Δεκάδες μαθητές από σχολεία της Κρήτης (2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον») συμμετείχαν σε μία μέρα εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας στη Λότζια. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, όπως το Gladiator Europe Edition και ενεργειακά κουίζ, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές της βιωσιμότητας και της ενεργειακής αυτονομίας.
Παράλληλα, μαθητές και πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει το νησί μας, μέσω παρουσιάσεων και εκθέσεων από Έλληνες και διεθνείς εταίρους του έργου Crete Valley, οι οποίοι παρουσίασαν τεχνικές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η θεματική εκδήλωση “Living Lab: Diversity and Renewable Energy in Crete Valley”. Ενεργή συμμετοχή είχαν επίσης οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου: Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, Eunice Energy Group, Centre for Social Innovation (ZSI), Solmar S.A., E-synergy, Dingle Hub και CARTIF Technology Center.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Αλεξάκης στον εναρκτήριο χαιρετισμό, τόνισε τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των Περιφερειών στο σχεδιασμό πολιτικών για την απανθρακοποίηση και παρουσίασε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα του υδρογόνου και των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την προοπτική της Κρήτης ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, ο κ. Wolfgang Haider, Διαχειριστής Έργου και Ερευνητής του Center for Social Innovation (ZSI), παρουσίασε τις αρχές της κοινωνικής διάστασης της ενεργειακής μετάβασης, όπως αυτή ενσωματώνεται στο πλαίσιο του Crete Valley. Τονίστηκε η σημασία της ποικιλομορφίας (diversity) σε επίπεδο χρηστών, φορέων διακυβέρνησης και κινήτρων για την επιτυχή υλοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Κρήτη.
Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση σε ομάδες εργασίας με θέματα όπως η συμπερίληψη διαφορετικών κατηγοριών τελικών χρηστών (νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις), οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και αξιοποίησης δημόσιων χώρων, τα κίνητρα και οι κοινωνικοί παράγοντες που ενισχύουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γιώργος Αθανασάκης, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Στέλιος Βοργιάς, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο Νικόλαος Γιαλιτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για θέματα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δρ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και συντονιστής του έργου CRETE VALLEY, ο Πρόεδρος της Μινώαν Ενεργειακή Κοινότητα Χαρ. Γιαννόπουλος, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Γεντεκάκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής Ινστιτούτου Γεωενέργειας /ΙΤΕ.
Συμμετείχαν επίσης τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης Βασιλική Μαδούλκα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών, Ελένη Τζαγκαράκη, Προϊσταμένη Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Ερμιόνη Γιαλύτη, Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και μέλος της Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα.
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην ολομέλεια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και δικτύωση. Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο Crete Valley, συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την τεχνολογική καινοτομία με την κοινωνική συμμετοχή, επιδιώκοντας μια δίκαιη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη για την Κρήτη.