16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ

Μεγάλη εκδήλωση στα Ακούμια αφιερωμένη στον δάσκαλο της Κρητικής μουσικής Γεράσιμο Σταματογιαννάκη

Μια βραδιά αφιερωμένη στον δάσκαλο της Κρητικής μουσικής Γεράσιμο Σταματογιαννάκη πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του τα Ακούμια Αγίου Βασιλείου παρουσία Αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γεώργιος Μαρινάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Χνάρης, Κώστας Δανδουλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής συσπείρωσης Νίκος Μανουσάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αμαρίου Γαλάτιος Μοσχονάς, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Αγίου Βασιλείου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, Αγγελική Πελαντάκη, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χαριτάκης .

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λάμπης Σιβρύτου και Σφακίων κ. Αθανάσιο Καραχάλιο τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο Ακουμίων κ. Κωνσταντίνο Παπαδομιχελάκη, τον πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Πιτσιδιανάκη και συμπροσευχόμενο τον πρώην εφημέριο Ακουμίων κ. Γεώργιο Σταματογιαννάκη.

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή τους δημάρχους Γιάννη Ταταράκη και Γιώργο Μαρινάκη τη σύζυγό του Στέλλα Σταματογιαννάκη και τον υιό του τιμώμενου και Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Σταματογιαννάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, ο δήμαρχος Ρεθύμνης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής, ο πρόεδρος της Κρητικής ομοσπονδίας Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμίων Γεώργιος Μαρκουλάκης ο οποίος πρότεινε να καθιερωθεί η 1η Αυγούστου κάθε χρόνο να πραγματοποιείται εκδήλωση στα Ακούμια προς τιμή του Γεράσιμου Σταματογιαννάκη, και ο Γιάννης Κουφαλιτάκης πρώην πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών.

Τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στη σύζυγο Στέλλα Σταματογιαννάκη και στον γιο του Στέλιο, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Ακουμίων – Βρυσσών Αθήνας, Μανόλης Μαρινάκης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ανέφερε ότι: «Εμείς οι Αγιοβασιλιώτες αισθανόμαστε καμάρι και υπερηφάνεια για τον Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, αισθανόμαστε όμως και βαρύ το χρέος της διατήρησης της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου.

Όπως ήταν και αυτός περήφανος για την καταγωγή του, αφού δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρά του και την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όπου και περιόδευσε.

Ο Γεράσιμος συνέβαλε όχι μόνο στη διάδοση της λαϊκής παράδοση της Κρήτης αλλά στην διαμόρφωση της μαζί με τους μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα σε μια ανεξάντλητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα με ήθη και έθιμα, υλικά και πνευματικά πατροπαράδοτα στοιχεία, που έχουν διαμορφώσει τον πυρήνα της ζωής των σύγχρονων Κρητικών και μένουν άσβεστα στο πέρασμα των χρόνων.

Είναι όμως η σειρά μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές αυτών των σπουδαίων συντοπιτών μας.

Να αναστοχαστούμε τον ρόλο μας που δεν είναι άλλος από την διατήρηση και τη μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενεές της κρητικής παράδοσης, του κρητικού πολιτισμού και της ιστορίας και συνεπώς της ταυτότητας των Κρητικών .

Εκδήλωση σαν την αποψινή μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό τον στόχο. Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, προβάλλοντας το έργο τους και την παρακαταθήκη τους κυρίως στους νέους που δεν πρόλαβαν να τους γνωρίσουν.

Αναδεικνύουμε τις αναλλοίωτες αξίες του τόπου μας, τον πολιτιστικό θησαυρό της Κρήτης που διατηρείται και εκφράζεται με διάθεση, αγώνα, σεβασμό και μεράκι. Επίσης προβάλουμε αυθεντικούς καλλιτέχνες και το γνήσιο κρητικό γλέντι της εποχής του αείμνηστου Γεράσιμου τότε που η μουσική και ο χορός έβγαινε από τη ψυχή τους όπως έλεγαν οι ίδιοι και όχι από το ποτό περνώντας το μήνυμα στα νέα παιδιά να αντισταθούν σε κάθε λογής νεωτερικότητα που δεν έχουν σχέση με την κρητική παράδοση αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Βιτώρος ενώ την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου παρουσίασε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Βιργινία Παπυράκη ταξιδεύοντας το κοινό σε μια μεγάλη μελωδική διαδρομή μαζί με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες: Μανόλη Αλεξάκη, Κώστα Κακουδάκη, Φανούρη Καλεμάκη, Μιχάλη Μαυράκη, Στέλιο Μπικάκη, Αλέξανδρο Παπαδάκη, Μιχάλη Παυλάκη, Μιχάλη Πετσάκη, Δημήτρη Πρινάρη, Νεκτάριο Σαμόλη, Τζανή Τζανιδάκη, Γιάννη Τσουρδαλάκη, Σήφη Τσουρδαλάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι καλλιτέχνες Νίκος Αλεφαντινός, Παντελής Κρασαδάκης, Νίκος Μανιουδάκης, Ηλίας Σαββάκης, Μανόλης Κατσαμάς, Νίκος Καραπιδάκης, Νίκος Δελιδάκης.

Επίσης συμμετείχαν η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας – ο Λαογραφικός όμιλος Τζανιδάκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο γιος του τιμώμενου Στέλιος Σταματογιαννάκης και συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές, τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέροντας την αγάπη του για τον πατέρα του και τις διδαχές που του έδωσε στην ανατροφή του, αλλά και την καλλιτεχνική γνώση που του έδωσε.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο παγκρήτιος σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, η Τοπική Κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος Ακουμίων, καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος Ακουμίων -Βρυσσών της Αθήνας «Ο Σιδερωτάς».