Η τέχνη της ξυλοτορνευτικής στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας υπήρξε το θέμα μιας πολύ όμορφης κι επιμορφωτικής συνάντησης την Δευτέρα στην πόλη μας.
Οι τριάντα μαθητές του κολεγίου Jean Baptist Desfilhes από την Bellenaves της Γαλλίας, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη μας μέσω προγράμματος Erasmus+ και συνεργάζονται με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε μια σειρά δράσεων, επισκέφτηκαν το εργαστήριο του Ρεθεμνιώτη καλλιτέχνη ξυλοτορναδόρου με διεθνείς διακρίσεις, Νίκου Σιράγα.
Αρχικά ο Νίκος μίλησε στους νέους για την ποικιλία των δέντρων που φύονται στην Κρήτη και για το πώς οι διαφορετικοί χρωματισμοί, η υφή, οι σχηματισμοί και τα νερά του κάθε ξύλου αποτελούν πηγή έμπνευσης για την τέχνη του. Ακολούθησε μια επίδειξη στον τόρνο για να δουν τα παιδιά πώς ένα ξύλο μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης στην πράξη και ο Νίκος τα ενθάρρυνε να ασχοληθούν με αυτή την τέχνη, ακόμη και σαν χόμπι, καθώς φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με την φύση. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων του ξύλου (πριονίδι), το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και να επιστρέψει στη γη ως κομπόστ, χρήσιμο στην ανανέωση του εδάφους και στην ανάπτυξη άλλων φυτών.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίδειξη του κ. Σιράγα και συνεχίζουν την περιήγησή τους στην πόλη μας με σκοπό να μάθουν περισσότερα για τις τέχνες που είναι στενά συνδεδεμένες με το φυσικό μας περιβάλλον και έχουν ριζώσει στην ιστορία του τόπου μας.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι νέοι από την Bellenaves, επιστρέφοντας στην πόλη τους θα καταγράψουν και θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από το Ρέθυμνο κι έτσι θα κλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος. Οι καθηγητές του σχολείου, μάλιστα, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στο Ρέθυμνο μελλοντικά μέσω νέου προγράμματος Erasmus καθώς πιστεύουν ότι ο τόπος μας αποτελεί πηγή πολλών και ενδιαφερόντων θεμάτων για μελέτη.
Πηνελόπη Γεωργιουδάκη