρονο κόσμο. Οι γνώσεις αυτές καλύπτουν την προϊστορική εποχή, την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο τη Νεώτερη και τη Σύγχρονη Ελλάδα. Μελετώνται κείμενα διαφόρων φάσεων της Ελληνικής Γλώσσης, ενώ κύριο μέλημα του διδάσκοντος είναι η ανεύρεση του «ετύμου» ,της βάσης των λέξεων, (έτυμον = το γνήσιο, το αυθεντικό, το αληθινό), η παραγωγή νέων λέξεων βάσει της ετυμολογίας, ο τρόπος που διεδόθησαν οι ελληνικές λέξεις στις λοιπές γλώσσες και τα αντιδάνεια που έλαβαν οι Νεοέλληνες από άλλους λαούς. Επίσης γίνεται αναφορά σε ξένες λέξεις που προσεχώρησαν στην Ελληνική κατά τον ρου του χρόνου. Ουσιαστική είναι και η αναφορά που γίνεται σε σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας της Κρήτης. Στα πλαίσια των Μαθημάτων αυτών παρουσιάζονται, μέσω διαφανειών ή ποιοτικών λευκωμάτων, αρχαιολογικοί χώροι, κλασικά έργα τέχνης και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας κληρονομιάς. Παράλληλα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία καθώς και εκδρομές σε μέρη θρησκευτικού, φυσιολατρικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Τι θα διδαχθεί εφέτος
Εφέτος οι φιλομαθείς του Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την εξαιρετική τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή στο πρωτότυπο και να νιώσουν τα διαχρονικά μηνύματά της. Επίσης θα ακολουθήσουν την πορεία του Μεγάλου Αλέξάνδρου μελετώντας την Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού. Στον τομέα της Ιστορίας θα γνωρίσουν από τις πηγές και με προβολή εικόνων τη «Μάχη του Μαραθώνος και των Θερμοπυλών», τον Τρωικό πόλεμο, την «Άλωση της Πόλεως», το «Σχίσμα των Εκκλησιών»,τη Μικρασιατική Καταστροφή ενώ στον τομέα της Μυθολογίας θα μελετήσουν από κείμενο γραμμένο σε απλή καθαρεύουσα «τις Μοίρες, τις Χάριτες, τις Μούσες, τις Ώρες, τους Άθλους του Θησέως».
Γιατί αυτά τα μαθήματα
Ο διδάσκων κ. Ν. Τσουπάκης αναφέρει σχετικά:
«Επίκεντρό μας είναι η ελληνική γλώσσα, η πλουσιότερη των γλωσσών, που κληροδότησε στις ευρωπαϊκές γλώσσες (και όχι μόνο), πάμπολλες λέξεις εμπλουτίζοντας άρδην το λεξιλόγιό τους.
Επιμένουμε στην ετυμολογία των λέξεων, την ιστορία τους, τον τρόπο που γεννήθηκαν και εξελίχθησαν κατά τον διάβα του χρόνου.
Ταξιδεύομε στην ελληνική Τραγωδία, στην Κωμωδία στον Όμηρο και σε έργα λοιπών συγγραφέων, μέσω του αρχαίου ελληνικού κειμένου και τη μετάφραση του στη νέα Ελληνική, λαμβάνοντας παράλληλα τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματά τους.
Μελετούμε κι εξετάζουμε σημαντικά κεφάλαια της Αρχαίας – Βυζαντινής – Νεώτερης Ιστορίας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ‘λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του’ είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.
Γνωρίζουμε την λαογραφία και την παράδοση του τόπου.
Πραγματοποιούμε εκδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εντός Κρήτης και συνεστιάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η κοινωνικοποίηση των συμπολιτών και οι ανθρώπινες σχέσεις, σε καιρούς απομόνωσης και αφιλίας.
Το τμήμα Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού είναι μια ομάδα φιλομαθών Ρεθυμνιωτών που στόχο έχει την εκμάθηση και τη χρήση των σωστών και ωραίων Ελληνικών στις δύσκολες εποχές της λεξιπενίας και των εκπτώσεων της Νεοελληνικής.
Γνώμονας μας είναι η ανίχνευση της ρίζας των ελληνικών λέξεων και η εξέλιξή τους από την αρχαιότητα έως σήμερα. Είναι σημαντικό για κάθε νεοέλληνα να γνωρίζει από που προέρχονται και τι σημαίνουν οι λέξεις Ελλάς, Έλλην, Κρήτη, Κουρήτες, Αιγαίο, Μακεδονία, Ρέθυμνο, Θεσσαλία, Λάρισα, Ευρώπη, συκοφάντης, λέων, σκίουρος, κορόιδο, κόκκινο, αδελφός, Ασία, μαμά, αγόρι, συκώτι, Χριστός, χρηστός, κράτος, δημοκρατία, κόσμος, πλαστικό, πλούσιος, άγαλμα, νήπιο, θάλασσα, Ίδη, Αχαιός, Πελασγός, Βασιλεύς, Λεωνίδας, άνθρωπος, θεός, αίγα, ξάσου, ανακερώνομαι, αρουραίος, ποντικός, ασκαρδαμυκτί, οκλαδόν, αναφανδόν, Γραικός, άροτρο, Αλέξανδρος σημαία, κύμα, έγκυος, καθηγητής, δάσκαλος, Λύκειο και τόσες χιλιάδες λέξεων που κοσμούν τη γλώσσα μας.
Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου του και τις παραδόσεις του.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι οιοσδήποτε θέλει, μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6945118500, ή 2831055656».
Υποσημείωση:
Oι φωτογραφίες απεικονίζουν δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα εν λόγω μαθήματα, είτε στα παρελθόντα έτη είτε προσφάτως.
Λύκειον Ελληνίδων Ρεθύμνης