• Το θαυμάσιο αποτέλεσμα της Ρεθεμνιώτικης σύμπνοιας και συνεργασίας
Από παλιά δημοσιεύματα δεκαετίας του 60 βλέπουμε πως η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης αρχίζει και απασχολεί όλο και περισσότερους παράγοντες της πόλης.
Από τους πρώτους ο Παύλος Βαρδινογιάννης που καταφέρνει μάλιστα το 1958 να χαρακτηριστεί το Ρέθυμνο τουριστικός προορισμός. Στα τέλη της δεκαετίας ξεκινάνε οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά ιστορική στιγμή για τον τουρισμό του Ρεθύμνου ήταν η δημιουργία εταιρείας από φιλοπρόοδους Ρεθεμνιώτες που ενώσανε τις προσπάθειές τους για την ίδρυση του El Greco.
Αναφέρει σχετικά ο ο αείμνηστος Δημήτρης Αρχοντάκης σε μια έκθεσή του για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
«….Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια οι Ρεθεμνιώτες προσχώρησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο τουριστικό όνειρο και πίστεψαν στο οικονομικό μέλλον του τόπου τους, ύστερα από πολλές δεκαετίες κατάπτωσης και αποτελμάτωσής του. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού του νέου, ελπιδοφόρου οικονομικού κλίματος ήταν ότι πολλοί έπαψαν να αγοράζουν διαμερίσματα στην Αθήνα και προτίμησαν να επενδύσουν τους κόπους και την έμπνευσή τους στο Ρέθυμνο. Το δύσκολο ήταν τώρα να γίνει η αρχή για την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η αρχή έγινε με την El Greco, μια εταιρία που είχε ιδρυθεί από πλειάδα συμπολιτών και δεν είχε ευδοκιμήσει μέχρι τότε. Την έθεσα υπό τη προστασία μου και, ύστερα από σοβαρή προεργασία στην Αθήνα, πήγα στο Ηράκλειο όπου είχε κατέβει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ για την προώθηση των τοπικών θεμάτων, τον απήγαγα κυριολεκτικά με το αυτοκίνητό μου, γιατί παρά τις πιέσεις μου οι Ηρακλειώτες δεν είχαν βάλει στο πρόγραμμα επίσκεψης το Ρέθυμνο, και τον έφερα στον Αδελιανό Κάμπο….».
Τα εγκαίνια είχαν γίνει με μεγάλη επισημότητα. Κι όταν έκανα το οδοιπορικό στις μεγάλες νέες τουριστικές μονάδες δεν μπορούσαν να παραλείψω το El Greco. Κι αυτή εμπειρία μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις όπως θα διαπιστώσετε και εσείς διαβάζοντας εκείνο το δημοσίευμα για το ιστορικό πράγματι ξενοδοχείο.
El Greco
Λίγο πιο πέρα από το Ρίθυμνα μας περιμένει το Ελ Γκρέκο.
Πλησιάζοντας έχομε την ευχέρεια να χαρούμε την λιτή αλλά συγχρόνως κομψή γραμμή του που αμέσως δημιουργεί στον επισκέπτη την εντύπωση ότι πράγματι εκεί μέσα θα περάσει ευχάριστα τις διακοπές του.
Μπαίνοντας στη ρεσεψιόν, ερχόμαστε σ’ επαφή με μια ζεστή φιλική δική μας ατμόσφαιρα που δημιουργεί το σαλονάκι με τα κεντημένα σε κρητικό στυλ πορτατίφ.
Καθόμαστε λίγο εκεί μέσα στην απόλυτη γαλήνη που κυριαρχεί τούτη την πρωινή ώρα έχουμε όλη την ευχέρεια να σκεφτούμε πως δημιουργήθηκε αυτή η σύγχρονη τουριστική μονάδα στην οποία βρισκόμαστε.
Και το κάνουμε με ξέχωρη συγκίνηση όπως κάθε φορά που συλλογιζόμαστε το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Γιατί το Ελ Γκρέκο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι που πολλές φορές έφθασε να γίνει και υπεράνθρωπη προκειμένου να φθάσει στον σκοπό της.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου συγκροτήματος ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Αυτή την περίοδο το ξενοδοχείο για το Ρέθυμνο δεν συγκέντρωνε παρά μόνον τις απαιτήσεις ενός πανδοχείου.
Οι Ρεθεμνιώτες όμως που είχαν την ιδέα δεν αποκαρδιώθηκαν από τις τόσες δυσκολίες που φαίνονταν στον ορίζοντα.
Έβλεπαν την αξιολόγηση τουριστική ανάπτυξη του Αγίου Νικολάου και του Ηρακλείου και αναρωτιόνταν γιατί μια πόλη σαν το Ρέθυμνο που διαθέτει τόσα προσόντα να μένει τόσο πίσω στο θέμα της τουριστικής αναπτύξεως.
Και τον Μάρτιο του 65 η υλοποίηση αυτής της όμορφης ιδέας πήρε την πρώτη της μορφή με την ίδρυση της Ε.Π.Ε.
Οι δυσκολίες έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους. Όμως δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν το συναίσθημα στην καρδιά των φλογερών αυτών Ρεθεμνιωτών ούτε και να σβήσουν τη φλόγα του σκοπού που διαρκώς γινόταν μεγαλύτερη.
Αγοράσθηκε λοιπόν ο χώρος με πρώτο σχέδιο τη δημιουργία 100 κλινών και μπαγκαλόους.
Στην συνέχεια ήρθε η εποχή που ο ΕΟΤ άρχισε να δίνει κίνητρα στον ιδιωτικό φορέα για την δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων.
Τότε γίνεται αλλαγή στο σχέδιο και η Εταιρία που δημιούργησαν οι Ρεθεμνιώτες αυτές αποφασίζει να υποστεί μερικές οικονομικές θυσίες προκειμένου να πετύχει ένα δάνειο που θα επέτρεπε τη δημιουργία συγκροτήματος δυνάμεως 300 κλινών.
Γύρω στο 71 βλέπουν ότι ο ΕΟΤ τους δίνει την ευκαιρία να φτιάξουν ένα συγκρότημα πρώτης κατηγορίας αρκεί να υπάρχει ένα κεφάλαιο γύρω στα 10.000.000 δραχμές.
Τότε τα μέλη της Ρεθεμιώτικης αυτής εταιρείας, άλλος από το υστέρημά του κι άλλος από το περίσσευμα, ενισχύουν για τρίτη φορά το κεφάλαιο της εταιρείας κάνοντας το 12.000.000 δραχμές. Τώρα πια όμως η Ε.Π.Ε. έγινε Α.Ε.
Έτσι αυξάνοντας τρεις φορές το κεφάλαιο της η τωρινή Α.Ε βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση του ονείρου της.
Τον πρώτο χρόνο όμως του αγώνος αυτού, δεν ενεκρίθη το δάνειο.
Με ενέργειες όμως του τότε δημάρχου κ. Δημητρίου Αρχοντάκη, που δέχτηκε αφιλοκερδώς να βοηθήσει το έργο της εταιρείας, εγκρίνεται το σχετικό δάνειο και το τουριστικό συγκρότημα Ελ Γκρέκο που τώρα πια ήταν δυνάμεως 515 κλινών και Α’ κατηγορίας μπήκε μπροστά.
Ο αρχιτέκτων του κ. Αντ. Λαμπάκης με το επιτελείο που το αποτελούν δοκιμασμένοι και έμπειροι αρχιτέκτονες μηχανικοί, κοίταζαν πώς θα καταφέρουν κάτι καλό. Το αποτέλεσμα δείχνει πως θα καταφέρουν κάτι καλό.
Το αποτέλεσμα δείχνει πως πέτυχαν αυτό που επιδίωκαν.
Το 1975 το Ελ Γκρέκο δέχεται από τους πρώτους του πελάτες στην ανατολική πτέρυγά του και στο κεντρικό του τμήμα που ήδη ήταν έτοιμα. Φέτος όμως ολοκληρωμένο πιάτο συγκρότημα τέθηκε στη διάθεση των τουριστών που διαλέγουν την πόλη μας για διακοπές.
Τα μέλη της εταιρείας
Αξίζει όμως να αναφέρουμε τα ονόματα των Ρεθεμνιωτών εκείνων που αντιμετωπίζοντας τόσες δυσκολίες μπόρεσαν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα λαμπρό τουριστικό μέλλον της πόλεως.
Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί είναι οι εξής:
– Μάρκος και Αντώνης Πολιουδάκης
– Μανώλης και Νίκος Μπιρλιράκης
– Νίκος και Τάκης Δασκαλαντωνάκης
– Στέλιος, Γιώργος και Κώστας Τσουρλάκης
– Ελευθέριος και Θεμιστοκλής Μυλωνάκης
– Μάρκος Δημητρακάκης
– Αντρέας Μπενάκης
– Γιάννης Χαλκιαδάκης
– Νίκος Σταγάκης
– Μανώλης Νίκη Ζωνουδάκη
– Μιχάλης Καλαϊτζιδάκης
– Μανώλης Γαβράς.
Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρείας φθάνει στα 23.000.000 δραχμές.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με την δημιουργία της εταιρείας Ελ Γκρέκο απέδειξαν σε τι θαυμάσια αποτελέσματα μπορεί να φθάσει μια συλλογική προσπάθεια όταν διέπεται από πνεύμα συναδελφώσεως αλληλοεκτιμήσεως και φλογερής επιθυμίας για την πραγμάτωση του κοινού τους σκοπού.
Μακάρι το παράδειγμα αυτό να βρει κι άλλους μιμητές, ώστε η τουριστική ανάπτυξη του τόπου να δει ακόμα καλύτερες μέρες.
Και το όνομα αυτού: Ελ Γκρέκο
Αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος είναι ο νονός του ξενοδοχείου αυτού.
Οι ίδιοι μέτοχοι φυσικά διάλεξαν αυτό το όνομα μιας και συνέπεσε να γιορτάζεται το έτος Ελ Γκρέκο τότε που δημιουργήθηκε η ιδέα της ιδρύσεως αυτού του συγκροτήματος.
Ας γνωρίσουμε το Ελ Γκρέκο
Το θαυμάσιο ρολόι απέναντί μας με τις εκπληκτικές ανταύγειες μας δείχνει πως είναι καιρός να γνωρίσουμε το Ελ Γκρέκο.
Το δωμάτιό μας μάς περιμένει. Μέσα εκεί βρίσκουμε όλα όσα πρέπει να διαθέτη για μια άνετη διαμονή.
Το δωμάτιο έχει τα πάντα. Ψυγείο, τηλέφωνο, ραδιόφωνο και φυσικά και το μπάνιο του.
Η επίπλωση του είναι κομψότατη και σου χαρίζει μια όμορφη αίσθηση ανέσεως.
Ας το αφήσουμε όμως για λίγο και ας επισκεφθούμε και τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου.
Η πισίνα
Η πισίνα και ο χώρος που είναι γύρω από αυτή πραγματικά σε τραβούν κοντά τους, ιδιαίτερα μια μέρα σαν την σημερινή που ο ήλιος φλογίζει τη γωνιά τούτη.
Άνετη η πισίνα καταλαμβάνει γύρω στα 280 τ.μ. Αμέσως μετά είναι το μπαρ της πισίνας στον χώρο του οποίου κυκλοφορούν άνετα γύρω στα 700 με 800 άτομα.
Στον άνετο αυτό το χώρο γίνονται και οι περισσότερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα που ετοιμάζει η Διεύθυνσις του ξενοδοχείου για τους πελάτες του κάθε 15/νθήμερο.
Από τις πιο πετυχημένες είναι η Έκθεση Ζωγραφικής, ο Διαγωνισμός χορού και οι Κρητικές βραδιές.
Αυτή τη μεσημεριανή ώρα δεν βλέπεις τίποτα άλλο γύρω σου παρά ξέγνοιαστους παραθεριστές κάθε εθνικότητος που περιφέρονται άνετα με τα μαγιό τους κάνουν καμιά βουτιά στην πισίνα ή πίνουν το αναψυκτικό τους στο μπαρ.
Αυτή η ατμόσφαιρα της ξεγνοιασιάς δεν σ’ εγκαταλείπει ούτε στιγμή όσον καιρό μείνεις στο Ελ Γκρέκο, γιατί πολλά πράγματα μέσα εκεί σου δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση.
Πρώτα-πρώτα δεν υπάρχει η ενοχλητική ετικέτα που συνήθως επιβάλλει τους κανόνες της ένα ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας. Μετά η διαρρύθμιση των χώρων που αποξενώνει από αυτούς τελείως την ρεσεψιόν επιτρέπει στον παραθεριστή να κυκλοφορεί άνετα χωρίς να πρέπει να φροντίσει ιδιαίτερα το ντύσιμό του.
Όποιος μείνει στο Ελ Γκρέκο θα διαπιστώσει ότι τους υπαλλήλους της ρεσεψιόν θα τους συναντήσει μόνο κατά την άφιξη ή την αναχωρησή του.
Αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί την εντύπωση του παραθεριστή ότι δεν μένει ς’ ένα ξενοδοχείο, αλλά σ’ έναν χώρο που έχει διαρριθμιστεί έτσι ώστε να εγγυάται την άνετη διαμονή του που ένα επιτελείο ικανών και έμπειρων ανθρώπων προσπαθεί με διάφορες εκδηλώσεις να την κάνη πιο όμορφη.
Άλλοι χώροι γύρω από την πισίνα
Λίγο πιο πέρα από την πισίνα είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου. Φιλοξενεί άνετα γύρω στα 450 άτομα.
Η κουζίνα του διεθνής προσπαθεί να ικανοποιήση τις γαστρονομικές επιθυμίες κάθε πελάτη.
Μετά το εστιατόριο είναι ο χώρος της κουζίνας όπου ο σεφ με το επιτελείο του επιμελείται την ετοιμασία των φαγητών.
Στον ίδιο χώρο είναι και το κυλικείο του προσωπικού.
Ένας τόπος που μελετήθηκε ιδιαίτερα στο να ξεκουράζει στο περιβάλλον του κάθε υπάλληλο του ξενοδοχείου που θέλει να περάσει ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες του. Από δω δεν λείπουν ούτε τα επιτραπέζια παιχνίδια ούτε τηλεόραση.
Στην ίδια περιοχή είναι και η παιδική χαρά ώστε να μπορούν να παίζουν ευχάριστα οι μικροί πελάτες του ξενοδοχείου με διάφορα παιχνίδια.
Βλέπεις μικρές παρέες παιδιών που χωρίς να ξέρουν τα περισσότερα το ένα τη γλώσσα του άλλου παίζουν αγαπημένα χρησιμοποιώντας χαριτωμένες παντομίμες όταν θέλουν να προτείνουν κάτι.
Είναι ένα θέαμα πραγματικά απολαυστικό.
Ας κατεβούμε όμως σκαλοπάτια που οδηγούν στους άλλους χώρους του ξενοδοχείου και στην θάλασσα.
Έχουν και αυτοί πολύ ενδιαφέρον. Ας τους επισκεφθούμε λοιπόν καθένα ξεχωριστά.
Οι χοροί της πλαζ
Φθάνοντας στην ωραία πλαζ του ξενοδοχείου βλέπουμε αρκετό κόσμο. Δεν είναι λίγοι βλέπετε οι ξένοι που προτιμούν να πάρουν το μπάνιο τους στη θάλασσα παρά στην πισίνα.
Τις μέρες όμως που η θάλασσα είναι ακατάλληλη για μπάνιο μια κόκκινη σημαιούλα θυμίζει στους κολυμβητές ότι δεν πρέπει να μπουν.
Αυτή την ώρα τα περισσότερα τραπεζάκια του σνακ μπαρ της πλαζ είναι κατειλημμένα. Μετά το μπάνιο βέβαια κάτι πρόχειρο στο μπαρ είναι ό τι χρειάζεται.
Στην λίστα των φαγητών επικρατούν τα πικάντικα, επειδή ακριβώς προτιμώνται ιδιαίτερα.
Πιο πέρα από το σνακ μπαρ είναι η ταβέρνα ο Βάκχος. Τον χειμώνα οργανώνονται στο Βάκχο πολύ ωραίες βραδιές αφιερωμένες στους Ρεθεμνιώτες.
Η ταβέρνα είναι και αυτοί πολύ άνετοι και η χώρα γύρω στα 400 με 500 άτομα.
Υπάρχουν επίσης και οι χώροι για πινγκ πονγκ, μπιλιάρδο και άλλα παιχνίδια για να περνούν καλύτερα τις ώρες τους οι πελάτες.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τον χώρο της πλαζ συμπληρώνουν καταστάσεις ντους και καμπίνες, ώστε να μπορούν να αλλάξουν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου πριν καθίσουν για φαγητό.
Θα μπορούσε κανείς να γράψη περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε χώρο όμως επισκεπτόμενος κανείς στο ξενοδοχείο θα βρει πολλές όμορφες γωνίες που δεν μπορεί να τις ζωντανέψει μια απλή περιγραφή.
Ένα απρόοπτο
Τις ώρες που γνωρίζαμε το Ελ Γκρέκο, έτυχε να παρακολουθήσουμε και το εξής χαριτωμένο περιστατικό.
Ένας Γάλλος τουρίστας ερχόμενος για διακοπές στο Ρέθυμνο, πήγε στο Ελ Γκρέκο να ζητήσει δωμάτιο.
Έτυχε όμως να έχει το ξενοδοχείο πληρότητα 100%.
Οι υπάλληλοι της ρεσεψιόν εξήγησαν φυσικά στον ξένο γιατί δεν μπορούν να του παραχωρήσουν ένα δωμάτιο αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Έφθασε μάλιστα σε σημείο να ζητήσει να δει τον διευθυντή.
Πράγματι σε λίγο ο κ. Χατζηδάκης ο Διευθυντής του Ελ Γκρέκο βρέθηκε απέναντί του περιμένοντας να δει την παραπάνω εξήγηση θα ήθελε ο Γάλλος για να πεισθεί.
Ο ξένος μόλις τον είδε του είπε ικετευτικά.
– Σας παρακαλώ ούτε μια σοφίτα διαθέτει το ξενοδοχείο; Ξέρετε δεν θα με πειράζει ναι έμενα εκεί. Μου αρέσει τόσο το ξενοδοχείο σας.
Πράγματι όποιος ζήσει μια μέρα μόνον στο Ελ Γκρέκο θα δικαίωνε την επιμονή του ξένου.
Όλα εκεί μέσα είναι τόσο όμορφα τόσο απλά τόσο φροντισμένα.
Η αίθουσα συνεδριάσεων
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν γυρίζοντας κάθε γωνιά αυτού του ξενοδοχείου δεν σταματούσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων. Είναι και αυτή πολύ μεγάλη, πλήρως εξοπλισμένη και χωρά άνετα 200 συνέδρους.
Το τέλος μιας επισκέψεως
Ξαναγυρίζουμε στη ρεσεψιόν. Είμαστε βέβαιοι ότι πολλά δεν είδαμε αλλά οπωσδήποτε την άλλη φορά που θα επισκεφθούμε το Ελ Γκρέκο, θα δούμε περισσότερα.
Τί περίεργο. Λίγο πριν φύγουμε έχουμε κιόλας προγραμματίσει ακόμα μια μελλοντική επίσκεψη. Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Και είναι πολλά εκείνα που κάνουν πιο σταθερή την απόφασή σου.
Η ξεγνοιασιά που σε αγκαλιάζει σε κάθε χώρο του ξενοδοχείου που θα μπεις, δεν σε εγκαταλείπει μέχρι την αναχώρησή σου.
Όλα εκείνα τα ψυχαγωγικά παιχνίδια που θα κάνουν πιο ευχάριστες τις ώρες σου (τένις, μπιλιάρδο, γκολφ που παίζονται άνετα στα ευρύχωρα γήπεδα τους), η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που σε περιτριγυρίζει, το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων κάθε 15/νθήμερου, όλα αυτά σε κάνουν να αγαπήσεις το Ελ Γκρέκο και να επιδιώκεις να το επισκέπτεσαι ξεκλέβοντας χρόνο από τις ασχολίες σου.
Τα βασικά στελέχη του Ελ Γκρέκο
Ενώ εμείς καθόμαστε και αναπολούμε τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε στο Ελ Γκρέκο, ένα μικρό πλήθος ανθρώπων πηγαινοέρχεται.
Είναι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που γοητεύουν τον πελάτη με την ευγένεια και την προθυμία τους.
Ένα πρόσωπο όμως θα συναντήσεις μπροστά σου άπειρες φορές.
Είναι ο Δ/ντής του Ελ Γκρέκο ο κ. Ευάγγελος Χατζηδάκης. Είναι κατά γενική ομολογία όλων, ο άνθρωπος που συντέλεσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αναδημιουργία του ξενοδοχείου.
Είναι ν’ απορείς όταν τον γνωρίσεις καλύτερα πως τα καταφέρνει να σκέπτεται συγχρόνως τόσα πολλά πράγματα όλα γύρω από τη λειτουργία του ξενοδοχείου.
Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως καταφέρνει να λειτουργούν όλα εκεί μέσα θαυμάσια.
Βοηθά όμως σ’ αυτό και η αρμονική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και των μελών του Δ.Σ. του Ελ Γκρέκο.
Οι αποφάσεις παίρνονται το συντομότερο και οι πρώτες ιδέες υλοποιούνται αμέσως.
Αυτό φυσικά δίνει πολύ κουράγιο στον Διευθυντή και τον κάνει να προσπαθεί περισσότερο ώστε τα πάντα να γίνωνται πιο τέλεια.
Στο δύσκολο έργο του τον βοηθούν επίσης η Προϊσταμένη υποδοχής κ. Αικατερίνη Φραγκιαδάκη, προϊστάμενος ελέγχου κ. Τ. Βογιατζόγλου, ο σεφ κ. Δημήτρης Μανωλιτζάς, ο μαιτρ κ. Γεώργιος Κοκονάς και η προϊσταμένη τροφών κ. Ιωάννα Μανιουδάκη.
Όλοι τέλεια καταρτισμένοι συντελούν πάρα πολύ στη σωστή λειτουργία του ξενοδοχείου.
Είναι όμως ώρα να φύγουμε. Στην έξοδο δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην ρίξουμε μια ματιά σ’ όλο το συγκρότημα.
Δεν μπορούμε να μην συγχαρούμε ακόμα μια φορά νοερά τους ανθρώπους εκείνους που από φλογερή αγάπη στο Ρέθυμνο το δημιούργησαν τον κ. Κονταργύρη που ήταν ο μελετητής και ο ουσιαστικός δημιουργός του ξενοδοχείου και τέλος τον διευθυντή και το προσωπικό που τόσο μοχθούν για τη σωστή λειτουργία του Ελ Γκρέκο. Του ξενοδοχειακού αυτού συγκροτήματος που η δημιουργία του έκανε το Ρέθυμνο να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον.
Αυτά έγραφα τότε πριν από 48 χρόνια. Τώρα θα είχα να γράψω πολλά περισσότερα. Γιατί ευτυχώς όλες εκείνες οι μονάδες συνέχισαν και συνεχίζουν να τιμούν τις παραδόσεις του τόπου μας αναβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την αισθητική και τις υπηρεσίες τους.
Τους το αναγνωρίζουμε και τις ευχαριστούμε γι’ αυτό.