Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και χρώματα
Μια μεγάλη γιορτή έστησαν στην πλατεία Μικρασιατών και στο Σπίτι του Πολιτισμού εχθές το πρωί σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, με τη συμμετοχή των μαθητών Πειραματικών Σχολείων σε δράσεις που προάγουν τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, ανεξαρτήτως της κουλτούρας, της παράδοσης και θρησκείας.
Πρόκειται για την 3η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας, εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από όλα τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία της Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ρεθύμνης και τον Δήμο Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση περιελάμβανε δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργικότητας, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, βιωματικά παιχνίδια, μουσική/χορό, εκθέσεις μαθητικών έργων, κουζίνα των λαών και μπάσκετ. Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν μέσω αυτών των δράσεων τις παραδόσεις και την κουλτούρα των χωρών τους, στέλνοντας μηνύματα που προάγουν την αρμονική συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό στην ποικιλομορφία των πολιτισμών ανά τον κόσμο.
Οι μαθητές μέσω αυτού του ψυχαγωγικού τρόπου, έκαναν ταξίδι πολιτισμικής ανακάλυψης και γνώρισαν τις παραδόσεις από διάφορες κουλτούρες του κόσμου μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.
Στις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στην πλατεία Μικρασιατών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Γιάννης Μαρκαντές, σημειώνοντας ότι: «Είναι μια γιορτή διότι είναι μια συναδέλφωση μεταξύ των μαθητών, με αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμό. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που αγκαλιάζει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών. Θέλουμε να διασκεδάσουν τα παιδιά μαθαίνοντας τις κουλτούρες των άλλων λαών, τον πολιτισμό τους και να παίρνουν ό,τι πιο όμορφο από κάθε περιοχή. Έχουμε κουζίνα των λαών στο Σπίτι του Πολιτισμού, χορούς και τραγούδια από πολλές περιοχές, δρώμενα, θεατρικά, παιχνίδια διαδραστικά, μπάσκετ 3×3 και διάφορα άλλα παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως ζωγραφική στο σώμα με χένα, πάρα πολλές εκθέσεις, πόστερ και πολλές δράσεις».
Ο διευθυντής του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, Γιώργος Φωτεινάκης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δράσεις, που, όπως είπε, σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό των αισθημάτων των παιδιών μέσα από την προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στην αλληλοαποδοχή και τον αλληλοσεβασμό. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Αυτό που θέλουμε να δώσουμε ως μήνυμα είναι πως με τις δράσεις αυτές τονίζουμε τη συσσωμάτωση όλων των πολιτισμών, το χωνευτήρι των πολιτισμών, που έχουμε εδώ στο Ρέθυμνο. Θέλουμε σαν παιδεία, σαν κουλτούρα, να το συνεχίσουμε και να το τονίσουμε ότι είμαστε ένας τόπος ανοιχτός για όλους τους πολιτισμούς, για όλα τα παιδιά, σαν μια ανθρώπινη ενότητα. Μέσα στην εκπαίδευση η διαπολιτισμικότητα λειτουργεί με τον τρόπο που μπορούν τα παιδιά να ενσωματωθούν σε όλες τις διαδικασίες. Σημαίνει ότι θα έχουν τη βασική παιδεία, αλλά από εκεί και πέρα με τις δράσεις της άτυπης παιδείας, την οποία τονίζουμε εμείς με τη δυνατότητα που έχουμε σαν πειραματικά να συνεχίσουμε, τους δίνουμε ένα βήμα για να δώσουν τη φωνή τους, την ιστορία τους, το στίγμα τους και να πουν ότι είμαστε σε έναν τόπο που το νιώθουμε και δικό μας τόπο».
Στην εκδήλωση, εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης, παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο οποίος καλωσόρισε τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία όλης της Κρήτης στη γιορτή και τόνισε τη σημαντικότητα της προώθησης της διαπολιτισμικότητας στην παιδεία:
«Είναι πολύ σημαντική η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας. Τα πρότυπα σχολεία κάνουν σχεδόν πάντα ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Είναι τα σχολεία που προωθούν αυτές τις πρότυπες παιδαγωγικές δράσεις για να μάθουν τα παιδιά μας να σέβονται τη διαφορετικότητα, να σέβονται τους διαφορετικούς πολιτισμούς, να αντιλαμβάνονται ότι ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος είναι πολυποίκιλος και με αυτόν τον τρόπο, αργότερα να γίνουν πραγματικά πολίτες που να συστήσουν έναν κοινωνικό ιστό που είναι απαραίτητος για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Βλέπουμε τι γίνεται ακριβώς στη γειτονιά μας, με τους πολέμους, με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, με τις διαφορετικές έννοιες. Είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας στόχος της οποίας είναι ακριβώς ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα με μια αρμονική συνύπαρξη των πολιτών».