Άσκηση επί του πεδίου για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς στα Πευκάκια πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Πρόκειται για μια άσκηση με την κωδική «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2024» που διοργανώθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο 2024 και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων.
Στις 10 περίπου το πρωί οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων σήμαναν συναγερμό στην πόλη.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση φωτιάς κοντά στα Πευκάκια, το δασάκι που βρίσκεται πάνω από τον ιστό της πόλης.
Στην άσκηση παραβρέθηκε ο περιφερειακός διοικητής της ΠΥ Κρήτης Μιχάλης Σεληνιωτάκης, ο συντονιστής της ΠΥ Βορείου Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς ο διοικητής της ΠΥ Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Θεοδωσίου. Την άσκηση επίσης παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Σαρρής, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Θεοδωσίου, ανέφερε: «Ήταν μια άσκηση επί του πεδίου για τις δασικές πυρκαγιές ώστε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας, να δούμε τις ατέλειες που έχουμε, καθώς και να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τους άλλους φορείς. Στην άσκηση συμμετείχε η Πολιτική Προστασία, ο δήμος, η περιφέρεια, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, εθελοντικές ομάδες, στρατός, Λιμενικό, η Δασική υπηρεσία. Όλοι συμμετείχαν για να δούμε πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Η άσκηση έγινε μέσα στα Πευκάκια. Σύμφωνα με το σενάριο λόγω του αέρα και των κλιματολογικών συνθηκών δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τη φωτιά και να τη σβήσουμε άμεσα. Έτσι η φωτιά επεκτάθηκε μέσα στο φαράγγι. Έπειτα ακολούθησε κλιμάκωση των ενεργειών όσον αφορά τις δυνάμεις που ενισχύουν το έργο της πυρόσβεσης, είτε από τον νομό είτε από όμορους νομούς, με την ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων και τα εναέρια μέσα».
Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Πευκάκια όπως εξήγησε ο διοικητής της ΠΥ υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τα εναέρια μέσα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι η ΠΥ θα ζητήσει άμεσα την προληπτική απομάκρυνση του πληθυσμού, τουλάχιστον στις κατοικίες που είναι στα όρια με τη δασική έκταση, καθώς όπως υποστηρίζει «Πέρα από τη φωτιά που ελπίζουμε να μην φτάσει ποτέ εκεί, ένας λόγος απομάκρυνσης των κατοίκων θα είναι ο έντονος καπνός».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι όταν υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς στα Πευκάκια γίνονται εθελοντικές περιπολίες, όπως και στον Προφήτη Ηλία από την εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας «ΕΝΑ», είτε ο Ερυθρός Σταυρός. Ενώ στην περιοχή περιπολεί και ένα όχημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Σκορδίλης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Τα Πευκάκια ήταν μια επιλογή σωστή για την άσκηση της φωτιάς. Τέθηκαν ζητήματα όπως εκκένωση τμημάτων της πόλης, ενώ είδαμε τον ρόλο της αστυνομίας, τον ρόλο των εθελοντικών ομάδων και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Είδαμε τις σχέσεις των υπηρεσιών, πως λειτουργούν μεταξύ τους και πως η μεγαλύτερη επαφή που υπάρχει μεταξύ των ομάδων οδηγεί σίγουρα σε καλύτερα αποτελέσματα. Τα Πευκάκια φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο σημείο για την Πυροσβεστική υπηρεσία και για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε περίπτωση πραγματικών συμβάντων. Αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο της πόλης του Ρεθύμνου».
Προτεραιότητα ο καθαρισμός των εκτάσεων κοντά σε δάση και φαράγγια
Τα Πευκάκια είναι μια δύσκολη περιοχή σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς και αυτό διαπιστώθηκε από την άσκηση που έγινε, τόνισε ο διοικητής της ΠΥ Ρεθύμνου επισημαίνοντας πως η πρόσβαση των οχημάτων είναι δύσκολη. Ο ίδιος με αφορμή την άσκηση που πραγματοποιήθηκε χθες, εφιστά την προσοχή των πολιτών και επαναλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού των δασικών εκτάσεων: «Είναι άμεση προτεραιότητα να γίνει καθαρισμός. Σε όλη τη γύρω περιοχή στο ρέμα Συνατσάκη, αλλά σε όλα τα όρια μίξης ζώνης των οικισμών και δασικής έκτασης. Οι ιδιώτες πρέπει όλοι να προσέξουμε μόνοι μας, να καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, τις αυλές μας, διότι πολλές φορές και από εκεί κινδυνεύουν, αλλά και ο δήμος και η περιφέρεια πρέπει να προσέξουν με τον καθαρισμό. Η περιφερειακή ενότητα, ο δήμος και η Πολιτικής Προστασία εάν μπορέσουν να διαθέσουν κάποια κονδύλια για να τα καθαρίσουν. Όχι μόνο ρέμα Συνατσάκη, αλλά όλα τα φαράγγια. Η ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου έχει πέντε φαράγγια, από το Ατσιπόπουλο μέχρι το Άδελε, όλα πρέπει να καθαριστούν» επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Θεοδωσίου.