Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χθες στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και στους δρόμους της πόλης συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, πολίτες, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, μία ημέρα μνήμης για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και μία υπενθύμιση των αγώνων και των θυσιών της εργατικής τάξης ανά τους καιρούς. Συνολικά 139 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Σικάγο, σε ανάμνηση των οποίων καθιερώθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά και στην Ελλάδα, ως μία ημέρα απεργίας και όχι αργίας. Έπειτα από σειρά τοποθετήσεων εκπροσώπων των συνδικάτων, με τη συνοδεία συνθημάτων από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών, ενώ στη συνέχεια, εκπρόσωποι από το συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ρεθύμνου και από το Εργατικό Κέντρο κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του εργάτη στην πλατεία εργατικής πρωτομαγιάς και αμέσως μετά ακολούθησε η πορεία στους δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Γιώργος Μαρινάκης δήμαρχος Ρεθύμνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μιχάλης Σαρρής και Νίκος Μανουσάκης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης, η Ρένα Κουτσαλεδάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Δερεδάκης, Μανούσος Μανουσογιάννης και Ιωάννα Δακανάλη. Μεταξύ των φορέων που έδωσαν το παρών ήταν το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΕΛΜΕΡ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών, το Σωματείο ΑμεΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Γονέων, η Αλβανική Κοινότητα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου και η συντονιστική επιτροπή του Κινήματος Δημοκρατίας Ρεθύμνου, καθώς και ένα Γερμανικό Συνδικάτο από τη Φρανκφούρτη.
Η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για να διεκδικηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των κοινωνικά άπορων ανθρώπων, οι οποίοι δοκιμάζονται στη σημερινή εποχή. Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έδωσε το παρών στη συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά». Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου με τη σειρά του πρόσθεσε: «Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων για τους νόμους που υπάρχουν και είναι αντιεργατικοί, για τις συνθήκες εργασίας, για την ανισοκατανομή εισοδημάτων που υπάρχει και προφανώς όλοι θέλουμε μία κοινωνία που να είναι καλύτερη, δικαιότερη και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών, των εργαζομένων και των παιδιών μας, που θέλουν καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίες. Εύχομαι να μην πρόκειται για μία καθιερωμένη συγκέντρωση, αλλά να φεύγουν τα μηνύματα με το σωστό πάντα τρόπο, στα πλαίσια της νομιμότητας και η πολιτεία να εκτιμά και να σέβεται την ευαισθησία αυτών των πολιτών, που αποφασίζουν κάθε χρόνο να κάνουν αυτήν την ημέρα, από αργία, απεργία».
Ο Κώστας Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας ότι: «Έχουν περάσει 139 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, πιο επίκαιρος από ποτέ, διότι ο κόσμος της εργασίας αυτή τη στιγμή στενάζει και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορη. Αντί να προσπαθήσει να αυξήσει πραγματικά τους μισθούς, σφυρίζει αδιάφορα και πανηγυρίζει για τα 50 ευρώ που έδωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό, πανηγυρίζει σε μία Ελλάδα, που οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας είναι κάτω από το 30%, όταν ακόμα και η επίσημη ευρωπαϊκή ένωση έχει δώσει οδηγία ότι θα πρέπει οι συλλογικές συμβάσεις να είναι στο 80%. Ο κόσμος δεν αντέχει την ακρίβεια, ο μισθός δεν φτάνει και δυστυχώς είμαστε καθημερινά στο ίδιο έργο θεατές».
Ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε: «Συμπληρώνονται 139 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των εργατών στο Σικάγο. 139 χρόνια μετά, οι αγώνες του τότε βρίσκουν τη σύγχρονη προέκτασή τους στις ανάγκες και στους αγώνες του σήμερα. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να υπερασπιστεί από τη μία μεριά όλα τα δικαιώματα τα οποία τίθενται σε αμφισβήτηση και από την άλλη να ξεκινήσει νέους δυναμικούς, κινηματικούς, μαζικούς αγώνες, προκειμένου να έχουμε μία κοινωνία καλύτερη, μία κοινωνία δικαιότερη».
Ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ ανέφερε: «Τιμούμε την κορυφαία ημέρα της εργατικής τάξης, τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων απανταχού της γης, τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Είναι μία ημέρα αγώνα και πάλης των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ανέργων. Απαιτούμε από το Ρέθυμνο να σκύψει η κυβέρνηση στα προβλήματά τους και να δώσει τις απαραίτητες λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, των μισθών και των συντάξεων και για τα θέματα της υγείας. Θέλουμε και απαιτούμε δωρεάν υγεία και δωρεάν παιδεία, γιατί ο λαός δεν αντέχει πλέον τη λιτότητα, τα προβλήματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».
Ο Ανδρέας Βρακίδης, μέλος του ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων μίλησε για την Κυριακάτικη αργία στα εμπορικά καταστήματα: «140 χρόνια μετά τους πρώτους αγώνες του Σικάγο και 110 χρόνια μετά την καθιέρωση της Κυριακάτικης αργίας στην Ελλάδα, οι μεγαλοεργοδότες μέσω του Δήμου προσπαθούν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να αφήσουν τα εμπορικά καταστήματα να δουλεύουν ανεξέλεγκτα τις Κυριακές στερώντας από εμάς την ημέρα που είχαμε να ξεκουραστούμε και να δούμε τις οικογένειές μας. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να μας απαντήσουν στην εξής ερώτηση: αν ένας εργαζόμενος έχει ρεπό την Τρίτη, η γυναίκα την Τετάρτη και το παιδί του είναι ελεύθερο την Κυριακή, πότε θα βρίσκονται αν δουλεύουμε ανεξέλεγκτα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους τώρα να αναλάβουν να αγωνιστούν, να υποχρεωθεί η μεγαλοεργοδοσία να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο, στο ύψος των αναγκών μας».
Ο Γιάννης Σαριδάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου ανέφερε: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ελλάδας με την καθημερινή τους θυσία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, συμμετέχοντας σε ένα καθημερινό άγνωστο πόλεμο, ο οποίος μαίνεται χρόνια τώρα στη δημόσια υγεία και ντύνοντας τον εαυτό τους, το σύνολο των σωματικών και ψυχικών τους δυνάμεων, στέλνουν και σήμερα το μήνυμα ότι θα είμαστε πάντα εδώ και θα είμαστε καθημερινά μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τελευταίας ρανίδας και εγγύησης ότι η δημόσια υγεία θα παραμείνει ζωντανή».
Ο Στράτος Μανιαβός, μέλος διοίκησης Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου υπογράμμισε με τη σειρά του: «Η εργατική πρωτομαγιά είναι μία μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά τους νεκρούς της, τους αγώνες, κάνει επιθεώρηση δυνάμεων και επικαιροποιεί το μήνυμα ότι ο αγώνας για το οκτάωρο, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στις μεταφορές είναι αγώνας με αιτήματα, επίκαιρος και αναγκαίος. Σήμερα ιδιαίτερα σε μία εποχή που βάλλονται βασικά δικαιώματα και εμείς στον τουρισμό το έχουμε βιώσει παραπάνω με την ερχόμενη σεζόν». Ο Λουάν Πατσάνι, μέλος της Αλβανικής Κοινότητας Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών Ρεθύμνης σημείωσε: «Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, σαν μία ημέρα διεκδίκησης, αντίστασης και ελπίδας. Η πρωτομαγιά είναι το χθες που φωνάζει στο σήμερα και ζητά ελευθερία δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια σε όλο τον κόσμο. Η εργασία πρέπει να έχει αξία, μέτρα ασφαλείας, μεγάλη προσοχή και όχι να ζούμε εμείς οι εργάτες καθημερινά Τέμπη πάνω στις σκαλωσιές και στους χώρους εργασίας μας».
Τέλος, η Βερενίκη Κουταβά, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε: «Πλάι στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, είμαστε και εμείς οι φοιτητές και παλεύουμε για πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, για την κρατικοποίηση του ΟΣΕ, για να δικαιωθούν οι 57 νεκροί των Τεμπών, κόντρα σε αυτή τη δολοφονική πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και έχει οδηγήσει σε αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα και έγκλημα. Σαν φοιτητές είμαστε κόντρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις διαγραφές, στην ποινικοποίηση της απεργίας, την κατάργηση του 8ωρου και σε όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται με μένος να πλήξουν τις ζωές μας».
Σε μήνυμά της με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης αναφέρει: «Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος. Στους εργάτες του Σικάγο που το 1886, με θάρρος και αυταπάρνηση, άνοιξαν τον δρόμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας: την οκτάωρη εργασία, τα βασικά κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η φλόγα εκείνων των αγώνων παραμένει ζωντανή. Οι διεκδικήσεις για δίκαιη εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή παραμένουν τραγικά επίκαιρες. Ως δημοτική παράταξη, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζομένων του Ρεθύμνου και όλης της χώρας. Αναγνωρίζουμε τον κομβικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, στη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα και υπόσχεσης. Υπόσχεσης ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, με εργασιακή ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και ανθρώπινο πρόσωπο. Για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις».