Σχεδιασμός ώστε αυτές να είναι ελκυστικές για κατοίκους και επισκέπτες
Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η ενίσχυσή τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το περιβάλλον, ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση του αγροτικού με τον τουριστικό κλάδο μέσα από πολιτικές που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη Γενική Συνέλευση της EUROMONTANA που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Puigcerdà, στην Καταλονία (από 15 έως 18 Οκτωβρίου).
Στη συνέλευση συμμετείχε το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Σ. Κεφαλογιάννη, καθώς και το Γεωπάρκο Ψηλορείτη.
Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε μέσω του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων», στο οποίο είναι εταίρος το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER».
Υπενθυμίζεται ότι στο δίκτυο των Εμβληματικών βουνών της Μεσογείου συμμετέχουν εννέα εμβληματικά βουνά από πέντε χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία). Από την Ελλάδα εκπροσωπούνται στο Δίκτυο ο Όλυμπος από την Πιερική Αναπτυξιακή και ο Ψηλορείτης από το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα με τη μορφή εισηγήσεων και εργαστηρίων που αφορούν τις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές ορεινές οικονομίες και το μέλλον των ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας στις ορεινές περιοχές, αλλά και συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι για την επίτευξη μεγαλύτερης αξίας στα ορεινά αγροτικά προϊόντα, πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία από τις ορεινές περιοχές και πως μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα αλλά και οι στρατηγικές που αφορούν την εργασία, την υγεία και την παιδεία.
Επίσης παρουσιάσθηκαν οι στόχοι και οι ενέργειες τόσο του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας όσο και του Δικτύου Εμβληματικών Βουνών από τον συντονιστή εταίρο Πιερική Αναπτυξιακή.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τις ορεινές περιοχές, Σωκράτης Κεφαλογιάννης: «Στις συναντήσεις υπάρχει μία ατζέντα θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε να διασυνδεθεί με τον τουρισμό, πολιτικές προσβασιμότητας, ποιότητας ζωής των πολιτών των ορεινών περιοχών κ.ά.
Σαν περιφέρεια Κρήτης, η συζήτηση που κάναμε έγινε μέσω του δικτύου εμβληματικών βουνών, ένα δίκτυο που φτιάχτηκε με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του Interreg, το οποίο τώρα συνεχίζεται με το πρόγραμμα Leader Ε, όπου από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν ο Ψηλορείτης και ο Όλυμπος, όχι ως μέλη, αλλά ως δράση. Εγώ ήμουν και πρόεδρος των ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ, γιατί με ενδιαφέρει πολύ αυτό. Υπήρξαν και άλλοι φορείς από την Ελλάδα που συμμετείχαν, όπως η αναπτυξιακή Ηρακλείου και η Πιερική, η αντίστοιχη του Ολύμπου, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».
Απαραίτητο ένα σχέδιο νομοθέτησης για τις ορεινές περιοχές
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη τα προβλήματα των ορεινών περιοχών της Ευρώπης είναι κοινά με τα δικά μας. Απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο νομοθέτησης για τις ορεινές περιοχές:
«Αποτελεί στόχο ότι απαιτείται ο καθορισμός ενός σχεδίου, μίας νομοθέτησης για τις ορεινές περιοχές, για να διευκολυνθεί η διαβίωση των κατοίκων, αλλά και παροχή η κινήτρων για επιχειρηματική δράση σε αυτές τις περιοχές.
Τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι κοινά. Η προσβασιμότητα είναι ένα κοινό σημείο προβληματισμού, αλλά όταν το βλέπεις από τη σκοπιά της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, όπου έχουν ένα αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο που πάει παντού, δεν το βλέπεις από το ίδιο σημείο αφετηρίας με την Ελλάδα. Στη Γαλλία έχουν ένα συμβούλιο για τις ορεινές περιοχές, εμείς δεν έχουμε καν θεσμοθετήσει για τις ορεινές περιοχές. Στην Ισπανία αυτή τη στιγμή εξετάζουν τα λάθη της νομοθέτησης τα τελευταία 15 χρόνια και αναθεωρούν τις πολιτικές τους.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως θα κάνουμε μία ορεινή περιοχή πιο ελκυστική, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα. Παλιά, στα νησιά και στην Ξάνθη παρέχονταν κίνητρα για επενδύσεις. Επίσης στην εκπαίδευση, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η ποιότητα του οδικού δικτύου είναι τέτοια, όπου προτείνουμε να μην υπάρχουν τμήματα με 25 παιδιά, αλλά το όριο να βρίσκεται στα 20. Επίσης, η υπηρεσία υγείας πρέπει να είναι συγκεκριμένη και επειδή δεν έχω τα μέσα της πόλης, πρέπει να υπάρχει επιδοτούμενη συγκοινωνία για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».