25 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων ζητούν οι έμποροι της Κρήτης

Σειρά προτάσεων για την μείωση του ενεργειακού κόστους και την  συγκράτηση του πληθωρισμού,με στόχευση την επιβίωση  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,κατέθεσε  στους υπουργούς Οικονομικών Χ.Σταικούρα, Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κ.Σκρέκα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Στην σχετική επιστολή της προς τους υπουργούς,η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τη δεκαετή οικονομική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις που επωμίζονται οι επιχειρήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, πιέζει και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επηρεάζονται  άμεσα  όλες οι επιχειρήσεις, καθότι αντιμετωπίζουν τεράστια αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, μείωση της ρευστότητάς τους, καθώς και την δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Σαρωτικό είναι το “κύμα” αυξήσεων που έχει φέρει στην οικονομία το ενεργειακό κόστος και η άνοδος στην τιμή των καυσίμων, βάζοντας στη “μέγγενη” της ακρίβειας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η οικονομία βλέπει το ένα ρεκόρ ανατιμήσεων να σπάει το άλλο, ενώ όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν πως θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις άνευ προηγουμένου και ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξανεμίζεται, την ίδια ώρα που η ανασφάλεια και η αγωνία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ολοένα και εντείνεται, με όλες τις συνέπειες στο πραγματικό εισόδημα και τη διάθεση και ικανότητα για δημιουργικές οικονομικές πράξεις.

Τα παραπάνω ρίχνουν βαρύ “πέπλο” στο επιχειρείν που μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ανατιμήσεων βρίσκεται πλέον στο όριο της βιωσιμότητας, την ίδια ώρα που το εισόδημα των καταναλωτών ολοένα και συρρικνώνεται και τις προοπτικές για το μέλλον να προμηνύονται δυσοίωνες, αν δεν ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες, για την αποκλιμάκωση του “κύματος” ακρίβειας αλλά και της Αμερικανικής-Νατοϊκής-Ρωσοουκρανικής κρίσης που έχει βάλει “φρένο” προσωρινά και στον τουρισμό.

Αυτός ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιος και σύνθετος και εκτός τα ενεργειακά θέματα, συντρέχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν δύσκολο να αντιμετωπισθεί με οικονομικές πολιτικές πρακτικές. Αυτό τρομάζει.

Στη  χώρα μας, με μία αδύναμη οικονομία, με μεγάλα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, αυτός ο πληθωρισμός, θα διαρκέσει,   θα έχει μεγάλο κομμάτι σε ενέργεια και ύλες και θα δημιουργήσει στάσιμο πληθωρισμό, που για μας θα είναι ότι χειρότερο.

Χρειαζόμαστε ανάκαμψη,  επενδύσεις και οικονομική ζωή μετά από 12 χρόνια απανωτών προβλημάτων. Ομως με την σημερινή κατάσταση, αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει και έτσι αναβάλλεται  η ανάπτυξη, κυρίως της οικονομικής ζωής της χώρας.

 Σ ‘ αυτή την τραγική συγκυρία,  οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να κρατηθούν, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, μεταποίησης και υπηρεσιών, θα αποτελέσουν την βάση, ώστε να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και τα οικονομικά μεγέθη των τοπικών οικονομιών. Αυτές θα κάνουν το επόμενο βήμα για την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Τώρα θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές στρατηγικές, μόνιμες και όχι  εμβολιματικές που συνεχώς το κράτος θα βοηθά, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η  Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης,προτείνει:

  • Ο ειδικός φόρος καυσίμων , θα πρέπει γενναία να μειωθεί. Πρέπει οι θεσμοί να πειστούν και να γίνει άμεσα. Με άμεσο έλεγχο οι εταιρείες ορυκτελαίου να μεταφέρουν αυτή την μείωση, στην οικονομία. Έτσι θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί η ρευστότητα της επιχειρηματικότητας. Θα κρατήσει το επίπεδο μόχλευσης στην οικονομία.
  • Η προηγούμενη κρίση και η σημερινή συγκυρία, το τεράστιο ιδιωτικό χρέος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Πρέπει να επανέλθουν οι 120 δόσεις και με συνδυαστικές κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι επιχειρήσεις να μπορούν να μπουν στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους τους ώστε να μπορέσει και το κράτος να εισπράττει τις οφειλές τους.
  • Με τα σημερινά δεδομένα και τα προβλήματα της πανδημίας, θα πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα
  • Για 12 μήνες να δοθεί επιδότηση 50% στη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, σε επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και δημιουργία ρυθμίσεων για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και που θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις, για διάστημα 12 μηνών, προς ΔΕΗ και άλλους ιδιωτικούς παρόχους, για επιχειρήσεις  και νοικοκυριά  για  να μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί.
  • Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ΦΠΑ γενικά, για να μπορέσομε να κρατήσομε τη ρευστότητα στην κοινωνία και μέσα από την μόχλευση των αγορών να εισπράττει και το κράτος.