Η θωράκιση του φοινοκόδασους Πρέβελη από πυρκαγιές, του πνεύμονα πρασίνου στα νότια του Ρεθύμνου, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε καλοκαίρι ήταν το θέμα της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων (πολιτική προστασία, δασαρχείο, ΟΑΚ, πυροσβεστική ΕΛ.ΑΣ, λιμεναρχείο, εκπρόσωπο του δήμου Αγίου Βασιλείου, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή).
Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 που ισοπέδωσε το φοινικόδασος του Πρέβελη αφήνοντας πίσω στάχτες και αποκαΐδια, αλλά και τη φωτιά που εκδηλώθηκε προ διετίας, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις αρχές, οι φορείς προσπαθούν με ένωση δυνάμεων στο κομμάτι της πρόληψης να προστατεύσουν την περιοχή φυσικού κάλλους και να αποφύγουν άλλα δυσάρεστα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και τον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη της περιοχής του Πρέβελη, σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και προστασίας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) στα πρότυπα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ώστε να γίνεται τακτικά καθαρισμός του χώρου, προκειμένου να αποτρέπεται η μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παρουσία ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός θα είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για τη διαχείριση των επισκεπτών της περιοχής κατά το πρότυπο της Σαμαριάς, δηλαδή με φυλασσόμενη είσοδο και έξοδο, με την παρουσία φυλάκων και την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ελεύθερης κατασκήνωσης (camping).
Ήδη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΟΦΥΠΕΚΑ Αντώνη Μπαρνιά, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, έχουν γίνει τα σχετικά βήματα προετοιμασίας και αναμένονται οι σχετικές οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντoς. Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια 130.000 ευρώ (από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ), με τα οποία θα υλοποιηθεί το έργο πυρόσβεσης της περιοχής. Ήδη χθες όπως ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ο οποίος έχει κάνει τη μελέτη ήδη από το 2010 – έχει επικαιροποιηθεί μέσα σε 13 χρόνια πέντε φορές (όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης) – θα αναλάβει να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Βεβαία όλα αυτά στην πράξη θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά.
«Ο οργανισμός (ΟΦΥΠΕΚΑ), περιμένει την κατάλληλη οδηγία, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει αυτά που πρέπει να αναλάβει. Μετά τη συνάντηση που είχε γίνει στον δήμο Αγίου Βασιλείου, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε μια προετοιμασία, έτσι ώστε όταν έρθει η οδηγία ή η εντολή, να υπάρχει μια βασική ετοιμότητα. Ένα από τα βασικά στοιχεία το οποία έπρεπε να ξεκινήσουμε ήταν αυτή η μελέτη, αυτός ο σχεδιασμός του πως θα γίνει η διαμόρφωση της επισκεψιμότητας. Να κάνω μια επισήμανση, ότι ο οργανισμός και σε σχέση με τη Σαμαρία ή και με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που έχει επισκέπτες, προβλέπει πως θα έρχονται οι επισκέπτες από εδώ και μπρος. Διαχειρίζεται, λοιπόν, τους επισκέπτες με στόχο να εφαρμοστεί καλύτερα ο οποιοσδήποτε κανονισμός λειτουργίας για κάθε περιοχή. Κάναμε μια προεργασία, μιλήσαμε με διάφορους μελετητές, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια ζύμωση εξ αρχής και όταν αποφασιστεί κεντρικά να έχουμε μια ετοιμότητα ώστε να σχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η επισκεψιμότητα» ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μπαρνίας.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειαρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιοινή, σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για να μπει και ο Πρέβελης σε καθεστώς, όπως είναι η Σαμαριά, ο προϊστάμενος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μπαρνιάς, μας είπε ότι αυτοί σαν ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν κάνει τη σχετική προεργασία, τα βασικά τα έχει έτοιμα. Περιμένει, όμως, από το αρμόδιο υπουργείο την εντολή να δοθεί η μελέτη έξω έτσι ώστε μετά από ένα χρονικό διάστημα, π.χ. από του χρόνου, να μπούμε σε αυτό το ειδικό καθεστώς. Βέβαια, τώρα έχουμε πέσει στην εκλογική διαδικασία αυτή και μέχρι 25 Ιουνίου προφανώς και εμείς δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στο υπουργείο διότι έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ελπίζουμε όμως, μετά τις 25 Ιουνίου και αφού τελειώσουν οι εκλογές και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, εμείς με τον δήμαρχο και τον προϊστάμενο του ΟΦΥΠΕΚΑ θα ξανά πάμε επάνω, έτσι ώστε στη νέα ηγεσία, όποια και να είναι αυτή του υπουργείου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ξέρουν τα πάντα, που βρισκόμαστε για το θέμα αυτό. Οπότε να το ξανά ξεκινήσουμε για να μπορούμε του χρόνου να έχουμε τελειώσει και με το ζήτημα αυτό» σχολίασε η κ. Λιονή.
Αυστηρότερη επιτήρηση από το δασαρχείο ζητάει η αντιπεριφερειάρχης
Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρ. υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά η περιοχή του Πρέβελη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Antinero» που περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε μια ακτίνα από Κουρταλιώτη έως Πρέβελη. Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου Αγίου Βασιλείου ο καθαρισμός θα γίνει στις 15 Ιουνίου.
Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε ότι κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς θα είναι υψηλός και συγκεκριμένα τέσσερα και πέντε, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται μια μέρα νωρίτερα, θα απαγορεύεται η είσοδος στο φοινικόδασος. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για το αμμώδες τμήμα της παραλίας της περιοχής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο προϊστάμενος του Δασαρχείου κ. Βολτυράκης, επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να περιφρουρηθούν όλες οι είσοδοι του φοινικόδασους.
Ωστόσο ζητήθηκε από την αντιπεριφερειάρχη με αποφασιστικότητα και έμφαση, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η φύλαξη της περιοχής, τις ημέρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος, να βρίσκονται στο φοινικόδασος του Πρέβελη από τις 7:30 το πρωί, έτσι ώστε να είναι εκεί όταν φτάνουν τα καράβια, με το πλήθος των επισκεπτών και να τους ενημερώνουν για τη σχετική απαγόρευση.
Την αρμοδιότητα της περιοχής άλλωστε έχει το Δασαρχείο και οφείλει με το υπάρχον προσωπικό του να επιβλέπει τον χώρο. Στη διάθεση του δήλωσε πως θα είναι και η ΕΛ.ΑΣ τις ημέρες που ο κίνδυνος είναι υψηλός ώστε να απομακρύνει τους επισκέπτες από το φοινικόδασος.
Στη χθεσινή συζήτηση παρόντες ήταν τόσο οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή οι οποίοι ανέφερα ότι και οι ίδιοι μεριμνούν και ενημερώνουν όσο μπορούν τον κόσμο να μην εισέρχεται στο φοινικόδασος τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Σε σχετικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, ανέφερε:
«Συμφώνησαν όλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, από την πυροσβεστική υπηρεσία, από την αστυνομία και από τη Διεύθυνση Δασών, ότι όταν θα έχει δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα ή πέντε για τον νομό και για την περιοχή ειδικότερα, θα εκδίδω μια απόφαση, ως έχουσα την αρμοδιότητα, για να κλείνουν οι είσοδοι του Πρέβελη, εκτός της αμμώδους παραλίας, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσει διότι προσέρχονται οι άνθρωποι με καραβάκια κ.λπ. Είναι και η μόνη έξοδος εάν υπάρχει κάποιος μέσα στο φαράγγι να διαφύγει προς τη θάλασσα.
Η Διεύθυνση Δασών έχει όλη την αρμοδιότητα για τον Πρέβελη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τη συντήρησή του, τη φύλαξή του. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή του φοινικόδασους έχει πάρα πολλές εισόδους και εξόδους και μπορεί κάποιος να μπει εύκολα από οπουδήποτε. Γι’ αυτό ζητάμε να ενταχθεί η περιοχή στο ειδικό καθεστώς προστασίας στα πρότυπα του φαραγγιού της Σαμαριάς, ώστε να είναι ελεγχόμενη η επισκεψιμότητα. Επίσης δεν υπάρχει τόσο προσωπικό στη Διεύθυνση Δασών, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική ώστε να κάθονται εκεί φύλακες συνέχεια. Αποφασίσαμε όμως ότι όταν έχουμε δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα ή πέντε, η μεν Διεύθυνση Δασών θα διαθέτει δύο δασοφύλακες όλο το πρωί και το απόγευμα, έτσι ώστε να αποτρέπει τους ανθρώπους να μπαίνουν μέσα στο φαράγγι, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά αν μπει η φωτιά να βγουν, δηλαδή κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή. Επίσης η αστυνομία θα είναι εκεί κοντά, ώστε όταν το Δασαρχείο, διαπιστώσει κίνδυνο θα μπαίνει η αστυνομία μέσα και θα απομακρύνει τους ανθρώπους έξω».
Ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι η υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα με αυξημένη επιτήρηση στην περιοχή. «Από τη μεριά της πυροσβεστικής, λόγω και της ήδη αντιπυρικής περιόδου που βρισκόμαστε, είμαστε πανέτοιμοι. Πάντα στην περιοχή του Πρέβελη έχουμε μια επιτήρηση γενικότερα της περιοχής για να μην προκαλείται πυρκαγιά».
«Εμείς σαν δήμος, με την εθελοντική ομάδα αυτό που κάνουμε στην πρόληψη είναι περιπολίες έξω από το φοινικόδασος» τόνισε εκ μέρους του δήμου Αγίου Βασιλείου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Καπετανάκης.