Μέσα από μία σειρά αναγνώσεων, μουσικοχορευτικών δράσεων, συζητήσεων και ομιλιών παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο χώρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο, το βιβλίο της Άλκηστης Ηλιάδη, με τίτλο «Μία Αγάπη με Π», από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. Ένα σύγγραμμα με αφορμή τη γονεϊκότητα, αλλά κυρίως μία κατάθεση ψυχής για τα συναισθήματα και τις αλλαγές που βιώνει ένας γονιός με την έλευση του παιδιού στον κόσμο. Το εικονογραφημένο ποιητικό ανάγνωσμα απευθύνεται σε γονείς και ενήλικες.
Το βιβλίο επιδιώκει να καταγράψει τη διαδικασία της επαναδιαμόρφωσης της προσωπικότητας και των γνωρισμάτων ενός γονιού, μετά τη γέννηση του παιδιού του, καθώς και την πορεία την οποία καλείται να χαράξει, σε ένα ταξίδι χωρίς χάρτη και ξεκάθαρα μονοπάτια. Μέσα από 40 εικόνες της αναδιαμορφωμένης ψυχής ενός νέου γονιού, το βιβλίο γίνεται πυξίδα στο άγνωστο, αγωνιώδες μα και συναρπαστικό ταξίδι της γονεϊκότητας, ψηλαφώντας τα πρωτόγνωρα και σαρωτικά αισθήματα που γεννά η έλευση ενός βρέφους.
Η συγγραφέας διακρίνεται για την καλλιτεχνική της φύση, ούσα ηθοποιός, μουσικός και συγγραφέας, έχοντας παράλληλα ενασχόληση με το ερευνητικό έργο, από την οποία και προκύπτει η σχέση που έχει αναπτύξει με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου. Ο συντονισμός της παρουσίασης έγινε από την κ. Χαρλαύτη, ενώ σε ομιλίες προχώρησαν ο Άκης Γιοβαζολιάς, καθηγητής συμβουλευτικής Ψυχολογίας, τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, η Άννα Λυγιά, εκπαιδευτικός, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια και parent educator καθώς και ο Οδυσσέας Αποστολόπουλος, μουσικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας HPD. Την εκδήλωση συμπλήρωσαν με τις συμμετοχές τους οι Μαρία Βασιλειάδου και Ειρήνη Ποιμενίδου από την Θεατρική ομάδα «Αντίβαρο» και οι Αμαλία Δασκαλάκη και Κωνσταντίνα Καγιά από την Σχολή Μπαλέτου «Παναρετάκη Ελίνα».
«Το βιβλίο έχει άξονα την αγάπη»
Η Άλκηστη Ηλιάδη, ηθοποιός, μουσική ερμηνεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Μια Αγάπη με Π» ανέφερε στα «Ρ.Ν.», την πηγή της έμπνευσής της για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να αναδείξει μέσα από αυτό: «Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή την έλευση του μικρού μου γιου στη ζωή, του Ορφέα και αφορά το πρώτο διάστημα της επαφής με τη γονεϊκότητα, δηλαδή τις πρώτες σχέσεις με το νεαρό άνθρωπο που έρχεται στη ζωή και το πώς αναπλάθεται και μετασχηματίζεται η εσωτερική μας ανθρωπογεωγραφία μπροστά σε μία νέα ύπαρξη. Το βιβλίο έχει άξονα την αγάπη, την πιο απαλή μορφή της αγάπης και την αγωνία του γονιού να είναι αυτή απελευθερωτική και ενδυναμωτική για το παιδί, ώστε να καταφέρει να το κάνει αλεξίσφαιρο στη ζωή και να του δώσει τη δύναμη, ακόμα και μπροστά στις δυσκολίες να σηκώνεται και να προχωρά».
Με αφετηρία το Ρέθυμνο, η κ. Ηλιάδη κατέγραψε τη σχέση της με το ΙΜΣ και την κ. Χαρλαύτη και τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο παιδαγωγικό πλαίσιο του βιβλίου και του χώρου του Ινστιτούτου, τη φιλοσοφία και το ανθρώπινο δυναμικό του: «Το Ρέθυμνο είναι ουσιαστικά το σημείο που γεννήθηκε η «Αγάπη με Π», η πόλη που κυκλοφόρησε το βιβλίο. Η σχέση με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών έλκεται από τη σχέση μου με την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, με την οποία έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε ένα διαφορετικό επαγγελματικό πλαίσιο, υπάρχει γνώση και εκτίμηση. Αποδεχτήκαμε λοιπόν την πρόσκλησή της, καθώς θεώρησε ότι η παρουσίαση του βιβλίου ταιριάζει στον χώρο, στην ιστορία του και στην ομάδα των ανθρώπων που ήρθαν», σημείωσε.
«Είναι μία κατάθεση ψυχής για τη γονεϊκότητα»
Η συγγραφέας περιγράφει τη γονεϊκότητα ως μία διαδικασία για την οποία δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες, αλλά δίνεται η δυνατότητα στο γονιό να εξερευνήσει τον εαυτό του και να εστιάσει στις συνδέσεις του με το παιδί και όχι σε πράγματα που τον κρατούν σε απόσταση από αυτό. Η κ. Ηλιάδη υπογράμμισε: «Η γονεϊκότητα είναι μία πολύ όμορφη, πολύπλευρη και μετασχηματιστική εμπειρία, αλλά και βαθιά απροσχεδίαστη. Δεν μπορείς να τη σχεδιάσεις. Ουσιαστικά η επαφή σου είναι πάντα απότομη με τη γονεϊκότητα, είναι πολύ απότομη και αχαρτογράφητη, δεν σε έχει προειδοποιήσει κανένας για αυτά που θα αντιμετωπίσεις και αυτά συνδέονται με αυτό που ήσουν Π.Π, δηλαδή προ παιδιού, που λέω και εγώ. Άρα, το πιο σημαντικό είναι να δεις αυτή τη διαδικασία ως μία προσπάθεια να βυθιστείς στον εαυτό σου, να ανασύρεις τα πράγματα που μπορούν να σε συνδέσουν με αυτή τη νέα ύπαρξη και όχι αυτά που σε χωρίζουν, δηλαδή την ηλικία σου, την κόπωσή σου και τις αγωνίες σου. Όλα αυτά θέλουν χρόνο και υπομονή και πρέπει να πούμε στους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν γονείς, ότι όλα αυτά τα συναισθήματα δεν είναι δεδομένο ότι θα έρθουν αμέσως με την έλευση ενός παιδιού. Σε εμένα ήρθαν πιο σταδιακά και αυτό είναι εντάξει. Θα πρότεινα δηλαδή ο κόσμος να διαβάσει το βιβλίο με την αφορμή της γονεϊκότητας».
Τέλος, η κ. Ηλιάδη κατέθεσε τις ευχαριστίες της: «Είμαι βαθιά ευγνώμων στο «Βιβλιοσκόπιο» για την ευκαιρία να εκδοθεί το «Μια Αγάπη με Π» σε κυκλοφορία, γιατί οπωσδήποτε είναι μία προσωπική κατάθεση ψυχής, η οποία βρέθηκε να απασχολεί περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που πίστευα. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την Ασπασία Μπουλαμάτση και τον εκδότη μου Γιάννη Ζαχαριουδάκη, που έχει αγκαλιάσει αυτό το βιβλίο με πάρα πολλή αγάπη».
«Ένας από τους λόγους ύπαρξης του ΙΜΣ είναι όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και η διάχυση γνώσης προς την τοπική κοινωνία»
Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συντονίστρια της παρουσίασης, σχολίασε στα «Ρ.Ν.» τη σχέση του κέντρου ερευνών με το βιβλίο, αλλά και με την ίδια τη συγγραφέα: «Το παιδαγωγικό κομμάτι, αυτό της ψυχολογίας και της σχέσης γονιών και παιδιών μπορεί να μην βρίσκεται άμεσα, ανάμεσα στις θεματικές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, ωστόσο, την κ. Ηλιάκη τη γνώρισα μέσα από το ερευνητικό της έργο, στο Ίδρυμα Ωνάση, σε μία εποχή που ήταν ουσιαστικά τεχνοκράτισσα. Σιγά σιγά μάθαμε ότι είναι και καλλιτέχνης και περπατώντας μία μέρα στο Ρέθυμνο και βλέποντας το βιβλίο ενθουσιάστηκα και το διάβασα. Είναι ένα βιβλίο που αφορά τους γονείς, τις πρώτες 40 μέρες που ζει ένα μωρό και σου δημιουργεί όλα αυτά τα συναισθήματα, που δεν γνωρίζεις πως να τα διαχειριστείς και να τα προσεγγίσεις».
Η παρουσίαση του βιβλίου «Μία Αγάπη με Π» αποτελεί μία αφορμή ανάδειξης του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του ΙΜΣ, το οποίο επιχειρεί μέσω διαφόρων δράσεων να έρθει σε επαφή με την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Η κ. Χαρλαύτη ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά προτείναμε να παρουσιάσει το βιβλίο εδώ. Ένας από τους λόγους ύπαρξης του κέντρου ερευνών είναι όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και η διάχυση γνώσης προς την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο, χρόνια τώρα, κάνουμε πάντα διαλέξεις, ίσως λίγο πιο επιστημονικές για το ευρύτερο κοινό, αλλά πάντα υπάρχουν αφοσιωμένοι θεατές, ενώ κάποιες φορές διοργανώνουμε εκδηλώσεις που ξέρουμε ότι αγγίζουν περισσότερο κόσμο. Η Άλκηστη Ηλιάδη εκτός από συγγραφέας είναι και τραγουδίστρια και εξαιρετική μουσικός και ηθοποιός».