«Με έκτακτες διαταγές ενισχύουμε τις περιοχές που έχουν έκτακτη ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος στο ερώτημα που του τέθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το αίτημα αυτοδιοικητικών αλλά και συνδικαλιστών αστυνομικών για την ανάγκη στελέχωσης των αστυνομικών δυνάμεων στον νομό. Ο υφυπουργός δεν ήταν σαφής στον αν άμεσα θα υπάρξει ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στον νομό, και με δεδομένο ότι 53 αστυνομικοί του νομού έχουν αποσταστεί σε άλλες υπηρεσίες. Όπως είπε καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα κάθε περιοχής με την καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού: Ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι: «Από όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, αλλά και αντιδημάρχους που συζήτησα και με την κοινωνία με όσους πολίτες μπόρεσα να κουβεντιάσω, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια γενικότερη ικανοποίηση για τον τρόπο, μια γενική ομολογία ικανοποίησης ως προς τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της περιοχής. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω ότι πάντοτε μια μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη μπορεί να βελτιώσει. Να διευκρινίσω ότι οι αποσπάσεις είναι αιτήματα και των ίδιων των αστυνομικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανάγκες και σε άλλες περιοχές, αντίστοιχες ανάγκες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές και εδώ με έκτακτες αποσπάσεις. Η αντιμετώπιση του εγκλήματος από περιοχή σε περιοχή είναι μια δυναμική διαδικασία που αλλάζουν οι απαιτήσεις, οπότε καλούμαστε πολλές φορές να βγάζουμε έκτακτες διαταγές για να ενισχύουμε τις περιοχές που έχουν έκτακτη ανάγκη και αυτό κάνουμε. Αυτό το κάναμε με συνδυασμένες επιχειρήσεις που γίνονται και από άλλες περιοχές, με έκτακτες διαταγές ενίσχυσης περιοχών, όπως για παράδειγμα του Μυλοποτάμου που υπήρχαν έκτακτες διαταγές ενίσχυσης. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και όπου χρειάζεται εντός του καλοκαιριού. Είναι μια δυναμική διαδικασία που όποτε χρειάζεται κάνουμε παρεμβάσεις και από άλλους νομούς.
Απαιτήσεις αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στις περιφέρειες, που κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματά τους. Με τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και με τα ποσοστά της εγκληματικότητας που εμφανίζονται και αναλύοντας τα στοιχεία, προσπαθούμε να τις καλύπτουμε όσο το δυνατόν και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα όλες μας τις δυνάμεις παντού. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να καλύπτουμε όσο μπορούμε τα κενά και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την καλύτερη δυνατή διαχείριση, και όπου χρειάζεται μετακινούμε και προσωπικό».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε το πρωί με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης Νίκο Σπυριδάκη και τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου Μανόλη Παπαδάκη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε ενημέρωση για την παραβατικότητα στον νομό, για τα τροχαία ατυχήματα, για τους ελέγχους αλλά και για τη λειτουργία του γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι, ο στόχος του υπουργείου είναι ο πολίτης να νιώθει πιο ασφαλής.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Νικολακόπουλος, τόνισε: «Είναι γνωστό ότι ο νομός Ρεθύμνου έχει υψηλές απαιτήσεις. Αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις η Ελληνική Αστυνομία εδώ κι αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το να λειτουργήσουμε με μεγάλη προσοχή, ευσυνειδησία, επαγγελματισμό, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανάγκες που έχει η περιοχή. Στόχος είναι να κάνουμε τον πολίτη να αισθάνεται πιο ασφαλής και να κάνουμε τον πολίτη να επισκεφτεί την Ελληνική Αστυνομία, ακόμα και σε περιοχές που αντιμετωπίζονται αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας. Χαίρομαι καθώς κουβέντιασα και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, την τοπική κοινωνία, με στελέχη της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και άκουσα μια γενική ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η Ελληνική Αστυνομία στα καθήκοντά της, δεδομένων των συνθηκών. Δείχνουμε μηδενική ανοχή παντού, σε όλη την Ελλάδα, στην εγκληματικότητα και στη διαφθορά. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινότητα του πολίτη, μια διακριτική παρουσία, αλλά μια παρουσία η οποία θα εγγυάται την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επέμβαση σε κάθε περιστατικό εγκληματικό, σε κάθε περιστατικό όπου κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του πολίτη. Από εκεί και πέρα κάνουμε ενισχύσεις εκεί που απαιτείται, κάνουμε στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών της αστυνομίας από άλλους νομούς, όπου χρειάζεται, και από τη χώρα γενικότερα. Για αυτό τον λόγο συνεχάρη και τα στελέχη της αστυνομίας που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την εγκληματικότητα σε κάποια περιστατικά να είναι αυξημένη, κάνουν με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντά τους. Έχουμε και βέβαια αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εδώ. Επισκέφτηκα και το γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε όμως αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να έχουμε την ίδια επιτυχία και σε όλα τα υπόλοιπα, με εμφανή παρουσία στις τροχαίες παραβάσεις, με σκοπό να βελτιώσουμε και την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να αποφύγουμε οποιανδήποτε κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών».
Σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία για τα οποία ζήτησε και ενημερώθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, τα περιστατικά στον νομό είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.
Όπως τον ενημέρωσε η αστυνόμος Αθηνά Καραδάκη: «Η γυναίκα που θα έρθει να καταγγείλει οικογενειακή βία δεν είναι ίδια ως θύμα, ως προφίλ θύματος, με το θύμα που θα έρθει να καταγγείλει ένα βιασμό από έναν άγνωστο ή ένα ξυλοδαρμό από έναν ξένο. Είναι ιδιαίτερης φύσεως αδικήματα τα ενδοοικογενειακά, θέλει σίγουρα ιδιαίτερη προσέγγιση. Πολλές φορές το να εκμαιεύσεις την ουσία και την πραγματικότητα μιας υπόθεσης είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και χρονοβόρα, δεν είναι μια τυπική κατάσταση. Σίγουρα πολλές φορές στις αποφάσεις τους είναι αρκετά διστακτικές. Αυτό το συζητάμε με τους κοινωνικούς φορείς, εμείς έχουμε μια πολύ μακροχρόνια συνεργασία με το κέντρο συμβουλευτικής γυναικών. Είτε πηγαίνουν οι ίδιες και μας παίρνει το κέντρο συμβουλευτικής για τα περαιτέρω ποινικά, είτε αντίστροφα όταν έρχεται μια γυναίκα από το τμήμα, εμείς είτε την παραπέμπουμε είτε τη μεταφέρουμε, ανάλογα την περίπτωση, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του δήμου Ρεθύμνου. Οπότε υπάρχει μια στενή συνεργασία σε αυτό το κομμάτι. Το πρόβλημα είναι, το κομμάτι γενικότερα της φιλοξενίας. Ήταν κάτι που μας είχε απασχολήσει χρόνια τώρα και όχι μόνο με τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και με τα ζητήματα των ανηλίκων παλαιότερα. Τα safe houses κινούνται σε ένα πολύ σωστό σκεπτικό, που είναι η άμεση φιλοξενία. Σε επίπεδο χρήσης γενικότερα, είναι κάτι που «χτίζεται». Στα Χανιά και στο Ηράκλειο είναι ξενώνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Οικογενειακής πολιτικής που όμως εκεί οι ξενώνες αυτοί και οι ξενώνες των δήμων Ηρακλείου και Χανίων δεν ανταποκρίνονται στο άμεσο που ζητάμε εμείς στο πλαίσιο των safe houses. Το ιδανικό είναι να υπάρχει φύλαξη. Να πληροί τις προδιαγραφές που εξυπηρετούν το σκεπτικό του υπουργείου».
Έμφαση και στην πρόληψη ζήτησε ο υφυπουργός
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε συνάντηση στη συνέχεια με τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων και με συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για την εικόνα που καταγράφει ο νομός σε σχέση με την παραβατικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως η ενδοχώρα του νομού είναι η αδεσποτία των ζώων, θέμα που απασχολεί κυρίως τους δήμους της ενδοχώρας. Το ζήτημα είναι σοβαρό και οι αστυνομικοί ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του τόσο ως προς τη διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων αλλά και ως προς το ποινικό σκέλος της αντιμετώπισης του. Αντίστοιχα τέθηκε το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους που φαίνεται ότι απασχολεί την τοπική ΕΛ.ΑΣ αλλά και το θέμα της ζωοκλοπής. Ο υφυπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς εκτός από την καταστολή, να δίνουν έμφαση και στην πρόληψη και να συμμετέχουν από κοινού σε δράσεις και καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.
«Από τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς, όπως και από τους αστυνομικούς μας ακούμε για τρόπους που να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ζητήματα, όπως είναι και αυτό της αδεσποτίας, που έχει μια αυξημένη παρουσία εδώ στην Κρήτη, και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπως και σε άλλους νόμους. Όπως αντιλαμβάνονται και είναι κοινή διαπίστωση, δεν αρκεί μόνο η κατασταλτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας που επεμβαίνει σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται και συντονισμός και συνδυασμός ενεργειών και με άλλα υπουργεία, υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση, το δασαρχείο. Βεβαίως κάθε πρόβλημα, όπως και το συγκεκριμένο, έχει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή. Έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε σοβαρά».
«Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ξεμπλοκάρει το έργο ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεναγήθηκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την προβληματική κατάσταση του κτιρίου. Να θυμίσουμε ότι το έργο της ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων έχει εξασφαλισμένα κονδύλια από το 2021 στο ΠΔΕ συνολικού ύψους 8,5 εκ. ευρώ. Η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ και θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο. Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αστυνομικοί αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνάς ζήτησαν τη στήριξη του υπουργείου για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.
Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το αστυνομικό μέγαρο του Ρεθύμνου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, όπως και αποτελεί αντικείμενο προσπάθειας που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, πρέπει όμως να δούμε τις δικαστικές διαδικασίες και πως μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τη δικαστική διαδικασία ακόμα και εάν χρειαστεί να κάνουμε και κάποιες επιπλέον νομικές ενέργειες, είτε και χωρίς άλλες νομικές ενέργειες εάν μπορούμε. Και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται και η συνεργασία με τους άλλους φορείς, όπως η κτιριακή υπηρεσία του δημοσίου που τρέχει αυτήν τη διαδικασία».
Συνάντηση με τον δήμαρχο
Θεσμική συνάντηση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο είχε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, στο Δημαρχείο. Παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. δήμαρχος ανταποκρινόμενος στο αίτημα που του τέθηκε από πλευράς υφυπουργού, εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το πως έχει η κατάσταση στο Ρέθυμνο αναφορικά με τα ζητήματα προστασίας του πολίτη. Όπως τόνισε, είναι πολύ καλή η εικόνα που υπάρχει ως προς την πάταξη σοβαρών φαινομένων παραβατικότητας, γεγονός, που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επισήμανε, ωστόσο, ζητήματα που καταγράφονται στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών και προβλημάτων της καθημερινότητας, απόρροια της υποστελέχωσης που υπάρχει στις τοπικές υπηρεσίες, την στήριξη και επάνδρωση των οποίων έθεσε ως βασική προτεραιότητα.
Ο κ. Μαρινάκης, αφού τόνισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Αστυνομία, εξήγησε στον κ. Νικολακόπουλο, ότι το Ρέθυμνο είναι μια περιοχή, η οποία δέχεται τεράστια επισκεψημότητα και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται. Εξήγησε, ότι αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις από πλευράς τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, γεγονός, που καθιστά αδήριτη ανάγκη την ενίσχυση τους με προσωπικό.
Συζητώντας ακολούθως για την προώθηση των διαδικασιών επαναλειτουργίας των κατά τόπο δημοτικών αστυνομιών, ο κ. δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να προβλέπονται παράλληλες αρμοδιότητες αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας, με στόχο την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον και για το ζήτημα ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο και ο κ. δήμαρχος τον ενημέρωσε ότι η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές, ότι το έργο μπορεί άμεσα να προχωρήσει καθώς δεν έχει κατατεθεί κάποια αίτηση αναστολής. Επίσης συζητήθηκε το θέμα απομάκρυνσης της υπάρχουσας ακατάλληλης υποδομής στην πλατεία της Σοχώρας μετά τη λειτουργία του νέου αστυνομικού μεγάρου και ο κ. Νικολακόπουλος ανέλαβε να διερευνήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται από πλευράς Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. για να λυθεί το θέμα αυτό και να δοθεί η πιο κατάλληλη λύση για την περιοχή που φιλοξενεί σήμερα την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση και τις υπηρεσίες της.
Τέλος, ο κ. δήμαρχος έδωσε αναμνηστικά δώρα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και η συνάντηση έληξε με ανταλλαγή εθιμοτυπικών ευχών αλλά και δεσμεύσεων για συνεχή συνεργασία στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων τους.
Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη
Συνάντηση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Δήμητρα Λυγούρα είχαν χθες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής για θέματα αρμοδιότητάς τους.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία των πολιτών καθώς και την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα φαινόμενα παραβατικότητας καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης, που δεν αφορούν μόνο αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε η συνδρομή του υφυπουργού προκειμένου από κοινού τα εμπλεκόμενα υπουργεία να συμβάλουν στην πρόληψη της εγκληματικότητας μέσω δράσεων πολιτισμού, αθλητισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης επισήμανε το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των ορεινών περιοχών, προκειμένου να διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στην εκπαιδευτικοί διαδικασία και για να μην υπάρχουν θέματα μαθητικών διαρροών.