Ασφυκτική χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στο Ρέθυμνο με το στεγαστικό πρόβλημα να αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα, αφού χρόνο με τον χρόνο αντί να υπάρχει βελτίωση της εικόνας η κατάσταση χειροτερεύει, οδηγώντας σε αδιέξοδο εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, που μάταια αναζητούν ένα μικρο διαμέρισμα για να διαμείνουν.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων, εκατοντάδες οικογένειες φοιτητών αδυνατούν να βρουν ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα σε προσιτή τιμή για τα παιδιά τους που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου. Οι αγγελίες στις εφημερίδες ανύπαρκτες, ενώ ούτε και στους δρόμους υπάρχουν πλέον τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια, ενώ και στα μεσιτικά γραφεία ελάχιστα είναι τα μικρά ακίνητα διαθέσιμα προς ενοικίαση.
Η αγωνία κορυφώνεται από τις οικογένειες που απευθύνονται σε κάθε γνωστό συγγενή και φίλο ζητώντας βοήθεια και ενημέρωση αν ακούσουν κάποιο διαμέρισμα να τίθεται προς ενοικίαση.
Όπως λένε οι ίδιοι μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τα όποια διαθέσιμα σπίτια είναι είτε παλιά, είτε υπόγεια είτε πανάκριβα για το βαλάντιο ενός φοιτητή. Μεγαλύτερη είναι η διαθεσιμότητα για τα ακίνητα που διατίθενται για οχτώ μήνες δηλαδή από 1η Οκτωβρίου έως τέλος Μαΐου ή Ιουνίου, αφού τους επόμενους μήνες αξιοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς. Ωστόσο η επιλογή αυτή όπως είναι λογικό δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φοιτητών, αφού αφενός θα πρέπει να αδειάζουν το διαμέρισμά τους κάθε καλοκαίρι και αφετέρου αυτού του είδους τα διαμερίσματα είναι επίσης πολύ ακριβά. Για τον λόγο αυτό αποτελούν λύση ανάγκης.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες του Ρεθύμνου η κατάσταση στην αγορά ακινήτων χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Η βραχυχρόνια μίσθωση κυριαρχεί και αντί να υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου, εντούτοις ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αξιοποιούν το ακίνητό τους για τουριστικούς σκοπούς, εκτιμώντας ότι είναι η πλέον συμφέρουσα για τους ίδιους λύση.
Όπως λένε οι τιμές των ακινήτων είναι ανοδικές καθώς καταγράφεται έστω και μικρή αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Οι γκαρσονιέρες χωρίς επίπλωση κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ, ενώ με επίπλωση φτάνουν τα 400. Σε ό,τι αφορά τα δυάρια αυτά ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτές τις τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί νερού ρεύματος και ίντερνετ. Αν κανείς προσθέσει και τα καθημερινά έξοδα διατροφής αντιλαμβάνεται το κόστος της φοιτητικής ζωής στο Ρέθυμνο. Το πρόβλημα φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερο με δεδομένες τις ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που επικρατεί τόσο σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όσο και τα είδη του σούπερ μάρκετ.
Οι γονείς απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία αναζητώντας ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους που να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης:
«Η εικόνα στην αγορά ακινήτων που απευθύνεται σε φοιτητές είναι δύσκολη, όπως και στους γειτνιάζοντες νομούς σε ό,τι αφορά την ανεύρεση κατοικίας. Πάντα ο κλοιός σφίγγει καθώς δεν υπάρχουν ακίνητα. Το aibnb κυριαρχεί. Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν μετατρέψει τα ακίνητά τους σε aibnb. Οι περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση, και είναι δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι τιμές των ενοικίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά για τις γκαρσονιέρες οι τιμές είναι από 300 ευρώ μέχρι 350 ευρώ. Οι επιπλωμένες είναι από 350 ευρώ μέχρι 400 ευρώ. Τα επιπλωμένα δυάρια είναι από 400 ευρώ μέχρι 450 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν δυάρια που φτάνουν και τα 500 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή η διαθεσιμότητα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς. Οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν βρει ακόμη σπιτι. Υπάρχουν κάποια που είναι διαθέσιμα ουσιαστικά από 1η Οκτωβρίου μέχρι τέλος Ιουνίου καθώς διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση το καλοκαίρι. Για μακροχρόνια δυστυχώς είναι ελάχιστα τα ακίνητα. Η αγωνία και το άγχος των φοιτητών και των γονέων είναι σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να δοθεί μια λύση γιατί η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Όπως και οικονομικά χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές φέτος σε σχέση με πέρυσι, όχι υψηλές, αλλά υπάρχουν. Από την άλλη μεριά υπάρχει ακρίβεια άρα στριμώχνονται τα οικονομικά όλων των οικογενειών. Όμως, αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο ανά την Ελλάδα, όχι του Ρεθύμνου».
Όπως λέει οικογένειες φοιτητών απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν σπίτι: «Σε εμάς απευθύνονται πάρα πολλοί φοιτητές. Αυτό αυξάνεται περισσότερο διότι έρχονται, δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους και απευθύνονται σε εμάς ζητώντας βοήθεια. Η αγωνία είναι τεράστια αφού οι υψηλές τιμές δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μισθωτήριο. Οι ιδιοκτήτες από τη μεριά λένε ότι υπάρχει ακρίβεια και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και έτσι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Οι φοιτητές όταν δεν έχουν άλλη επιλογή αναγκαστικά επιλέγουν τα σπίτια που μπορούν να μπουν 1η Οκτώβρη μέχρι τέλος Ιουνίου. Βεβαία αυτά τα σπίτια είναι λίγο πιο ακριβά, καθώς τα έχουν όλα μέσα και είναι πιο σύγχρονα, όμως στη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού οπότε σίγουρα το κόστος διαβίωσης μεγαλώνει αρκετά».
Από την πλευρά της η κτηματομεσίτρια Αγγελική Παπαδάκη, υπογράμμισε τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα ακίνητα των οποίων οι ιδιόκτητες επιθυμούν να τα μισθώσουν μέσω των κτηματομεσιτικών γραφείων κάτι που όπως λέει είναι και λογικό αφού κάθε διαθέσιμο ακίνητο γίνεται ανάρπαστο στο Ρέθυμνο: «Προσωπικά έχω λάβει μόλις τρία τηλέφωνα, παρόλο που έχω κάποιες και το θέμα τους είναι πάντα το οικονομικό. Απ’ ό,τι με είπαν και οι τρεις ήθελαν ένα διαμέρισμα να είναι μέχρι 300 ευρώ και εάν γίνεται να είναι μέσα στην τιμή και οι λογαριασμοί. Το ένα που νοίκιασα 35 τετραγωνικά επιπλωμένο σε όροφο ήταν στην τιμή των 380 ευρώ στο κέντρο. Τα υπόλοιπα που έχω είναι τουριστικά που τα διαθέτουν για τον χειμώνα – από 1η Οκτώβρη μέχρι τέλος Μαΐου ή τέλος Ιουνίου -. Αυτά ξεκινάνε από 450 ευρώ μέχρι και 600-650 ευρώ. Νομίζω ότι πλέον οι φοιτητές γνωρίζουν, παίρνουν τηλέφωνο και ξέρουν ότι θα βρουν σπίτι για σεζόν. Δεν εκπλήσσονται όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι πέρυσι, εκπλήσσονταν. Αλλά τώρα τους βλέπω πολύ ενημερωμένους. Οι ιδιοκτήτες δεν απευθύνονται τόσο συχνά σε εμάς όπως παλιά. Τώρα νοικιάζονται αμέσως, οπότε δεν έχει νόημα να τα φέρουν στο γραφείο, εκτός εάν είναι ιδιοκτήτες που μένουν εκτός Ρεθύμνου. Γνωρίζουν ότι μόλις βάλουν ένα ενοικιαστήριο κατευθείαν θα το νοικιάσουν. Οπότε μπορεί να φταίει και αυτό».
Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών έχει εξελιχτεί σε μείζον ζήτημα και για το ίδιο το πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι ζήτημα επιβίωσης πως έχουν τονίσει οι πρυτανικές αρχές και οι αυτοδιοικητικοί καλώντας την τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τη σημασία των φοιτητών στην πόλη του Ρεθύμνου. Το έργο ΣΔΙΤ που έχει δρομολογηθεί θα ανακουφίσει την κατάσταση, η υλοποίησή του όμως απαιτεί ακόμα χρόνο και το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά σε 1.810 φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο με 2.710 κλίνες.