7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ,ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Μαθητές γυμνασίων επισκέφτηκαν το δήμαρχο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία με έμφαση στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί τη θεματική του Προγράμματος Erasmus την οποία μελετούν 31 μαθητές και μαθήτριες από το 2ο γυμνάσιο Ρεθύμνου και από αντίστοιχα σχολεία της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι-ες επισκέφθηκαν χθες τον δήμαρχο Ρεθύμνης.

Ο κ. Μαρινάκης καλωσόρισε θερμά την πολυμελή εκπαιδευτική συντροφιά, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και του συγχάρηκε θερμά για την επιλογή τους να γνωρίσουν την πιο σημαντική περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Όπως επεσήμανε, οι τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το εύρος των υλικών καταστροφών και η πρωτόγνωρη βαρβαρότητα που εκδηλώθηκαν κατά τον 2ο Π.Π., συνέβαλαν στην κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να προασπίσουν, να εγκαθιδρύσουν και να διαφυλάξουν την Ειρήνη που απολαμβάνουμε σήμερα.

Ο δήμαρχος, πρότεινε στους επισκέπτες του να μελετήσουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο, την ιστορία του τόπου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίοδο που μελετούν και αποτυπώνεται στα μνημεία και στις αφηγήσεις συμπολιτών που βίωσαν τα γεγονότα και είναι εν ζωή. Ωστόσο, έχει αξία, τόνισε ο δήμαρχος, να μελετά κανείς την ιστορία χωρίς μίσος κι εμπάθεια, αλλά με στόχο να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να μάθει να συνυπάρχει με όλους τους συνανθρώπους του από κάθε γωνιά της γης, με αλληλεγγύη και σεβασμό.

Αναφερόμενος στο Ρέθυμνο, ο κ. Μαρινάκης παρότρυνε τα παιδιά να αξιοποιήσουν τον διαθέσιμο χρόνο τους για να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά της πόλης και της ενδοχώρας, την πλούσια παράδοσή της και να μυηθούν στα μυστικά της φημισμένης κρητικής διατροφής που βασίζεται στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Στη λήξη της επίσκεψης, ο δήμαρχος ξενάγησε, κατόπιν δικής τους επιθυμίας, την εκπαιδευτική αποστολή από την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Γερμανία στο γραφείο του, όπου δόθηκε η ευκαιρία, με αφορμή τους πίνακες του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Civitas Rethmnae, να ενημερωθούν για σημαντικές πτυχές της τοπική κι εθνικής μας ιστορίας.

Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπεία του προγράμματος Erasmus, την οποία υποδέχθηκε ο δήμαρχος, συμμετείχαν: 16 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. κ. Μαγδαληνή Βροντάκη και Χριστίνα Χρονάκη, τρεις συνοδοί και πέντε μαθητές/-τριες από γυμνάσιο της Πορτογαλίας, δύο συνοδοί και πέντε μαθητές/-τριες από τη Γερμανία και δύο συνοδοί και πέντε μαθητές/-τριες από την Ολλανδία. Ο τίτλος του προγράμματος Erasmus που παρακολουθούν είναι: «Listen to my story – European History on School Radio» και αφορά κυρίως την προφορική ιστορία, με επίκεντρο την περίοδο του Β’ Π.Π.

Ο δήμαρχος αποχαιρέτησε τους/τις συνοδούς καθηγητές/τριες και τα παιδιά, προσφέροντας τους ως συμβολικά δώρα, τις γκραβούρες με τους χάρτες που απεικονίζουν το Ρέθυμνο του 16ου αιώνα, την ξενόγλωσση εκπαιδευτική έκδοση του ΣΕΔΗΚ για την ελιά και το ελαιόλαδο και τους /τις προσκάλεσε στη γιορτή υποδοχής των Χριστουγέννων με το συμβολικό άναμμα του δέντρου σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους του ιστορικού κέντρου.

Γραφείο τύπου