19 °C Rethymno, GR
31/03/2023

Μέτρα στήριξης του περιφερειακού τύπου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου

Μέτρα στήριξης του περιφερειακού τύπου ανακοίνωσε από τα Χανιά, στην διάρκεια της διημερίδας του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακού Τύπου (ΣΗΠΕ)   ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για την σημασία του περιφερειακού τύπου και αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης του με ενισχύσεις που αφορούν το κόστος του χαρτιού αλλά και το μεταφορικό κόστος. Παράλληλα όπως είπε άμεσα θα δοθεί προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Μητρώου των μέσων ενημέρωσης, ενώ προανήγγειλε μια πρωτοβουλία – πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού εξοπλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Αναλυτικά, σε δηλώσεις του ο κ Οικονόμου, τόνισε :”Ο περιφερειακός τύπος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός κρίκος της πολυφωνίας ,του πλουραλισμού, της ελευθεροτυπίας που χαρακτηρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας. Αναδεικνύει ειδήσεις , προβάλλει ζητήματα των τοπικών κοινωνιών,αποτελεί μέσο έκφρασης των ανθρώπων στην περιφερειακή Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που έχει χτίσει την πιο ακριβή σχέση, τη σχέση δηλαδή μεταξύ των πολιτών και των έντυπων μέσων, είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον περιφερειακό τύπο να μείνουν μακρυά από τον πειρασμό των fake news,τον κιτρινισμό και να υπηρετούν μια δημοσιογραφία αρχών που είναι προς όφελος και του κλάδου και των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι πολλά από τα έργα και τις παρεμβάσεις της κεντρικής εξουσίας είτε αυτό αφορά κατασκευαστικά έργα είτε αφορά υπηρεσίες που βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων στην περιφερειακή Ελλάδα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα, από την ανάδειξη ενός προβλήματος από το αίτημα μιας ομάδας πολιτών. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το θωρακίσουμε για να αντέξει την αλλαγή του τοπίου και τις πιέσεις της συγκυρίας. Ένας πυλώνας είναι οι ενισχύσεις που πρέπει να δώσουμε για να αντέξουμε τις πιέσεις της συγκυρίας. Έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη όπως είναι το χαρτί που περιορίζει την ανταπόκριση των πολιτών και των συνδρομητών του έντυπου τύπου της επαρχίας. Εδώ η κυβέρνηση θα έρθει να επαναλάβει και να ξαναδώσει στήριξη όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Θα ενισχύσουμε το μεταφορικό κόστος, θα ενισχύσομε μέρος της ανατίμησης του χαρτιού, ενισχύσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές σε ότι αφορά το ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ , συζητούμε ένα εργαλείο το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τον έντυπο τύπο της επαρχίας να εκσυγχρονίσει τον ψηφιακό του εξοπλισμό μαζί με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και βεβαίως μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις και νομοθετικές, το επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τύπο τ,α μητρώα, τις προδιαγραφές που έχουμε γι την είσοδο στο μητρώο που τις συνδέουμε με την κρατική χρηματοδότηση αλλά και άλλες παρεμβάσεις που θ έχουν ως σκοπό και άστοχο να διαμορφώσουν τις συνθήκες για να μπορεί ο περιφερειακός τύπος να απαντά με επάρκεια στις αλλαγές ,στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όχι μόνο σε οτι αφορά την οικονομική δυσπραγία αλλά και τον τρόπο με τον όποιο θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της έκφρασης, του παλμού, των αγωνιών των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση μας θεωρεί ότι η στήριξη του τύπου και η εύρυθμη του λειτουργία του είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας – δυο φορές αυτό σε ότι αφορά τον τύπο της περιφέρειας και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους του κλάδου για να προσφέρουμε κάθε ωφέλιμη βοήθεια και δράση που υπάρχει και στις δυο κατευθύνσεις και στην στήριξη για να ξεπεράσουν την οικονομική δυσπραγία αλλά και σε θεσμικά πράγματα που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις γενικότερα”.