Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κυψέλη», δημιουργήθηκε από μέλη του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, με σκοπό τη δυνατότητα εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Έχει συσταθεί από το 2020 και φέτος για πρώτη φορά, συστήθηκε στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας με δικό της περίπτερο στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Κήπο.
Στο περίπτερο της Κοιν.Σ.Επ. «Κυψέλη» μπορεί κανείς να βρει προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, καθώς και δημιουργίες των παιδιών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ, εκεί όπου κάθε Πέμπτη έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο εργαστήρι κοσμημάτων και χειροτεχνιών. Μέχρι στιγμής, ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει τη προσπάθεια αυτή, αφού ένας στους τρεις επισκέπτες σταματάει και ψωνίζει κάτι.
Η έδρα της Κοιν.Σ.Επ. «Κυψέλη» είναι στην οδό Αλβέρτου Σβάιτσερ 12, μέσα στο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ, και η στόχευση είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να καθοριστούν μέρες και ώρες, πρωινές και απογευματινές, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επισκεφθεί το χώρο και να συνεισφέρει με τις αγορές του, βοηθώντας το έργο της επιχείρησης.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Κυψέλη» και Επόπτης Δράσεων & Χώρων του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, Παύλος Μελισσινός, εξήγησε ότι η δημιουργία της ήρθε να καλύψει το «κενό» της εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, ένα ζήτημα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, τόσο για τα ίδια τα ΑμεΑ, όσο και για τις οικογένειές τους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε: «Με τις δραστηριότητες που ευελπιστούμε να αναπτύξουμε, στοχεύουμε στο να μπορέσουμε να έχουμε κάποια στιγμή υπαλλήλους με αναπηρία. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, είναι ότι έχουμε βρει κάποιους τοπικούς παραγωγούς, καλλιτέχνες, χειροτέχνες, οι οποίοι μας προμηθεύουν κάποια πράγματα κατά παραγγελία όπως, πήλινα, φουρνιστό γυαλί, είδη διακόσμησης, ενώ αρκετά πράγματα, όπως τα μπρελόκ, τα βραχιόλια και τα κολιέ, φτιάχνονται από τα παιδιά του Κοινωνικού Στεκιού ΑμεΑ, όπου εκεί έχει δημιουργηθεί ένα εργαστήρι κοσμημάτων και χειροτεχνιών. Τα φτιάχνουν τα παιδιά εκεί, τα παραδίδουν στην Κοιν.Σ.Επ. και έτσι υπάρχει μια «σύνδεση» αλλά και μια στήριξη της Κοιν.Σ.Επ. προς εκείνη την ομάδα, η οποία θέλει να εδραιωθεί και να δημιουργήσει ένα «πυρήνα», όπου δημιουργώντας κάποιες επαγγελματικές δεξιότητες, να μπορέσουν μετά να είναι οι αυριανοί εργαζόμενοί μας».
Ο κ. Μελισσινός τόνισε ότι η δυνατότητα που παρέχεται στα ΑμεΑ, να δημιουργήσουν με τα χέρια τους κάποια προϊόντα, έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στη ψυχολογία τους, όσο και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους. Αυτό, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στο εργαστήριο του Κοινωνικού Στεκιού, ενώ παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για ένταξη μιας ακόμη ημέρας στο πρόγραμμα της εβδομάδας. «Είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία για τα ΑμεΑ. Βλέπουμε ότι είναι ένα κομμάτι που μπορούν να τα καταφέρουν, ότι όντως έχουν κάποιες δυνατότητες και αποτελεί μια μεγάλη δυναμική που έχει αφήσει και εμάς έκπληκτους, γιατί βλέπουμε πόση ταχύτητα έχουν αποκτήσει τα παιδιά στο να φτιάχνουν ένα κολιέ ή ένα μπρελόκ. Το περιμένουν πως και πως κάθε Πέμπτη και τώρα θα εντάξουμε και μια επιπλέον μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα μαζευόμαστε και θα δημιουργούνε. Ξεκινήσαμε με 6-7 παιδιά και τώρα είμαστε στα 12, κυρίως έφηβους και ενήλικους έως τα 25 έτη», εξήγησε.
Ένας στους τρεις επισκέπτες της Γιορτής Κρητικής Διατροφής σταματά και αγοράζει από το περίπτερο της Κοιν.Σ.Επ. «Κυψέλη»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Κοιν.Σ.Επ. «Κυψέλη» στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη κίνηση του κόσμου «ανέλπιστα καλή». «Μας στηρίζει ο κόσμος και βλέπουμε ανταπόκριση. Ένας στους τρεις επισκέπτες σταματάει και ψωνίζει κάτι. Η έκθεση ήταν μια αφορμή να μας γνωρίσουν, γιατί ήξεραν τον Σύλλογο σαφώς, αλλά δεν ήξεραν την Κοιν.Σ.Επ., που στην αρχή ακούγοντάς την παραπέμπει σε μια επιχείρηση. Είναι βεβαίως μια επιχείρηση αλλά είναι μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει στη συλλογική και κοινωνική ωφέλεια, οπότε ναι μεν έχει κέρδος, το οποίο όμως βάσει της νομοθεσίας πηγαίνει στα εργαζόμενα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε εργαζόμενους, οπότε όλα τα έσοδα πάνε στα προϊόντα, για να δημιουργήσουν ένα αποθεματικό και να μπορέσουμε να έχουμε μελλοντικά ένα budget», πρόσθεσε ο κ. Μελισσινός, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή τους και σε μια ακόμη δράση, στις 29 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Κλείνοντας, θέλησε να επισημάνει ότι η φιλοσοφία της Κοιν.Σ.Επ. δε στηρίζεται μονάχα στο κομμάτι της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον, που είναι σαφώς ο σημαντικότερος στόχος της. «Η κοινωνική οικονομία προϋποθέτει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και τοπικών παραγωγών, οπότε γίνεται μια κυκλική οικονομία και είναι και αυτό πολύ σημαντικό», κατέληξε.