Στιγμές υπέροχες, στιγμές αδελφοσύνης, στιγμές συγκίνησης και πόνου, στιγμές πατριωτισμού και ανεπανάληπτες εμπειρίες έζησαν οι κάτοικοι του Άι Γιάννη Καμένου μαζί με την 22μελή αποστολή Κυπρίων αδελφών από τον Άι Γιάννη Πιτσιλιάς Λεμεσού, που ήλθαν εδώ από 24 έως 29 Ιουλίου, στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών που πραγματοποιούν ανελλιπώς 26 χρόνια τώρα, τα δύο αδελφοποιημένα χωριά.
Επικεφαλής της αποστολής δύο βετεράνοι των πολιτιστικών, ο πρόεδρος Συνδέσμου Αποδήμων Χριστάκης Τσαγκάρης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Ιωακείμ. Άξιοι εκπρόσωποι του χωριού τους και της αποστολής. Από κοντά και το Κέντρο Νεότητας με την πρόεδρο Έλενα Ιωακείμ, πατάει γερά στα βήματα των παλιών και ανοίγει νέους δρόμους νέους ορίζοντες. Αγάπη, φιλία, αλληλοσεβασμός και αδελφοσύνη κυριαρχούσαν στις επαφές μεταξύ μας. Κεράσματα απ’ εδώ, κεράσματα απ’ εκεί, υποδοχές και φιλοξενίες.
Οι εκδηλώσεις μας ξεκίνησαν με μία εκδρομή των φιλοξενουμένων μας. Στην επιστροφή απολαύσαμε την κωμωδία «Της μάνας σου η σύνταξη», σε DVD από την περσινή θεατρική παράσταση της θεατρικής μας ομάδας. Ο κόσμος το χάρηκε, διασκέδασε και γέλασε πολύ, γιατί στους καιρούς μας το γέλιο λείπει.
Οι επόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους αγώνες της Κύπρου για την Ελευθερία. Η κινηματογραφική ταινία που προβλήθηκε ήταν ένα πατριωτικό συγκινητικό έργο, «Ο Βαγορής» για τη ζωή, τον αγώνα και τη θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης μας Γιώργος Καλογεράκης έδειξε για μια ακόμη φορά τις ευαισθησίες και τις ικανότητές του για μια τέτοια δύσκολη υπόθεση. Ο Βασίλης Μακεδάκης που ενσάρκωσε τον ήρωα Ευαγόρα έκανε πράγματι μια κατάθεση ψυχής. Απέδωσε επάξια τον Βαγορή σε όλες τις φάσεις της σύντομης ζωής του. Απόλαυσε τα σχολικά του χρόνια και τον ρομαντισμό της εποχής, έγραψε αμέτρητα ποιήματα, έδειξε τον πατριωτισμό του και την αγάπη του για τη λευτεριά της Κύπρου. Υπέμεινε τα βασανιστήρια των Εγγλέζων κατακτητών με απαράμιλλο θάρρος και θυσιάστηκε στην αγχόνη με παλληκαριά και εγκαρτέρηση. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί λειτούργησαν σχεδόν σαν επαγγελματίες. Η λήψη και το μοντάζ του Γιώργη και της Ευαγγελίας Βαβουράκη ήταν μια πραγματικά επαγγελματική εργασία. Το έργο συγκίνησε τους πάντες που επί δύο ώρες, χωρίς διάλειμμα παρακολουθούσαν με δέος τα διαδραματιζόμενα, ενώ δάκρυα συγκίνησης έβρεχαν τα μάγουλα τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά που συνήθως μετακινούνται και κάνουν φασαρία, έμειναν καθηλωμένα στις θέσεις τους και μάλιστα συνεπαρμένα συνόδεψαν τον Βαγορή, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο μαζί του.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν μεγάλη. Μαζί με την αποστολή ήταν παρούσα η εξαδέλφη του Βαγορή και υποψήφια βαφτισιμιά του, που ναι μεν δεν πρόλαβε, άφησε όμως παραγγελία στην αδελφή του Γιωργούλα να βαφτίσει αντ’ αυτού το κοριτσάκι και να του δώσει το πεντασύλλαβο όνομα για το οποίο αγωνιζόταν και για το οποίο έγραψε ο Δ. Σολωμός τον Ύμνο στην Ελευθερία. Η Ελευθερία λοιπόν Καραγιώργη – Παντελίδη με τον σύζυγο της Γιώργο μας έκανε την έκπληξη. Μας συγκίνησε με τα γλυκά της λόγια, μας διαφώτισε περισσότερο για την ζωή και τον αγώνα του Βαγορή και μοίρασε απλόχερα τα δώρα της.
Η επόμενη ταινία που προβλήθηκε ήταν αφιερωμένη στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Η Κυπριακή αποστολή παρουσίασε πάρα πολλά στοιχεία των ημερών, ντοκουμέντα και σχόλια της εποχής. Το πραξικόπημα, την εισβολή, την κατάληψη της βόρειας Κύπρου, τους σκοτωμούς, τα κλάματα, τον ξεσπιτωμό των Ελληνοκυπρίων. Απήγγειλαν ποιήματα οι κορούδες και τραγούδησαν επιλεγμένα τραγούδια. Η γλυκιά λαλιά και το λίκνισμα του σώματος εντυπωσίασε τους πάντες. Και οι νεαροί χορευτές με τις φιγούρες και τη λεβεντιά τους, μας εξέπληξαν. Στα παραπάνω δρώμενα ήταν ενσωματωμένη συνέντευξη – αφιέρωμα στον πιλότο – επισμηναγό τότε και τώρα πτέραρχο ε.α. κ. Ευάγγελο Πετρουλάκη από το γειτονικό χωριό Άγιο Βασίλειος. Συγκινημένος όλη την ώρα, ο πιλότος διηγήθηκε τα γεγονότα της αποστολής – βοήθειας από την Ελλάδα στην Κύπρο. Ήδη είχε μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας η 3η Μοίρα Καταδρομών και τα αεροσκάφη Noratlas φορτωμένα με πυρομαχικά και εφόδια περίμεναν για απογείωση. Λόγω όμως κάποιας αδικαιολόγητης καθυστέρησης το ΓΕΑ απαγόρευσε τις υπόλοιπες πτήσεις. Ο κ. Πετρουλάκης κινούμενος από καθαρά πατριωτικά συναισθήματα, παραβίασε τη διαταγή του ΓΕΑ, παραγκώνισε το αεροσκάφος που του έκλεινε τον δρόμο και επιχείρησε αυτή τη λίαν επικίνδυνη πτήση, διακινδυνεύοντας την καριέρα του αλλά και τη ζωή του. «Δεν μπορούσα», μας είπε, «να σκέφτομαι τους καταδρομείς χωρίς πυρομαχικά και εφόδια». Πτήση χαμηλή, χωρίς φωτισμό και κυριολεκτικά χωρίς συντονισμό. Το προσγείωσε εν μέσω πυρών, ξεφόρτωσε με το πλήρωμα του 3.5 τόνους εφόδια και πυρομαχικά και απογειώθηκε ημέρα πια για Σούδα.
Ήταν ο τελευταίος πιλότος που απογειώθηκε, αφού στη συνέχεια οι Τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν το αεροδρόμιο και το κατέλαβαν. Ευχή και επιθυμία του είναι όταν ελευθερωθεί η βόρεια Κύπρος να είναι ο πρώτος πιλότος που θα προσγειωθεί με το παλιό του Noratlas ή έστω με ένα σύγχρονο αεροσκάφος. Λέτε να συμβεί αυτό σύντομα για να ικανοποιήσει την επιθυμία του; Του το ευχόμαστε ολόψυχα.
Μεγάλη τιμή γι’ αυτόν τούτο το ντοκιμαντέρ εκ μέρους της αποστολής.
Ακολούθησαν απονομές βραβείων, επαίνων και αναμνηστικών δώρων μέσα σ’ ένα κλίμα πραγματικής αδελφοσύνης. Συγκινητικά τα λόγια της Όλγας Κουμεντάκη που προσέφερε στα μέλη της αποστολής από ένα βιβλίο «’Βίος και λόγος Ιωάννου Κουμεντάκη» για τον πατέρα της, τον τόσο αγαπητό στο αδελφό χωριό.
Πολλές ευχαριστίες στο Δ.Σ του συλλόγου με τον πρόεδρο Μανώλη Ζαμπετάκη, τους χωριανούς που φιλοξένησαν και που με οποιαδήποτε τρόπο προσέφεραν και βοήθησαν για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και ιδιαιτέρως τον δήμο, την Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια Κρήτης.
Όλα όμως κάποτε τελειώνουν όπως λέει και η μαντινάδα:
«Πόσο αργούνε οι στιγμές ,όταν κανείς προσμένει
και κάθε μια γλυκιά στιγμή πόσο γοργά διαβαίνει»
Αγκαλιές, φιλιά ,αμοιβαίες υποσχέσεις για επανάληψη των αποστολών. Στο καλό αδέλφια μας αγαπημένα. Θα σας επισκεφτούμε τον Αύγουστο του 2024. Με όλη την αγάπη μας.
Για τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Ιωάννη Αγίου Βασιλείου
Παπά Ιωάννης Μυγιάκης, Μιχάλης Κουρμουλάκης