Από τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Ελεύθερνας κ. Εμμανουήλ Τζανιδάκη λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία φιλοξενούμε ευχαρίστως.
Στο μέρος που η επιστολή αναφέρεται στον «τοπικό τύπο» – και άρα αφορά και στα «Ρ.Ν.» ακολουθεί αυτονόητη – πλην αναγκαία – διευκρίνιση.
Η επιστολή του κ. Μ. Τζανιδάκη, έχει ως εξής: «Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τα όσα εύστοχα γράφτηκαν για την τόσο επιτυχημένη εκδήλωση των 8ων γενεθλίων του αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας. Για τον «αρχιτέκτονα» και δημιουργό Νίκο Σταμπολίδη. Τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασκαφή της Αρχαίας Ελεύθερνας στον τομέα του στην Ορθή Πέτρα. Τον επιστήμονα που έδωσε ζωή στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας με την ολοκλήρωση του έργου εδώ και χρόνια, καθιστώντας την επισκέψιμη. Που σφράγισε το σπουδαίο έργο του με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας. Έργο αποκλειστικά δικό του. Και δεν έμεινε μόνο εκεί… Αν και οι υποχρεώσεις του, οι ευθύνες του πολύ μεγαλύτερες ως γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για την περιοχή μας. Με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις στα γενέθλια του μουσείου και φιλοξενούνται σπουδαίες εκθέσεις έργων, όπως και η φετινή των έργων του Πικάσο και η μουσική εκδήλωση με τον Γιώργο Νταλάρα. Έτσι δίνει ενδιαφέρον στους επισκέπτες της Κρήτης να ξανάρχονται στο μουσείο γιατί κάτι καινούριο έχουν να δουν. Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχει προσφέρει και συνεχίζει στον τόπο μας. Ήμασταν και θα είμαστε πάντα δίπλα του σε ό,τι κάνει και σε ό,τι μας ζητήσει. Είναι ο ευεργέτης μας. Όμως, θεωρούμε πως ο τοπικός τύπος εκ παραδρομής έκανε αναφορά μονάχα στους μισούς «οικοδεσπότες». Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, οι σημερινοί κάτοικοι της «Αρχαίας Ελεύθερνας» είναι οι κάτοικοι των δύο χωριών Αρχαίας Ελεύθερνας και Ελεύθερνας. Δεν χρειάζονται διαχωρισμοί που και εκείνος δεν θα ήθελε ποτέ. Αν ανατρέξετε στα εγκαίνια του μουσείου του 2016 στην ομιλία του, ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του στους κατοίκους των δύο χωριών και ιδιαιτέρως στους δωρητές του οικοπέδου που κτίστηκε το Μουσείο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κτισμένο στην Ελεύθερνα και οι δωρητές – ιδιοκτήτες ήταν Ελευθερνιώτες. Ο κ. Σταμπολίδης μας ένωσε όλους… Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους όσοι πρόσφεραν και προσφέρουν, κυρίως εθελοντικά, στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και έχουν τοποθετήσει το «λιθαράκι» τους στην τεράστια δημιουργία αυτού του ανθρώπου».
Σημείωση:
Tα «Ρ.Ν.» θα ήταν τα τελευταία που θα έθεταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κατοίκων των δύο χωριών. Στο μέρος δε που η παραπάνω επισήμανση αναφέρεται σε αυτά, διευκρινίζουν ρητά ότι οι όποιες αναφορές, σχόλια ή ρεπορτάζ έγιναν από την εφημερίδα μας αφορούσαν – όπως ορθώς το επισημαίνει ο επιστολογράφος μας – τους κατοίκους και των δύο χωριών, είτε αυτοί κατοικούν σήμερα στην Ελεύθερνα, είτε στην Αρχαία Ελεύθερνα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η συνεισφορά των κατοίκων αμφότερων των χωριών υπήρξε και παραμένει εξίσου σημαντική για την επίτευξη αυτού του άθλου που σήμερα έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή τους.
Όπως, λοιπόν, οφέλη που έχουν προκύψει από το έργο αυτό απολαμβάνουν από κοινού οι κάτοικοι και των δυο αυτών χωριών, ομοίως πρέπει από κοινού να λαμβάνουν και τα «εύσημα», την αναγνώριση δηλαδή της συνεισφοράς τους στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, για την οποίαν άλλωστε δικαίως νιώθουν τόσο υπερήφανοι.
Χαιρόμαστε που, με αφορμή την επιστολή του πρώην προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας Μανώλη Τζανιδάκη, μας δίνεται η ευκαιρία να προβούμε στις παραπάνω διευκρινίσεις, ώστε να αρθούν και οι όποιες τυχόν παρανοήσεις ή πικρίες που άθελα δημιουργήθηκαν.