Με έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης (ΠΕΣΚ) καταθέτει σειρά προτάσεων ζητώντας μέτρα και παρεμβάσεις προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μέλη του να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρεται:
«Όπως γνωρίζετε, η σοβούσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, αφού η γενική ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί πλέον τον κυριότερο πληθωριστικό παράγοντα, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη κατά σχεδόν 41% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αντιστοίχως, πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2021 και του Σεπτεμβρίου 2022 ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας είναι δραματικές, με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να ανέρχεται στο 30,5%.
Αυτές οι μεγάλες ανατιμήσεις κατά τους τελευταίους μήνες, που σε ένα βαθμό οφείλονται και σε στρεβλώσεις στην λειτουργία της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, έχουν δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα τα οποία έχουν προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα (πανδημία, αυξήσεις κόστους μεταφοράς, πρώτων υλών κλπ.), της τελευταίας τουλάχιστον διετίας. Συνεπακόλουθα, οι αυξήσεις αυτές έχουν επιφέρει τέτοια αύξηση στο συνολικό λειτουργικό μας κόστος, που παρά τα ισχύοντα και σημαντικά υποστηρικτικά μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, έχουν δυστυχώς πλέον οδηγήσει μία μεγάλη μερίδα των μελών μας σε κίνδυνο παύσης εργασιών, ή τουλάχιστον αδυναμίας ανταπόκρισης τους ως προς την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρισμού, λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων.
Τα Επιμελητήρια της Κρήτης συμμερίζονται την καθημερινή αγωνία των μελών τους, ειδικά των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε οικονομικούς κλάδους που προϋποθέτουν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία τους και οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το δραματικό αυτό κύμα ανατιμήσεων στις σχετικές χρεώσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις τους.
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, συντάσσεται με τις αντίστοιχες σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο της αρμόδιας επιτροπής ενέργειας της ΚΕΕΕ -αναφερόμαστε στο υπόμνημα θέσεων και προτάσεων της ΚΕΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις- του Σεπτεμβρίου 2022, όσο ειδικότερα και των πρόσφατων προτάσεων επιμέρους Επιμελητηρίων της χώρας μας, οι οποίες αφορούν στην αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος προς τις ελαιουργικές επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Επιπρόσθετα δε, σχετικά με το θέμα το ΠΕΣΚ προτείνει τα εξής:
- Την εξέταση, εντός των ορίων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας μας, της δυνατότητας νέας, στοχευόμενης και σημαντικής επιδότησης του κόστους της ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, με βασικό κριτήριο το πόσο ενεργοβόρες είναι αυτές ως προς την παραγωγική τους λειτουργία. Ειδικότερα, ως προς τα παραπάνω θεωρούμε ότι, η προαναφερόμενη πρόταση για κρατική ενίσχυση, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τα ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η οποία προτείνεται να ανέλθει για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο σε 0,604 €/KWh, (ίσης ενίσχυσης δηλαδή με την ήδη εγκεκριμένη επιδότηση ρεύματος που παρείχετο κατά το μήνα Σεπτέμβριο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA καθώς και για τα αρτοποιεία), θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί και σε όλες τις μικρές και μεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές παρουσιάζουν τεράστια, αντίστοιχα προβλήματα επιβίωσης. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυροκομείων, βυρσοδεψείων, μεταποιητικές βιοτεχνίες, αλλά και επιχειρήσεις εστίασης. Για τις επιχειρήσεις αυτές προτείνεται η εξίσωση της επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα της ισχύος παροχής και κατανάλωσης στο ύψος της αντίστοιχης ενίσχυσης η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και καταναλώνουν μέχρι 2.000Kwh το μήνα. Η σχετική επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενεργοβόρων κλάδων, η οποία εφεξής προτείνουμε να επανέλθει στο ύψος αυτής του Σεπτεμβρίου (604 ευρώ/MWh) ανεξαρτήτως κατανάλωσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ισχύσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προτείνουμε συγκεκριμένα το διάστημα κατά το οποίο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις εν λόγω επιχειρήσεις μας, θα είναι υψηλότερο του αντίστοιχου μεσοσταθμικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2021.
Επίσης, σχετικά με τον Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, πάγια θέση μας αποτελεί η κατά το δυνατόν επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων Ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η οριστική και βιώσιμη λύση στο σχετικό πρόβλημα, θα προκύψει μέσα από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων τόσο σε ανανεώσιμες πηγές, αλλά και σε υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα εμείς, ως εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Κρήτη, ζητούμε την επιτάχυνση των έργων της ενεργειακής σύνδεσης της Περιφέρειας Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος κι αυτό διότι, η ολοκλήρωση της σημαίνει μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, για το σύνολο της χώρας μας.
Έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε των απαραίτητων ενεργειών για την προώθηση και υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».