Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Καμένος έσμιξε ξανά με τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς Κύπρου στο καθιερωμένο προσκύνημα που πραγματοποιείται εναλλάξ εδώ και 28 χρόνια.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Κρητικών να επισκεφθούν το αδελφό χωριό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Τομέα Πολιτισμού Δήμου Αγίου Βασιλείου κα Ευαγγελία Γλαμπεδάκη. Η κ. Γλαμπεδάκη εντυπωσίασε το ακροατήριό της στη κεντρική εκδήλωση υποδοχής όταν στον χαιρετισμό της έκανε μια διαχρονική πορεία των σχέσεων Ρεθύμνου και Κύπρου. Είπε μεταξύ άλλων: «Με βαθιά συγκίνηση προσκυνούμε τα χώματα του μαρτυρικού νησιού, της αδελφής μας Κύπρου. Δυο μεγάλα νησιά, που ήρθαν κοντά, παλεύοντας σε κοινούς αγώνες, αντίστασης, ενάντια σε κατακτητές. Ποτέ δεν απουσίασαν οι Κύπριοι από αγώνες της Κρήτης και το αντίθετο. Στη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866-1869, όπου χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και το σύνθημα «Ένωσις ή θάνατος», η Κύπρος συνέβαλε με την αποστολή εθελοντών και χρηματικής ενίσχυσης, υπέρ των επαναστατών. Ο πρώτος Κύπριος νεκρός, στην επανάσταση, στη μάχη του Βαφέ, στις 12 Οκτωβρίου 1866, ήταν ο Ιωάννης (Γιάγκος) Βαρνάβα.
Ανάμεσα στους Κύπριους εθελοντές του 1866-1869 ήταν και ο Σώζων Αντωνίου Λοΐζου, γιος αγωνιστή του 1821 και πατέρας του Χριστόδουλου Σώζου, Δημάρχου Λεμεσού (1908-1912), βουλευτή (1901-1911), εθελοντή, κι αυτού, του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους, που σκοτώθηκε πολεμώντας στο Μπιζάνι τον Δεκέμβριο 1912.
Κι ερχόμαστε στα χρόνια του μεγάλου αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους. Το Ρέθυμνο ζει τα γεγονότα αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων.
Στη μονή Αρκαδίου ορκίζονται Κύπριοι φοιτητές όπως η Κλαίρη Αγγελίδου, που μας δίνει και την πληροφορία, και πηγαίνουν μετά στον Ψηλορείτη να εκπαιδευτούν στα όπλα από την οικογένεια Μπαντουβά.
Στις κατασκηνώσεις οι ομάδες των Ρεθεμνιωτόπουλων παίρνουν ονόματα αγωνιστών της Κύπρου.
Πολλοί Αγιοβασιλειώτες από τον δήμο μας, ενισχύουν τον Κυπριακό Αγώνα με όπλα αλλά και με κάθε τρόπο. Ο συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης συγκεκριμένα που δημιουργούσε στο Μόναχο, συγκέντρωνε χρήματα από συναυλίες και τα έστελνε στο μαρτυρικό νησί που πολεμούσε ενάντια σε έναν σκληρό κατακτητή.
Πόσο ένοιωθαν τους Κύπριους κοντά οι Κρήτες, φαίνεται από την πράξη ανθρωπιάς του πρώτου ιερέα κομμάντο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παπα Γιάννη Σκουλά από τα Ανώγεια, που μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου πήρε τα παράσημα που έλαβε από τους συμμάχους, και τα παρέδωσε στον Άγγλο πρέσβη, στην Αθήνα, δηλώνοντας πως δεν ανέχεται τιμές από λαό που δεν σέβεται την ελευθερία.
Ο Γιώργης Περάκης, Ρεθεμνιώτης βουλευτής και υπουργός, από τους κορυφαίους της Αντίστασης, κατά της χούντας των συνταγματαρχών, δήλωνε σε κάθε ευκαιρία πως οι αγωνιστές του Ρεθύμνου είχαν σαν πρότυπα τους ήρωες της Κύπρου που ξεψύχησαν στην αγχόνη.
Σε εκδηλώσεις των Αρκαδίων έγιναν δεκτοί με τιμές τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όσο και ο Γεώργιος Γρίβας.
Οι Ρεθεμνιώτες τους υποδέχτηκαν με φλογερά άρθρα στις εφημερίδες της πόλης και φυσικά μαντινάδες γεμάτες πατριωτισμό και συγκίνηση.
Και στην εισβολή του 74 από τον Αττίλα, Ρεθεμνιώτικες παρουσίες γράφουν ιστορία όπως ο σημερινός Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Πετρουλάκης, ο ηρωικός πιλότος που μετέφερε όπλα στο νησί κόντρα στις απαγορευτικές εντολές της χούντας.
Και τι σύμπτωση !!! Από το δήμο μας κατάγεται και αυτός ο λαμπρός αξιωματικός που αντιστάθηκε σε μια δυναστική εξουσία, για να υπερασπιστεί με το δικό του τρόπο το νησί που ανέβαινε νέο Γολγοθά.
Δεκαετία του 1990 η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ρεθύμνου με τη στήριξη του τότε νομάρχη Παναγιώτη Κλάδου ξεκινά μια σειρά ανταλλαγών με την Κύπρο ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού.
Στο διάστημα αυτό γίνεται η αδελφοποίηση των Γυναικών Ρεθύμνου- Κυθρέας και οδοντιάτρων Κύπρου και Ρεθύμνου. Η εκδήλωση αυτή μάλιστα έγινε συμβολικά στο Αρκάδι.
Η περίφημη χορωδία του Άρη Λεμεσού, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στο θέατρο ΕΡΩΦΙΛΗ, στη Φορτέτζα, όπου μεταξύ των άλλων παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το ορατόριο του Μπάμπη Πραματευτάκη «Ο Θεός Αγάπη εστί» και «Ο γιος μου ο Πενταδάχτυλος» σε ποίηση Κλαίρης Αγγελίδου.
Και οι επαφές αυτές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχίζονται, μέσα από νέες αδελφοποιήσεις και παραγωγές έργων, όπως του Γιώργη Καλογεράκη το θεατρικό για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και συναυλίες του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ με συμμετοχή μουσικών σχημάτων από την Κύπρο μας.
Αδελφοί μας,
Το Ρέθυμνο είναι πάντα κοντά σας για να διατρανώνει μαζί σας την αξία των αγαθών της ζωής όπως είναι η ελευθερία. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Και θα συνεχίσει να είναι γιατί και η Κύπρος πρεσβεύει το ίδιο δόγμα με την Κρήτη μας, πως δίχως φως και λευτεριά ο κόσμος δεν αξίζει.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που κάλυψε την επίσκεψη των Αγιοβασιλειωτών ήταν γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις.
Ιδιαίτερα η φιλοξενία του Κυπριακού χωριού ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Εικόνες αδελφοσύνης συναντούσες σε κάθε εκδήλωση φιλοξενίας και υποδοχής. Σπίτια άνοιξαν, κάμαρες στολίστηκαν, τραπέζια στήθηκαν με πλήθος καλούδια και κυπριακές νοστιμιές.
Καλλιτεχνικό δώρο των Αγιοβασιλειωτών ήταν το θεατρικό έργο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι» μια χαριτωμένη κωμωδία που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του συλλόγου «ΣΑΛΒΑΡΑΣ» η οποία και καταχειροκροτήθηκε. Κι από τα γλέντια δεν έλειψε η κρητική νότα που ξεσήκωνε κύματα ενθουσιασμού από τους Κυπρίους.
Από τις τόσες εκδηλώσεις ξεχώρισε, επίσης, η καντάδα αλλά και το μουσικό καλωσόρισμα από τους εκλεκτούς καλεσμένους Παναγιώτη και Λίζα Θεοφάνους.
Η επίσκεψη κράτησε από Παρασκευή 29 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Ευχή όλων ήταν να μην αργήσει το επόμενο προσκύνημα από το Κυπριακό χωριό πλέον και φυσικά να προετοιμαστούν όλοι για τα τριάντα χρόνια από την αδελφοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το 2026 στον δήμο Αγίου Βασιλείου.