Στο Ρέθυμνο 627 μετανάστες – οι 182 στην Κιτρένωση οι 442 στο εμπορικό λιμάνι
Σήμερα αναχωρούν για τα Κέντρα Υποδοχής οι πρώτοι 240
Οι αδιάκοπες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες που μεταφράζονται περίπου σε 2.000 άτομα έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή δεδομένα για το νησί το οποίο είναι αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μόνο στο Ρέθυμνο έχουν διασωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες 627 μετανάστες. Η κατάσταση είναι σχεδόν μη διαχειρίσιμη ελλείψει οργανωμένου χώρου για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Ήδη από την Κυριακή περισσότεροι από 400 μετανάστες παραμένουν στα τσιμέντα του εμπορικού λιμανιού με τέντες και ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο εν μέσω καύσωνα και μια μόνο παροχή νερού για να πλυθούν και να δροσιστούν.
Σε αυτούς προστέθηκαν χθες ακόμα 67, ενώ η καραβιά με τους 115 ανθρώπους που έφτασε αργά το βραδύ της Δευτέρας στην Αγία Γαληνή στοιβάχτηκε στο κτήριο του παλιού λιμεναρχείου σε συνθήκες απαράδεκτες και μη αξιοπρεπείς.
Οι εικόνες προκαλούν ντροπή και αποτροπιασμό και σίγουρα δεν αρμόζουν και δεν τιμούν τη φιλόξενη Κρήτη.
Χθες μετά από σειρά διαβουλεύσεων εξασφαλίστηκε η συναίνεση για τη διάθεση του κτιρίου της Κιτρένωσης, ενός χώρου ιδιωτικού, όχι κατάλληλου, αλλά σίγουρα καλύτερου από τον εξωτερικό χώρο του λιμανιού αφού είναι τουλάχιστον στεγασμένος. Εκεί θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση από τις λιμενικές αρχές και να δρομολογηθεί η μεταφορά τους στα Κέντρα Υποδοχής.
Εν τω μεταξύ σήμερα θα αναχωρήσουν οι πρώτοι 250 από το εμπορικό λιμάνι και οι υπόλοιποι 200 θα μεταφερθούν στο κτίριο της Κιτρένωσης.
Το Ρέθυμνο πιέζεται, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να είναι πολύ δύσκολη και σχεδόν μη διαχειρίσιμη κυρίως εξαιτίας της απουσίας υποδομών.
Ο χώρος του λιμανιού έχει μετατραπεί τις τελευταίες ήμερες σε άτυπο καταυλισμό. Αυτοδιοικητικοί του Ρεθύμνου έχουν προγραμματίσει την Παρασκευή συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη. Στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης και ο Ρεθεμνιώτης υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Οι φορείς ζητούν από την πολιτεία να βρει λύσεις. Δηλαδή χώρους για να μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά και όσο διάστημα χρειάζεται οι μετανάστες. Με σχέδιο, οργάνωση και αξιοπρέπεια. Προτείνεται μάλιστα η χωροθέτηση να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και στις περιοχές που θα γίνουν οι προσωρινές δομές να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Το σίγουρο είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη όπου η κυβέρνηση Χαφτάρ χαρακτήρισε τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ανεπιθύμητους.
Οι μεταναστευτικές ροές «πιέζουν» το Ρέθυμνο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στο Ρέθυμνο, καθώς συνολικά 182 άτομα έφτασαν από τη νύχτα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που βρίσκονται στο Ρέθυμνο στους 624.
Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Δευτέρας έφτασαν στο Λιμάνι της Αγίας Γαλήνης 115 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία που μίσθωσε ο δήμος Αγίου Βασιλείου στο κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου, όπου και διανυκτέρευσαν στους στενούς χώρους. Οι 67 μετανάστες που έφτασαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Αγία Γαλήνη μεταφέρθηκαν επίσης με λεωφορεία στον χώρο του εμπορικού λιμανιού, όπου και έμειναν κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι το απόγευμα, όταν και μετά από συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις των αυτοδιοικητικών, εξασφαλίστηκε η συναίνεση για τη μεταφορά τους στο κτίριο της παλιάς Κιτρένωσης στην περιοχή του Λατζιμά.
Το εγκαταλελειμμένο ιδιωτικό κτίριο, είχε αξιοποιηθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες για τη φιλοξενία και την προσωρινή διαμονή των 534 μεταναστών που είχαν αφιχθεί στις 22 Ιουνίου.
Στο μεταξύ οι εικόνες στον χώρο του εμπορικού λιμανιού αλλά και στο κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου ήταν απογοητευτικές. Τέντες και πανιά αποτελούν τα μοναδικά σημεία σκίασης για τους μετανάστες, οι οποίοι κατέφευγαν εν μέσω ζέστης και αποπνικτικής ατμόσφαιρας στη μοναδική βρύση που υπάρχει στο Εμπορικό Λιμάνι για να πλυθούν, ενώ κάποιοι βούτηξαν και στη θάλασσα σε μία προσπάθεια να δροσιστούν. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, οι 115 μετανάστες που διανυκτέρευσαν στο παλιό Λιμεναρχείο, στέκονταν με τις ώρες στην ουρά προκειμένου να περάσουν από τις διαδικασίες ταυτοποίησης και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Το μικρό για τη φιλοξενία τέτοιου αριθμού μεταναστών, κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου, ήταν όπως αποδείχθηκε ένας ακόμα ακατάλληλος χώρος για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Την ώρα που οι διαδικασίες αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη, νέα λεωφορεία μετέφεραν τους 67 νέους μετανάστες στο Εμπορικό Λιμάνι. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία των 442 μεταναστών, οι 67 παρέμειναν για μερικές ώρες κάτω από τον ήλιο σε απόμερο σημείο, μέχρι να ξεκινήσει και για αυτούς η διαδικασία της ταυτοποίησης και των ιατρικών εξετάσεων.
Χθες το απόγευμα 182 μετανάστες (οι 115 και 67) μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Κιτρένωσης το οποίο με μέριμνα του δήμου καθαρίστηκε. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει νερό και μια γεννήτρια για ρεύμα και ο χώρος παρότι όχι κατάλληλος είναι στεγασμένος. Οι μετανάστες με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ταλαιπωρημένοι και εξουθενωμένοι, περιμένουν καρτερικά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Οι υπόλοιποι 442 (που διασωθήκαν την Κυριακή) παραμένουν στο εμπορικό λιμάνι. Χθες ολοκληρώθηκε η προανάκριση και οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων που φέρονται ως οι διακινητές τους.
Οι πρώτοι 240 από τους 442 θα αναχωρήσουν σήμερα Τέταρτη, ενώ 240 θα μεταφερθούν σήμερα στην Κιτρένωση. Οι υπολοιποι από την καραβιά των 442 θα αναχωρήσουν τμηματικά αύριο Πέμπτη και το Σάββατο, ενώ για τις δυο άλλες «φουρνιές» των 67 και των 115 δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Στον χώρο της Κιτρένωσης βρέθηκε χθες ο λιμενάρχης Ρεθύμνης, Κυριάκος Παττακός, ο υπολιμενάρχης Αντώνης Ζαχαριουδάκης, αστυνομικοί, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του δήμου Ρεθύμνης, Γιώργος Σκορδίλης.
Ο κ. Σκορδίλης σε δηλώσει του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Τελικά βρέθηκε μια λύση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τον χώρο φιλοξενίας των μεταναστών. Σε έναν χώρο που τον ξέρουμε από την περασμένη φορά. Ήρθαν οι 115, συν τους 67, είναι οι τελευταίες δύο «παρτίδες» που ήρθανε στο Ρέθυμνο. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να φύγουν 240 από τη μεγάλη «παρτίδα», οπότε οι υπόλοιποι 200 θα μεταφερθούν εδώ έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί, να αδειάσει ο χώρος στο εμπορικό λιμάνι και στο παλιό λιμεναρχείο. Ευελπιστούμε να μην έχουμε ξανά τις επόμενες ημέρες αυτά τα μεγάλα κύματα. Θα είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι. Μαθαίνοντας και από τα λάθη που έχουμε κάνει και από τις αδυναμίες που έχουμε, να πάνε καλύτερα τα πράγματα έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα θέματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία φορά. Να μην ξεχνάμε όμως στο ερώτημα γιατί αυτό δεν έγινε πιο μπροστά, να τους φέρουμε στην Κιτρένωση, να μην ξεχνάμε ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός, δεν είναι ούτε δημόσιος ούτε δημοτικός. Υπήρχαν κάποια θέματα, με καλή διάθεση και με διάφορες ενέργειες διευθετήθηκαν κάποια πράγματα. Φυσικά δεν έχει παραχωρηθεί χώρος αορίστου χρόνου. Και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα φρένο από τα βόρεια της Αφρικής, όσον αφορά τις ροές, να γίνουν διαχειρίσιμες και να μην έχουμε αυτή την πίεση που έχουμε μέχρι τώρα».
Μ. Λιονή: Ευθύνη της πολιτείας η εξεύρεση χώρου
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta τόνισε ότι η χωροθέτηση για τη δομή προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών αφορά αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας. Δεν είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης να βρει κανέναν δημόσιο χώρο, γιατί δεν της ανήκει όπως επίσης δεν είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης να βρει κανέναν ιδιωτικό χώρο γιατί επίσης δεν της ανήκει. Μόνο αν είχε κάποιο δημοτικό χώρο να υποδείξει, που να μπορεί να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό προσώπων. Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος δήμος να έχει εγκαταστάσεις των 500 και 600 ατόμων να τους φιλοξενεί εκεί, βεβαίως θα μπορούσε να τους υποδείξει. Αλλά εγώ δεν γνωρίζω κάποιον δήμο, εάν εξαιρέσει κανείς το κτίριο στην Αγυιά στα Χανιά που εκεί μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι άνθρωποι εκεί, οι αυτοδιοικητικοί, φιλοξενούν τους ανθρώπους και κάνουν το χρέος τους χωρίς καμία βοήθεια. Εγώ στο Ρέθυμνο δεν ξέρω δήμο που να έχει τόσο μεγάλο στεγασμένο χώρο. Δεν υπάρχει. Η νομοθεσία την ευθύνη αυτή την έχει δώσει στο αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δεν γράφει πουθενά στον νόμο ότι είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια ή ο δήμος να βρει κάποιον χώρο για να στεγάσει μετανάστες. Και έχουν έρθει τέσσερις υπουργοί. Έχουν κοιτάξει για στρατόπεδα ανενεργά, ακόμα και επίταξη, λέει ο νόμος, θα μπορούσε να γίνει κτιρίων ιδιωτικών και αναφέρει πάρα πολύ καλά τη διαδικασία. Ότι δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός εφόσον βρεθεί κατάλληλος χώρος και είναι ιδιωτικός μπορεί να τον επιτάξει για ορισμένο χρονικό διάστημα, έναντι τιμήματος και η απόφασή του δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Δε λέει πουθενά η νομοθεσία ότι αυτό μπορεί να το κάνει ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαροχος και δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος».
Ανησυχία στην Αγία Γαλήνη
Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όταν 115 μετανάστες έφτασαν συνοδεία σκάφους της Frontex, με στόχο να μεταφερθούν με τρία λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης συναντήθηκε χθες το πρωί με κατοίκους και επαγγελματίες της Αγίας Γαλήνης, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και διαμαρτυρήθηκαν σε όλους τους τόνους για την κατάσταση που επικρατεί επισημαίνοντας στον δήμαρχο ότι πλήττεται ο τουρισμός της περιοχής, στον οποίο στηρίζεται η τοπική οικονομία. Οι κάτοικοι διευκρίνισαν ότι δεν έχουν καμία ρατσιστική διάθεση όπως τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα του δήμου, ωστόσο εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς η τουριστική σεζόν είναι στο «πικ» και εξέφρασαν φόβους ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πληγούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες των κατοίκων αφού οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ένα σύνθετο κοινωνικό – οικονομικό φαινόμενο με τεράστιες συνέπειες για τις περιοχές υποδοχής όπως ο δήμος Αγίου Βασιλείου.
Ο κ. Ταταράκης σημείωσε ότι η εξίσωση του μεταναστευτικού είναι περίπλοκη με πολλές μεταβλητές στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος αφού πρέπει να εξασφαλισθούν οι βασικές ανάγκες των μεταναστών όπως τροφή και στέγη κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους.
Τόνισε όμως ότι όλο αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα από την πολιτεία καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τις υποδομές και ούτε τους πόρους.
Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε η σύνταξη κοινής επιστολής προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τους Βουλευτές και την Περιφέρεια Κρήτης για την εξεύρεση λύσης η οποία θα ανακουφίσει την περιοχή από ένα μεγάλο πρόβλημα και θα προλάβει μελλοντικές δυσάρεστες εξελίξεις. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι υποστελεχωμένο. Σύμφωνα με διαβεβαίωση που έλαβε ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, κ. Κοντιζά, θα ενισχυθεί ο Λιμενικός Σταθμός της Αγίας Γαλήνης με δύο άτομα προκειμένου να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο.
Στ. Αρναουτάκης: «Το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν είχαν γίνει όσα είχαμε συμφωνήσει πριν τρία χρόνια»
«Το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν είχαν γίνει όσα είχαμε συμφωνήσει πριν τρία χρόνια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν «χτυπήσει κόκκινο».
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως αν είχαν δημιουργηθεί οι δύο δομές προσωρινής φιλοξενίας στο νησί, όπως είχε συμφωνηθεί με τον τότε υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, αυτή τη στιγμή δεν θα καταγράφονταν αυτές οι εικόνες στην Κρήτη με τους μετανάστες να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε πως η Κρήτη θα ζητήσει στην επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να αναλάβει επιτέλους η πολιτεία τις ευθύνες της.
Στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με τον κ. Πλεύρη θα παρευρεθούν ο περιφερειάρχης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Αυτό που θα ζητηθεί είναι να βρει το Υπουργείο τους κατάλληλους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών αλλά και οι ενέργειες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί.
Σ. Βολουδάκη: «Να βρεθούν νέοι χώροι σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο αλλά να έχει λόγο και η τοπική κοινωνία»
Η υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή «Live» με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, διευκρινίζοντας πως το υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει, αφότου οι μετανάστες μεταφερθούν από την Κρήτη στη Μαλακάσα και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Η ίδια όμως αναγνώρισε τις υπεράνθρωπες, όπως είπε, προσπάθειες τόσο του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και των λιμενικών στην Κρήτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουν την ψυχή τους» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, που πλέον έχουν «χτυπήσει κόκκινο».
«Δεχθήκαμε κανονική απόβαση τις τελευταίες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Βολουδάκη, θα πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς το κτίριο του πρώην ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου είναι εντελώς ακατάλληλο για τη φιλοξενία εκατοντάδων μεταναστών που φτάνουν πλέον στην Κρήτη, ενώ στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει κανένας χώρος για αυτή τη διαδικασία. Επεσήμανε όμως πως δε θα πρέπει να αποφασίσει για αυτούς το Υπουργείο «με το έτσι θέλω», αλλά θα πρέπει να έχει λόγο και η τοπική κοινωνία.
Η κ. Βολουδάκη ανέφερε πως στα Χανιά υπάρχει χώρος για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικού χώρου στην Κρήτη, εφόσον χρειαστεί.