Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό στο Δημόσιο. Στο εξής οι αποφάσεις για τους επίορκους του Δημοσίου δεν θα λαμβάνονται στα πειθαρχικά συμβούλια, όπου λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις, αλλά από δικαστικούς λειτουργούς.
Στο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά στην επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, στόχος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων και να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.
Υπάρχουν εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά είναι πολλά. Και συγκεκριμένα πάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια.
Τι αλλάζει
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσιάστηκαν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου με επίκεντρο την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου.
Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται:
Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Προβλέπεται, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, η σύσταση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.
Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.
Επίσης, αξιοποιούνται λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία: δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.
Τέλος, επέρχονται τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Πηγή: ERTNEWS