Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο και το Δημαρχείο αντίστοιχα.
Στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου παραβρέθηκαν δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, άνεργοι συνταξιούχοι.
Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρεθήκαν μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου και ο βουλευτής του νομού Ανδρέας Ξανθός, καθώς και αντιπροσωπείες της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου. Στη χθεσινή απεργία συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ΗΣ Περιφέρειας Κρήτης.
Σε κοινό ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου και της Ένωσης Συνταξιούχων αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε σταθερά την εναντίωσή μας στον Εργασιακό Νόμο Χατζηδάκη, του οποίου οι διατάξεις έχουν ήδη επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Είμαστε απέναντι σε κάθε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας και σε πολιτικές που εναντιώνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Τα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι είναι πολλά και δίνουμε τη μάχη απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων και των συνταξιούχων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.
Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη βασικής ανάγκης, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η θέση είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Αύξηση μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθολική κοινωνική προστασία.
Απαιτούμε και διεκδικούμε αγωνιστικά:
• Αύξηση των μισθών σε όλους τους κλάδους, για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.
• Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο.
• Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.
• Κατάργηση των δασμών και μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).
• Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων επιδότησης της εργασίας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
• Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματιστήριο. Να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης.
• Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές τους και δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα.
• Αναλογικό ταμείο ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους.
• Όχι στην μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, αλλά περαιτέρω ενίσχυσή του.
• Δημιουργία Τεχνικού τμήματος Σ.ΕΠ.Ε. για την πάταξη και αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.
• Προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
• Δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, προστασία των συνταξιοδοτικών -κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, καμία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
• Κατώτατη σύνταξη 650 ευρώ.
• Άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
• Να δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς προαπαιτούμενα και δικαστήρια.
• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
• Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
• Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο τον λαό.
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα.
• Ξεπάγωμα της διετίας 2016 -17.
• Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
• Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
• Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
• Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
• Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Καλούμε:
Τους Εργαζόμενους μέσα από τα Σωματεία τους, να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαρινάτος γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οτι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας είμαστε εδώ ενωμένοι και αποφασισμένοι να πούμε ένα μεγάλο όχι στις πολιτικές που ασκεί. Ένα μεγάλο όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που μας οδηγεί. Ένα μεγάλο όχι στις ακολουθούμενες πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, στις πολιτικές που στηρίζουν τους έχοντες και κατέχοντες. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40 τοις εκατό! Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016-17 για τη μισθολογική μας εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2023, με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 11 τοις εκατό και την ακρίβεια να εξανεμίζει βίαια το εισόδημά μας. Διεκδικούμε ανάμεσα σε άλλα: αυξήσεις στους μισθούς μας, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού ξεπάγωμα της διετίας 16 -17 επαναφορά 13ου και 14οι μισθού αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1 στα 15. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν. Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Το κρίσιμο για τον συνδικαλισμό και την πολιτική είναι να σημαδεύει τον χρόνο, να του δίνει διάσταση, ουσία, χρώμα , να δίνει στον χρόνο ουσία με τις εκλάμψεις της. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τα δικά μας , μεγάλα γεγονότα! Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε, να συσπειρωθούμε, να αγωνιστούμε , να ξεσηκωθούμε και να νικήσουμε».
Σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρεται:«Η απεργία που εξήγγειλαν οι δυο συνομοσπονδίες εργαζομένων, είναι δυναμική απάντηση στις πολιτικές της ΝΔ. Ο Νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας των περικοπών στους μισθούς, που φτάνει ως το 45%, των αντεργατικών Νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καλά κρατεί. Η πολιτική: Σκληρή και μονόπλευρη.
Συνεχίζει η ΝΔ απτόητη να μεταφέρει όλα τα βάρη στη πλάτη των αδυνάτων, όπως τις αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ψωμί και σε όλα τα είδη βασικής και λαϊκής κατανάλωσης.
Ο αγώνας των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για:
– Αύξηση μισθών και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων
– Ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
– Κατάργηση των αντεργατικών νόμων Μητσοτάκη/Χατζηδάκη
– Για το δικαίωμα στην Εργασία – Για Εργασία με δικαιώματα
– Υγεία, ασφάλεια και αυστηρούς ελέγχους στην εργασία
– Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
αποδεικνύει ότι η κοινωνία, παρότι καθημαγμένη και στοχοποιημένη, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αντιδρά, κινητοποιείται, αναπνέει. Αποδεικνύει ότι υπάρχει προοπτική διεκδίκησης κι αγώνα, και έχει τούτος ο αγώνας τη γενική αποδοχή».
Η Ομοσπονδία Εμπορικών συλλόγων Κρήτης με ανακοίνωσή της στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλης της Κρήτης και της Ελλάδος, στις δύσκολες ώρες που διανύουν διεκδικώντας μια σειρά αναγκαίων αιτημάτων για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας.
«Διεκδικούμε μια σειρά αναγκαίων αποφάσεων από την κυβέρνηση, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την επιβίωση της.
Βασικά αιτήματα:
• Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος επιχορηγήσεων και χαμηλότοκων δανείων, ειδικά προσανατολισμένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.
• Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Την καθιέρωση μίας λειτουργικής πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές, τόσο προς την Εφορία όσο και στα Ασφαλιστικά ταμεία.
• Την ουσιαστική συμμετοχή των ΜΜΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
• Την αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης της Εφορίας, του e – ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
• Την καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
Όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα πως αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης, το λουκέτο είναι προ των πυλών με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και στην αύξηση της ανεργίας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών συλλόγων Κρήτης.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Ξεχωριστή πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του ΚΚΕ στο Δημαρχείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητές εργαζόμενοι συνταξιούχοι το συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου και η Ανταρσυα.