Δευτέρα, 2 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Κρήτη

Μαθητές από σχολεία της Κρήτης συμμετείχαν στη δεύτερη ημέρα «Εβδομάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»

Newsroom Από Newsroom
14/05/2025 - 3:59 μμ
στην κατηγορία Κρήτη
001

Δεκάδες μαθητές από σχολεία της Κρήτης (2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον») συμμετείχαν σε μία μέρα εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας στη Λότζια. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, όπως το Gladiator Europe Edition και ενεργειακά κουίζ, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές της βιωσιμότητας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Παράλληλα, μαθητές και πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει το νησί μας, μέσω παρουσιάσεων και εκθέσεων από Έλληνες και διεθνείς εταίρους του έργου Crete Valley, οι οποίοι παρουσίασαν τεχνικές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η θεματική εκδήλωση “Living Lab: Diversity and Renewable Energy in Crete Valley”. Ενεργή συμμετοχή είχαν επίσης οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου: Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, Eunice Energy Group, Centre for Social Innovation (ZSI), Solmar S.A., E-synergy, Dingle Hub και CARTIF Technology Center.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Αλεξάκης στον εναρκτήριο χαιρετισμό, τόνισε τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των Περιφερειών στο σχεδιασμό πολιτικών για την απανθρακοποίηση και παρουσίασε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα του υδρογόνου και των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την προοπτική της Κρήτης ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Wolfgang Haider, Διαχειριστής Έργου και Ερευνητής του Center for Social Innovation (ZSI), παρουσίασε τις αρχές της κοινωνικής διάστασης της ενεργειακής μετάβασης, όπως αυτή ενσωματώνεται στο πλαίσιο του Crete Valley. Τονίστηκε η σημασία της ποικιλομορφίας (diversity) σε επίπεδο χρηστών, φορέων διακυβέρνησης και κινήτρων για την επιτυχή υλοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Κρήτη.

Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση σε ομάδες εργασίας με θέματα όπως η συμπερίληψη διαφορετικών κατηγοριών τελικών χρηστών (νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις), οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και αξιοποίησης δημόσιων χώρων, τα κίνητρα και οι κοινωνικοί παράγοντες που ενισχύουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γιώργος Αθανασάκης, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Στέλιος Βοργιάς, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο Νικόλαος Γιαλιτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για θέματα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δρ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και συντονιστής του έργου CRETE VALLEY, ο Πρόεδρος της Μινώαν Ενεργειακή Κοινότητα Χαρ. Γιαννόπουλος, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Γεντεκάκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής Ινστιτούτου Γεωενέργειας /ΙΤΕ.

Συμμετείχαν επίσης τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης Βασιλική Μαδούλκα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών, Ελένη Τζαγκαράκη, Προϊσταμένη Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Ερμιόνη Γιαλύτη, Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και μέλος της Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην ολομέλεια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και δικτύωση. Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο Crete Valley, συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την τεχνολογική καινοτομία με την κοινωνική συμμετοχή, επιδιώκοντας μια δίκαιη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη για την Κρήτη.

 

003

  

002

 

 

 

Tags: sidebar_nowΑΠΕΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΛΟΤΖΙΑΠεριφέρεια Κρήτης.
Share236Tweet148Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΟΙΝΟΤΙΚΑ

Πρόταση 10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για την ανακαίνιση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης

27/02/2026 - 6:16 μμ
ΜΑΙΧ

Συνάντηση για την απανθρακοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας με έμφαση στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

27/02/2026 - 3:59 μμ
ΚΟΝΤΑΚΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

Στο επίκεντρο η διαμόρφωση των χώρων για το Ευρωπαϊκό Σχολείο και τις νέες φοιτητικές εστίες 

27/02/2026 - 1:06 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Σημαντικές παθογένειες και χαμηλή η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στην Κρήτη

27/02/2026 - 12:30 μμ
Επόμενο άρθρο
Καταγραφή

Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για 300.000 vouchers κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ

Τελευταία νέα

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Παιδική & Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης με επίκεντρο την γυναίκα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου 

02/03/2026 - 10:01 πμ
5416762255866092 diasyndesi-gnr-pangi-kontakis-chalkiadakis - Rethymno Nea 1753908514 (1)

Διεκδίκηση άμεσης στελέχωσης των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό 

02/03/2026 - 9:38 πμ
Άλμα έως 13% στις τιμές πετρελαίου μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι

Άλμα έως 13% στις τιμές πετρελαίου μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι

02/03/2026 - 9:06 πμ
Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στην Κρήτη μετά τη νέα «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή

Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στην Κρήτη μετά τη νέα «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή

01/03/2026 - 8:10 μμ
Σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν από ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ

Σκοτώθηκε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν από ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ

01/03/2026 - 5:10 μμ
5416012051336191 viber image 2026-02-28 13-36-04-549

Νέος πρόεδρος στον σύλλογο ξενοδόχων Ρεθύμνου ο Νίκος Κουμνάς -Το νέο Δ.Σ 

01/03/2026 - 12:48 μμ
Διάκριση για το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στη ρομποτική

Διάκριση για το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στη ρομποτική

01/03/2026 - 11:39 πμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr