Μια παλιά γειτονιά με τις λύπες και τις χαρές της, τους πόθους και τις προσδοκίες της αναβίωσε το βράδυ της Κυριακής στον Δάμακα, της Αρχαίας Ελεύθερνας.«Νοσταλγώντας το χθες τραγούδησε για το σήμερα» η Εύα Πολιτάκη με τη συνοδεία στο πιάνο του Θάνου Σταμούλη δίνοντας την ευκαιρία στον πολιτιστικό σύλλογο της Αρχαίας Ελεύθερνας «Η Αρχαία Ελεύθερνα» που είχε την οργανωτική ευθύνη να προσθέσει ακόμα μια επιτυχημένη εκδήλωση στο πλούσιο ενεργητικό του που συντελείται με τη δημιουργική παρουσία των Κώστα Αποστολάκη προέδρου, Στέλιου Ζαχαράκη, αντιπροέδρου, Μαρίας Αποστολάκη γενικής γραμματέως, Αντιγόνης Ζαχαράκη ταμία και Δημήτρη Παραγιουδάκη και Γιώργου Αγγουριδάκη αναπληρωματικών μελών.
Στην έναρξη της μαγικής βραδιάς,ο Πολιτιστικός Σύλλογος τίμησε και βράβευσε τον εκδότη των Ρ.Ν.Μανόλη Χαλκιαδάκη τόσο για τις ευγενικές του χορηγίες στις εκδηλώσεις του συλλόγου όσο και για την διαχρονική προβολή του χωριού από τις στήλες των Ρεθεμνιώτικων Νέων αλλά και από τον τηλεοπτικό σταθμό TV Creta,όπως επίσης τον αρχιμουσικό Αντώνη Μαυράκη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στον τόπο μας.
Χαιρετίζοντας τη βραδιά ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Κώστας Αποστολάκης,καλωσόρισε το κοινό και ευχαρίστησε θερμά τους δυο καλλιτέχνες,αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας υποδεχόμαστε στο ειδυλλιακό μας αυτό περιβάλλον που πρόκειται να παρακολουθήσετε μια μουσική βραδιά.
Μέσα στους στόχους του συλλόγου μας, που είναι η επιλεκτική παρουσίαση εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν κυρίως το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, περιλαμβάνονται εκδηλώσεις που έχουν κάποιο μήνυμα να δώσουν, σκορπίζοντας, έστω για λίγο, τη ζοφερή ατμόσφαιρα που ζούμε.
Είναι μεγάλη χαρά να έχουμε απόψε κοντά μας την Εύα Πολιτάκη, που νήπιο έπαιζε με τα παιδιά του χωριού μας όσο κρατούσε η συνεργασία της γιαγιάς Εύας με τους τοπικούς παράγοντες.
Την αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Μαθαίνοντας τις προόδους της θελήσαμε να την έχουμε κοντά μας και με τη νέα της ιδιότητα. Και εκπληρώθηκε η επιθυμία μας αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
Μαζί της ένας ακόμα νέος μουσικός ο Θάνος Σταμούλης, που αν και φοιτητής ακόμα έχει να παρουσιάσει έργο συμμετέχοντας σε συμφωνικές ορχήστρες και ως σολίστ αλλά πρόσφατα και ως μαέστρος.
Θα μας επιτρέψετε όμως πριν ξεκινήσει η συναυλία να εκπληρώσουμε ένα χρέος τιμής σε δυο ανθρώπους που νοιώθουμε υποχρέωση.
Θέλουμε πρώτα να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκδότη κ. Μανόλη Χαλκιαδάκη που εκτός από τις ευγενικές του χορηγίες για εκδηλώσεις μας αναδεικνύει με κάθε τρόπο το χωριό μας από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας και από το κανάλι του.
Ένα ευχαριστώ θέλουμε να εκφράσουμε επίσης στον κ. Αντώνη Μαυράκη τον αρχιμουσικό που χάρις στις πρωτοβουλίες του αποκτά μια άλλη υπόσταση η μουσική εκπαίδευση στον τόπο μας».
Μελωδικό οδοιπορικό ονείρου από δυο πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες
Το αυγουστιάτικο νυχτερινό τοπίο στο θέατρο «Δάμακας», ειδυλλιακό και η ατμόσφαιρα μυσταγωγική.Δυο νέα παιδιά έκαναν την βραδιά μαγική με την μουσική και το τραγούδι τους.Το ταλέντο τους ξεχύθηκε στον χώρο του θεάτρου,γλύκανε την ψυχή του κοινού κι ύστερα υψώθηκε μέχρι τον ουρανό.
Στο πιάνο,πήρε θέση ο Θάνος Σταμούλης για να ξεκινήσει ένα μουσικό οδοιπορικό στο χθες με τραγούδια Μαρκέα, Λοΐζου, Σουγιούλ, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Βαμβακάρη, Περιστέρη, Ανδριόπουλου, Ξαρχάκου, και Καραμουρατίδη που ερμήνευσε ιδανικά η Εύα Πολιτάκη, άλλοτε καθηλώνοντας και άλλοτε ξεσηκώνοντας το ακροατήριό της με το μπρίο και την αισθαντική ερμηνεία της. Τα συνδετήρα κείμενα που φόρτισαν συναισθηματικά την ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας το πνεύμα κάθε τραγουδιού ήταν της Εύας Λαδιά.
Η Εύα Πολιτάκη ήρθε από νήπιο κοντά στη μουσική, παρακολουθώντας τον αδελφό της Νίκο που ήταν από τα πρώτα μέλη του «Μουσικού Καρπού». Εκεί στη χορωδία που από μέλος έγινε σύντομα και σολίστ ένοιωσε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ασχοληθεί με το τραγούδι. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος που εντόπισε το φωνητικό της ταλέντο όταν ήταν ακόμα επτά χρόνων ήταν ο μεγάλος μας συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης και στη συνέχεια καλλιέργησε με τον δικό του τρόπο ο Αντώνης Μαυράκης.
Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της Εύας διαδραμάτισε η σπουδαία καλλιτέχνις Μαριέλλα Βιτώρου κοντά στην οποία η νεαρή Ρεθεμνιωτοπούλα καλλιτέχνις σπούδασε φωνητική για πέντε χρόνια. Ενδιάμεσα ένα πρώτο βραβείο σε παγκρήτιο μουσικό διαγωνισμό έδωσε περισσότερο θάρρος στην Εύα να συνεχίσει.
Σήμερα συνεχίζει σπουδές φωνητικής, θεωρίας μουσικής και πιάνου στην Αθήνα παρακολουθώντας και σχετικά σεμινάρια κοντά σε μεγάλους καλλιτέχνες με αφοσίωση πάντα στο έντεχνο τραγούδι. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο πρώτος της δίσκος με τραγούδια των νέων δημιουργών Ευγένιου Κλήμ και Θανάση Τερψιόπουλου σε στίχους Ζωής Καβαλάρη και Λυδίας Παρασκευοπούλου.
Ο Θάνος Σταμούλης είναι ένας νέος επίσης μουσικός που παρά τη νεαρή ηλικία του θεωρείται από τους καταξιωμένους στον χώρο του και αποτελεί μια από τις νέες καλλιτεχνικές μορφές που υπόσχονται μεγάλη προσφορά στον χώρο της μουσικής.
Σήμερα σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Παράλληλα συμμετέχει σε μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα, διευθύνοντας κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ΜΟΥSA και συμμετέχοντας σε τοπικά Φεστιβάλ, αποθεώθηκε καθηλώνοντας το κοινό με μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Astor Piazzolla και Ennio Morricone, μέχρι παραδοσιακούς χορούς ειδικά διασκευασμένους για την περίσταση που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν το πυκνό ακροατήριο.
Διαθέτει και αυτός ήθος και καλλιτεχνική ευαισθησία που σίγουρα θα τον βοηθήσουν να επιτύχει τους στόχους του που δικαιολογημένα έβαλε πολύ ψηλά.
«Μικρό αντίδωρο μεγάλης προσφοράς στα Ρ.Ν.»
Τις θερμές ευχαριστίες όλων των κατοίκων της Αρχαίας Ελεύθερνας για την διαρκή συμβολή των Ρεθεμνιώτικων Νέων αλλά και της τηλεόρασης Creta στην προβολή του χωριού με κάθε τρόπο,απηύθυνε στον εκδότη της εφημερίδας μας Μανόλη Χαλκιαδάκη, ο ανώτατος αξιωματικός ε.α της ΕΛΑΣ Βασίλης Αποστολάκης,λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το χωριό μας να έχει απόψε την ευκαιρία να εκφράσει σε έναν αγαπητό μας φίλο τις ευχαριστίες μας για την εγγενή προσφορά του προς την γενέθλια γη. Ο κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης, γιος μιας εμβληματικής μορφής που θεωρούσαμε δικό μας άνθρωπο γιατί μας τιμούσε με τη φιλία του και την αγάπη του, συνέχισε με τους εκλεκτούς συνεργάτες του να είναι πάντα κοντά μας, πάντα πρόθυμος να προβάλει το χωριό μας με κάθε ευκαιρία, είτε με την εφημερίδα του είτε από τον τηλεοπτικό του σταθμό. Δε μπορούμε να λησμονήσουμε ότι χάρη σε εκείνον έχουμε αρχείο των ανασκαφών με υλικό που θα δίνει την ευκαιρία στους απογόνους μας να ζουν μέσα από τα δημοσιογραφικά ντοκουμέντα, τη μεγάλη στιγμή που αναδείχθηκε η μεγάλη κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας. Επίσης μας έκανε τη μεγάλη τιμή, στο ντοκιμαντέρ με την περιώνυμη μάχη της Κρήτης που αποτελεί την πιο σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αυτής μάχης να συμπεριλάβει μαρτυρίες και δρώμενα δικών μας ανθρώπων, που είχαν πολλά να πουν αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν τους είχε δώσει τη σχετική ευκαιρία. Είναι έτοιμο επίσης να μας δοθεί ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον περίφημο Τσαούση και σε άλλους του χωριού μας, με μαρτυρίες απογόνων του που δεν υπάρχουν πια στη ζωή. Θέλουμε καλύτερη προσφορά από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης από τα μέσα που μας εξασφαλίζει η σύγχρονη τεχνολογία; Η απάντηση είναι όχι. Κύριε Χαλκιαδάκη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, για αυτά και για όλα τα άλλα που δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να τα απαριθμήσουμε».
Συγκινημένος απάντησε ο εκδότης κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης τονίζοντας ότι η τιμή που του γίνεται ανήκει πρωτίστως στους συνεργάτες που τον πλαισιώνουν και υποστηρίζουν τις προσπάθειές του και πρόσθεσε:
«Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα μέρες που έρχομαι στο χωριό σας και έχω να σας πω ότι η Αρχαία Ελεύθερνα, εκπέμπει όχι μόνο έναν πολιτισμό αλλά και μια εξωστρέφεια και έχει ένα στοιχείο που μακάρι να το είχαμε και σε άλλες περιοχές, γιατί είναι αυτό το κομμάτι της καλής Κρήτης που το έχουμε ανάγκη. Είναι το κομμάτι εκείνο του πολιτισμού και ένας λόγος παραπάνω, εδώ, στον Μυλοπόταμο. Αυτά τα καλά παραδείγματά πρέπει εμείς να τα αναδεικνύουμε, είτε με την πένα της Εύας Λαδιά, είτε μέσα από την τηλεόραση, είτε μέσα από την εφημερίδα, αυτό που έχουμε χρέος σαν ΜΜΕ να κάνουμε είναι να αναδεικνύουμε τις καλές πρακτικές όπου εμείς συναντάμε. Σήμερα λοιπόν η Αρχαία Ελεύθερνα, από τη συνολική της στάση, και αναφέρομαι στους κατοίκους, γιατί ένας τόπος δεν είναι μόνο τα ξερά ντουβάρια, έχουν δείξει ευρύτερα έναν τέτοιο πολιτισμό και μια τέτοια προσέγγιση στα κοινά πράγματα που όλους μας έχει συγκινήσει. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να πολλαπλασιαστούν και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανασκαφική δραστηριότητα που έχει καταφέρει να αναδείξει το χωριό και ευρύτερα ένα συνολικό πλαίσιο, αλλά όλες αυτές οι δράσεις που και ο σύλλογος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ακόμα και η σημερινή εκδήλωση, είναι μια εκδήλωση που φέρνει κοντά στους ανθρώπους αλλά αναδεικνύει και την εξωστρέφεια αυτής της περιοχής που την έχουμε πολύ ανάγκη».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ελεύθερνας,κ. Κώστας Παρασύρης απένειμε την τιμητική πλακέτα στον κ. Χαλκιαδάκη.
Μια ακόμα έκπληξη επιφύλαξε στον κ. Μανόλη Χαλκιαδάκη ο κ. Βασίλης Αποστολάκης λέγοντας:
«Αξιότιμε κ. Χαλκιαδάκη, τον ταραγμένο Ιούλιο του 1965 ο αείμνηστος πατέρας και φίλος του χωριού μας εξέδωσε την έγκριτη εφημερίδα σας Ρεθεμνιώτικα Νέα – στην υπηρεσία του Ρεθέμνους και της Δημοκρατίας. Τριάντα χρόνια μετά, το θέρος του 1995 αποφάσισε ο πατέρας σας να δώσει τη σκυτάλη στον άξιο γιο του, σε εσάς που μας τιμάτε απόψε. Μια εφημερίδα που εκδιδόταν στην Αθήνα, «Ο Κρητικός», ενός αγαπητού μας φίλου του Γιάννη Κριαράκη, απαθανάτισε τη στιγμή, σας έχει φωτογραφία εσάς και τον πατέρα σας. Εμείς το βρήκαμε, πριν 27 χρόνια το φυλάμε σαν φυλαχτό και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή. Ο προστάτης μας Προφήτης Ηλίας πάντα μας φυλάει, ευδόκισε απόψε να είστε εδώ και να σας δώσουμε αυτό το καδράκι που είναι γεμάτο συναισθηματισμούς».
Ένας αρχιμουσικός με όραμα
Για τον δεύτερο τιμώμενο κ. Αντώνη Μαυράκη μίλησε ο υποδιευθυντής του 1ου λυκείου κ. Μιχάλης Ζαχαράκης αναφέροντας τα εξής:
«Ο κ. Αντώνης Μαυράκης αρχιμουσικός στη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου. Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου. Εκπαιδευτικός Μουσικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου και πρόεδρος του Μουσικού Καρπού τιμά με το έργο του την εκπαιδευτική κοινότητα και έχει καταφέρει μέσα από τις δράσεις του να φέρει περισσότερους νέους κοντά στη μουσική.
Έχει δώσει επίσης μέσα από τον «Μουσικό Καρπό» που είναι δική του δημιουργία την ευκαιρία σε παιδιά με ιδιαίτερο φωνητικό χάρισμα, όπως η Εύα Πολιτάκη, να το καλλιεργήσουν και να το αναπτύξουν. Από το 2010, εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά της πόλης, έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο μουσικής εκπαίδευσης επιτυγχάνοντας πολλές διακρίσεις.
Ο κ. Μαυράκης παράλληλα με τις υπόλοιπες ιδιότητές του εκπονεί και μια σειρά από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς της πόλης μας.
Τον τελευταίο χρόνο έχοντας την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του επιστημονικού φορέα, που υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπόνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Οι ήχοι των πνευστών και των κρουστών». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχοντας ως βασικό άξονα τη μουσική, ως μέσο έκφρασης, κοινωνικοποίησης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων, εισήγαγε τους μαθητές στο μαγικό κόσμο της παγκόσμιας αυτής γλώσσας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρέχει ουσιαστικές και επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες, υποστηρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις, δίνει έμφαση στη μουσική τέχνη, στην ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους και συνάμα ωθεί στην εξωστρέφεια της σχολικής κοινότητας με τη συνεργασία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου και το Δημοτικό Ωδείο. Ας του εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη μεγάλη του αυτή προσφορά».
Απαντώντας ο κ. Μαυράκης στην ευγενική προσλαλιά του κ. Ζαχαράκη είπε χαρακτηριστικά:
«Δε θα μιλήσω για το χωριό σας γιατί ξέρετε, η γυναίκα μου είναι εδώ και ότι πω θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου. Αλλά επιβεβαιώνω τα λεγόμενα του κ. Χαλκιαδάκη. Πάντα ήμουν της άποψης ότι σε μια μουσική εκδήλωση πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές. Θα ήθελα να υπερθεματίσω για τον Θάνο μας, για αυτό το παιδί. Είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια θα μιλάει όλη η Ελλάδα για εκείνον, πρωτίστως για το ήθος του και μετά για τη μουσική επάρκεια που καλλιεργεί και σαν σπουδαστής στο ΑΠΘ είμαι σίγουρος ότι θα αφήσει εποχή. Τώρα για την Εύα την Πολιτάκη, την έχω πλάσει στα χέρια μου μουσικά από την πρώτη δημοτικού. Δε ξέρω αν είναι περισσότερο το ήθος που μπορεί να τη χαρακτηρίσει ή η μουσική της ερμηνεία. Εύχομαι υγεία στα δύο αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι μελλοντικά θα έχουμε πάρα πολλές βραδιές να χαρούμε με αυτά τα παιδιά σαν πρωταγωνιστές.
Η καλύτερη επιλογή ήταν να εμπιστευθείτε την κ. Λαδιά και επιβεβαιώνω τον αγαπητό κ. Χαλκιαδάκη ότι με την πένα και με την προσφορά γενικά στον τόπο μας θα αφήσει ιστορικά γεγονότα που θα είχαν χαθεί. Και θα μου επιτρέψετε κ. Χαλκιαδάκη να κάνω μια παρένθεση για εσάς. Βλέποντας τις συνεργάτιδές σας στην εφημερίδα και ειδικά την κ. Λαδιά έχω να πω ότι αυτό που έχετε καταφέρει σαν εφημερίδα και τα ΜΜΕ που είστε ιδιοκτήτες, κρατάτε την αντικειμενική είδηση για τους πολίτες, αλλά αυτό που συζητιέται γενικά στην πόλη είναι ότι σέβεστε τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορεί να έχει μια εφημερίδα στον τόπο μας.
Την τιμητική πλακέτα στον κ. Μαυράκη απένειμε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Κώστας Αποστολάκης.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την παραδοσιακή φιλοξενία στην ταβέρνα «Φιλιώ» που αναδεικνύει τις παραδοσιακές λιχουδιές της Κρήτης προσφέροντας γευστικές συγκινήσεις στους επισκέπτες του ιστορικού χωριού.
Τα Ρεθεμνιώτικα Νέα ευχαριστούν θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ελεύθερνας τόσο για την τιμή προς τον εκδότη των Ρ.Ν.Μανόλη Χαλκιαδάκη όσο και για την φιλοξενία που μας παρείχαν.Φιλοξενία που μας προσφέρουν συχνά.Ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους της Αρχαίας Ελεύθερνας που διακρίνονται όχι μόνο για την φιλοξενία τους αλλά επίσης για την δημιουργικότητα τους,τις συνεχείς προσπάθειες εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του χωριού τους.