Ζητούν να τίθεται ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση ενός καταστήματος η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία
Τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του με αφορμή τη διαβούλευση για την κανονιστική της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, που λήγει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, γνωστοποιεί το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου με αφορμή και την σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου περιγράφει με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο και την άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που καθιστά από δύσκολη ως αδύνατη τη διέλευση όλων των πεζών, πόσο μάλλον εκείνων που βρίσκονται σε αμαξίδια.
Το σωματείο ζητά να ληφθούν μέτρα και να προβλεφθεί αυστηρό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ανεμπόδιστη διέλευση των ΑμεΑ στους δρόμους, στα μνημεία και στους χώρους πολιτισμού του ιστορικού κέντρου.
Παράλληλα, ζητά από τον δήμο να θέσει ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση των καταστημάτων την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου αναφέρει:
«Η παλιά πόλη αποτελεί μνημείο ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη μας, ως τέτοια θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη, άνετη και ανεμπόδιστη περιήγησή και η προσπελασιμότητά της σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της με η χωρίς αναπηρία, να διαφυλαχτεί και να προστατευτεί ο χαρακτήρας της και παράλληλα να τεθεί ένα πλαίσιο-κανονισμό λειτουργίας της.
Στην παλιά πόλη εκτός των μόνιμων κατοίκων της δραστηριοποιούνται εμπορικές, τουριστικές και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι απαράδεκτη, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους χειμερινούς, αυτοκίνητα που κινούνται ανάμεσα στους πεζούς, τραπεζοκαθίσματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς, πολύ δε μάλλον για τα άτομα με αναπηρία, εμπορεύματα, σταντ, γλάστρες, ψυγεία, εμπορεύματα και κάθε είδους εμπόδια τα οποία δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον προορισμό τους, ηχορύπανση κ.λ.π. Στην παλιά πόλη κατοικούν μόνιμα πολλά άτομα με αναπηρία τα οποία δεινοπαθούν στην καθημερινή τους ζωή. Επιβάλλεται στο νέο κανονισμό να προβλεφθεί ένα αυστηρό πλαίσιο σε όλα τα παραπάνω με αυστηρό έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.
Όλες οι ράμπες των πεζοδρομίων, όπου υπάρχουν, είναι άκρων ακατάλληλες και επικίνδυνες, έχουν σημειωθεί σ’ αυτές πολλά ατυχήματα, επιβάλλεται η βελτίωσή τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται. Επί πλέον επιβάλλετε να χωροθετηθούν τρις θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ σε σημεία που το επιτρέπουν, η μία θα πρέπει να χωροθετηθεί στην πλατεία Μικρασιατών, εκεί υπάρχουν αίθουσες πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, κοινωνικές δομές του Δήμου, εκθέσεων, συναυλιών κ.ά. Σε ορισμένα δρομάκια οι κυβόλιθοι είναι ιδιαίτερα άγριοι, διογκωμένοι με συνέπεια να τραντάζεται το αναπηρικό αμαξίδιο, έτσι τραντάζεται η σπονδυλική στήλη του ατόμου που επιβαίνει σ’ αυτό και υποφέρει. Απαιτείται η αντικατάσταση τους με σχετικά λείους και αντιολισθηρούς κυβόλιθους. Επί πλέον η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη Φορτέτζα είναι αδύνατη, για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί το ηλεκτρικό όχημα που διαθέτει ο Δήμος, ακόμα το παραπάνω όχημα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πραγματοποιώντας τους καλοκαιρινούς μήνες περιηγήσεις στην παλιά πόλη σε μόνιμη βάση με δικό του οδηγό.
Τέλος επαναφέρουμε το αίτημά μας για σύνδεση του κριτηρίου της στοιχειώδους προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία (ράμπα εισόδου, αναπηρικό V.C. και κατάλογο σε γραφή Braille) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την αδειοδότησή τους. Επί πλέον θα μπορούσε να εγκατασταθεί εφαρμογή κινητών τηλεφώνων οι οποίες προσανατολίζουν και καθοδηγούν τα άτομα με αναπηρία όρασης στην περιήγηση τους στην παλιά πόλη και σε κάθε σημείο της επιλογής τους.
Τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες και έχουν ίσα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα του φυσικού, του δομημένου και του ψηφιακού περιβάλλοντος που αποτελεί σημείο κλειδί για τη συμπερίληψη και τη διαβίωση στην κοινότητα. Βλέπε παρ. 6 άρθρο 21 του Συντάγματος της χώρας, Ν. 4488/2017. Άρθρο 9 «προσβασιμότητα» της Διεθνούς σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία την οποία η χώρα μας επικύρωσε με το Ν. 4074/2012, ακόμα το αρ. 26 του Γ.Ο.Κ. τεχνικές οδηγίες και προδιαγραφές καθώς και πλήθος υπουργικών αποφάσεων.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της παλιάς πόλης μας με η χωρίς αναπηρία αποτελεί το ζητούμενο στη σημερινή πραγματικότητα. Στόχος μας είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή και του τουριστικού προϊόντος της».