«Από μικρός μισούσα τη χημεία, η χημεία αλλιώς» του Λεωνιδα Τζιανουδάκη είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σπίτι του Πολιτισμού, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που «περπάτησε» στα μονοπάτια της χημείας μέσα από την οπτική του συγγραφέα Λεωνίδα Τζιανουδάκη, χωρίς να «χαθεί» στα σύνθετα μονοπάτια της επιστήμης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.
Στο βιβλίο του ο χημικός κ. Τζιανουδάκης επιχειρεί να αποδομήσει τη χημειοφοβία που συχνά συνοδεύει τη συγκεκριμένη επιστήμη, προσεγγίζοντας μια απλή και κατανοητή περιγραφή. Με 25 κεφάλαια που καλύπτουν θέματα όπως το ελαιόλαδο, τα δηλητήρια, αλλά και ακραία φαινόμενα και εκρήξεις, ο συγγραφέας αναφέρεται σε μια διαχρονική και πρακτική σημασία της χημείας στην καθημερινότητα.
Ο κ. Τζιανουδάκης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι στόχος του βιβλίου είναι να αλλάξει την αντίληψη γύρω από τη χημεία: «Ένας από τους βασικούς σκοπούς για τους οποίους έγραψα αυτό το βιβλίο ήταν επειδή υπήρχε μια εσφαλμένη αντίληψη για τη χημεία στον κόσμο, και από τα παιδιά, αλλά και από τους μεγάλους που υπάρχει μια χημειοφοβία. Θεωρούν ότι ό,τι έχει σχέση με τη χημεία είναι κακό. Έτσι λοιπόν αυτό το βιβλίο βάζει λίγο τα πράματα στη θέση του, δίνει την άλλη όψη της χημείας η οποία δεν είναι ορατή στους πολλούς και είναι άκρως γοητευτική τόσο για τα παιδιά, τους μαθητές, τους υποψηφίους, όσο και για τον απλό κόσμο».
Μέσα από ιστορικές αναφορές, επιστημονικές πληροφορίες και εφαρμογές που «αγγίζουν» τη ζωή όλων μας, το βιβλίο καταφέρνει να εντάξει τη χημεία σε έναν πιο προσιτό και ελκυστικό κόσμο, παρέχοντας τη γνώση όχι μόνο σε μαθητές και επιστήμονες, αλλά και στον απλό αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει αυτήν την επιστήμη.
«Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπαίνει η χημεία. Η σκέψη μας, ο έρωτας, η ανάσα μας, οι δραστηριότητές μας είναι χημεία. Είναι απίστευτο το πόσο μπορεί να βοηθήσει τη ζωή του ανθρώπου και ειδικά εάν ο άνθρωπος νιώθει ορισμένα πράγματα απλά, όχι περίπλοκα, για να προσεγγίσει αυτήν την ωραία επιστήμη. Πάντως, όλα είναι μια χημεία», αναφέρει ο κ. Τζιανουδάκης.
Μέσα από 25 κεφάλαια, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη σχέση της χημείας με την καθημερινότητα, αγγίζοντας θέματα που αφορούν όλους με προσιτό τρόπο.
«Το βιβλίο περιλαμβάνει 25 κεφάλαια τα οποία αναφέρονται σε διαφορετικούς άξονες. Δηλητήρια, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ακραία φαινόμενα, εκρήξεις, τα οποία θεωρώ ότι είναι γοητευτικά και τα οποία δεν τα προσεγγίζω μονόπλευρα δίνοντας μόνο ένα στείρο χημικό προφίλ, αλλά μπαίνουν οι ιστορικές αναδρομές, κάποια ενδιαφέροντα σχόλια, οι εφαρμογές στη ζωή μας, και έτσι μπορεί ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που δεν έχει γνώση χημείας να διαβάσει άνετα αυτό το βιβλίο», δήλωσε ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου προλόγισαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Ρεθύμνου και καθηγητής του Ινστιτούτου Πλάσματος και Λέιζερ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών παραρτήματος Κρήτης Αντώνης Κουβαράκης και ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ρεθύμνου Κωστής Χαλκιαδάκης.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Ρεθύμνου Γεώργιος Γεωργαλής.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής του δήμου Ρεθύμνου για την προσέγγιση της κοινωνίας στις φυσικές επιστήμες, μέσα από μια σειρά δράσεων που προάγουν τη γνώση και τον διάλογο.