28 °C Rethymno, GR
30/06/2022

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Mια δημιουργική Κυριακή με πρωταγωνιστές τα παιδιά στον Δημοτικό Κήπο

Με χρώματα, μουσικές, παιδικές φωνές και χαμόγελα «γέμισε» την Κυριακή ο Δημοτικός Κήπος στο Ρέθυμνο, όπου φιλοξενήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαν οι διοργανώτριες, προκειμένου να σχεδιάσουν και να επικοινωνήσουν την ιδέα που είχαν για χρόνια μέσα στο μυαλό τους, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι οι Ρεθεμνιώτες, μικροί και μεγάλοι, ενθουσιάστηκαν και αγκάλιασαν τη δράση. Και αυτό γιατί ο Δημοτικός Κήπος από νωρίς το πρωί της Κυριακής έως και το μεσημέρι, «πλημμύρισε» από κόσμο και το κέντρο της πόλης απόκτησε ξαφνικά έναν απρόσμενο, αλλά θετικό, παλμό.

Όλες οι παρουσιάσεις των βιβλίων έγιναν με τρόπο διαδραστικό, όπως για παράδειγμα με κουκλοθέατρο, καταφέρνοντας να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία περίμεναν πως και πως να παρουσιαστούν όλα τα βιβλία.

Το φεστιβάλ είχε διοργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει τις ανάγκες, ακόμα και των πιο απαιτητικών, μικρών συμπολιτών μας. Σε όλες τις προεκτάσεις του Δημοτικού Κήπου, υπήρχαν περίπτερα που προσέφεραν δημιουργικές απασχολήσεις εμπνευσμένες από παιδικά παραμύθια, χειροποίητες κατασκευές, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανοιχτά εργαστήρια. Από την πλευρά τους, οι μεγάλοι που τους συνόδευαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικές δράσεις διαφόρων φορέων, όπως της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής». Ειδικό περίπτερο με παιδικές δράσεις είχε και το 14ο δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά της παιδαγωγικής ομάδας Μα Ρα Μπου, η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργική απασχόληση των μεγαλύτερων παιδιών από 7 έως 12 ετών.

Στο τέλος μάλιστα, οι μικροί επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  δύο, μικρής διάρκειας, χορευτικά από τη σχολή Χορού της Ιωάννας Δρυγιαννάκη, κάτι που φάνηκε να απολαμβάνουν, αν κρίνουμε από τα μάτια τους που έλαμπαν καθ’ όλη τη διάρκεια τους.

Το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος, από τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο και τα ιδιωτικά σχολεία «Παραμυθένιος Κόσμος» και «Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο». Σχολιάζοντας την έκβαση του στα «Ρ.Ν.», οι διοργανώτριες δήλωσαν πέρα για πέρα ικανοποιημένες, ενώ υποστήριξαν ότι, δεδομένης της ανταπόκρισης των πολιτών, η επιθυμία τους να καθιερωθεί ως θεσμός, έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Ειδικότερα, η Ασπασία Μπουλαμάτση, υπεύθυνη Εκδόσεων και Βιβλιοπωλείου Βιβλιοσκόπιο, σχολίασε ότι το πιο όμορφο από την εκδήλωση ήταν «Το διάχυτο αίσθημα χαράς, ενθουσιασμού και θετικής ενέργειας από μικρούς και μεγάλους». Σύμφωνα με την ίδια, η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Ο κόσμος αγκάλιασε το φεστιβάλ και μας επιβεβαίωσε πως ναι η πόλη μας το είχε ανάγκη. Σίγουρα κάποιες παραλείψεις και οργανωτικά θεματάκια υπήρξαν, αλλά κάναμε μια πολύ καλή αρχή και ξεκινάμε αμέσως την οργάνωση για το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Επαναλαμβάνουμε ότι, σκοπός μας είναι να συμμετέχουν όλοι: Βιβλιοπωλεία, πανεπιστήμιο, σχετικοί φορείς και ακόμα περισσότερα σχολεία κι ευχαριστούμε πάρα πολύ για μια ακόμη φορά όλους όσους μας στήριξαν στη διοργάνωση αυτή».

Από την πλευρά της η Νόνη Λαγουδάκη, ιδιοκτήτρια του «Παραμυθένιου Κόσμου», υποστήριξε ότι το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που χρειάζεται τέτοιες δράσεις. «Αν κρίνω από την αντίδραση των γονιών, όλοι τους ενθουσιάστηκαν και είδαμε και ότι ο Δημοτικός Κήπος γέμισε, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές για ανάλογες δράσεις στο μέλλον. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή, και οι διαδραστικές παρουσιάσεις των βιβλίων είχαν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν συγκεντρωμένα και να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Περίμεναν με ανυπομονησία να παρουσιαστεί και το επόμενο παραμύθι και δεν ήθελαν να φύγουν. Μη ξεχνάμε ότι το βιβλίο είναι ένα εργαλείο στα χέρια των δασκάλων και των γονιών και πρέπει όλοι να το υποστηρίζουμε».

Τέλος, η Ελένη Κούτικα, ιδιοκτήτρια του «Παραμυθένιου Νηπιαγωγείου», δήλωσε συγκινημένη για την εκδήλωση της αγάπης του κόσμου προς το παιδικό βιβλίο, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στο φεστιβάλ. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που αποδείχθηκε η αγάπη όλων για το παιδικό βιβλίο, στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Περιμέναμε ότι θα την αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση ο κόσμος και οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Ευχαριστούμε όλους όσους αγκάλιασαν αυτή μας την ιδέα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου».

Το φεστιβάλ στήριξε με την παρουσία της και η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κόσμο για το έργο, αλλά και για τις επερχόμενες δράσεις της. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Μαριάννα Ρουκουνάκη, ξεκαθάρισε ότι θεώρησαν σημαντικό να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν το «στίγμα» τους. «Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι όσοι δε γνώριζαν ότι υπάρχουμε, θα ενημερωθούν και θα έρθουν όλοι στη βιβλιοθήκη. Η προτροπή και η σκέψη μας είναι να φέρουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους στη βιβλιοθήκη. Έχουμε μια πολύ μεγάλη συλλογή από παιδικά βιβλία και θεωρώ ότι το παιδικό τμήμα είναι το πιο οργανωμένο τμήμα μας προς το παρόν. Το μέλημά μας είναι τα μικρά παιδιά», πρόσθεσε, ενώ σχολίασε ότι «Η κίνηση του κόσμου στο Φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οργανώθηκε και επικοινωνήθηκε σε μόλις δύο εβδομάδες. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη και βλέπω ότι αυτός ο θεσμός πρέπει να καθιερωθεί και να εμπλουτιστεί στο Ρέθυμνο». Κλείνοντας, προανήγγειλε πολλές και ποικίλες δράσεις της βιβλιοθήκης μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σύντομα.

15 επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου εγγράφηκαν ως υποψήφιοι δότες μυελού των οστών

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο, ήταν η δυνατότητα που έδωσε στον κόσμο να έρθει σε επαφή και να ενημερωθεί για το έργο και τις ανάγκες του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής». Οι Ρεθεμνιώτες έδειξαν στην πράξη την κοινωνική τους ευαισθησία, καθώς αφού ενημερώθηκαν πλήρως για τη διαδικασία, εγκαινίασαν τις εγγραφές υποψήφιων εθελοντών δωρεάς μυελού των οστών και μάλιστα σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Η γραμματέας στον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής», Δέσποινα Μαυράκη, δήλωσε συγκινημένη που για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μπόρεσαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι εγγραφές εθελοντών, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται σημαντικά στο κάλεσμα αυτό. «Καταφέραμε μέσα σε δύο ώρες να κάνουμε 15 εγγραφές, που σημαίνει ότι χαρίζουμε 15 ελπίδες σε παιδιά που έχουν ανάγκη, που πάσχουν από καρκίνο ή από λευχαιμία άρα ίσως από αυτό το Φεστιβάλ να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα είναι συμβατός δότης και θα χαρίσει ζωή σε έναν άνθρωπο».

Η ίδια, γνωστοποίησε μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό βρέθηκαν τρεις συμβατοί δότες στο Ρέθυμνο, κάτι που στατιστικά, όπως σχολίασε, είναι περίεργο. «Τρεις άνθρωποι από τον ίδιο τόπο, κατάφεραν να χαρίσουν ζωή σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο τα τελευταία χρόνια και λόγω κορονοϊού σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη μας έχουν σταματήσει οι εγγραφές. Σκεφτείτε ότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης χρειάζονται 20.000 εγγραφές, άρα σκεφτείτε πόσες πρέπει να γίνουν».

Επεσήμανε βέβαια την ανάγκη ο κόσμος να είναι πλήρως συνειδητοποιημένος όταν θα αποφασίσει να εγγραφεί ως εθελοντής. «Είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία, γιατί αυτό που θέλουμε από τον δότη είναι το υγειές, αρχέγονο κύτταρο που υπάρχει στο αίμα μας. Για να το πάρουμε αυτό, κάνει το άτομο μια εθελοντική αιμοδοσία, με τη διαφορά ότι το αίμα του επιστρέφετε αμέσως πίσω. «Ψαρεύεται» το κύτταρο και το υπόλοιπο αίμα επιστρέφετε πίσω στον υποψήφιο δότη. Το κύτταρο αυτό αναπαράγεται την επόμενη μέρα στον εθελοντή, δεν είναι δηλαδή κάτι που θα του στερηθεί ούτε που θα αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία του. Η διαδικασία διαρκεί το πολύ πέντε ώρες και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο ακόμα και την ίδια μέρα», κατέληξε.