Στο υπουργείο Παιδείας έχει κατατεθεί η πρόταση για μετατροπή του σε Τεχνικό σχολείο με ειδικότητες που θα καλύπτουν τις μαθητικές ανάγκες της ορεινής περιοχής
Την πρότασή της για μετατροπή του Γυμνασίου Γαράζου σε Τεχνικό Γυμνάσιο κατέθεσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, εν όψει του σχεδιαζόμενου προγράμματος που προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή μιας νέας, εναλλακτικής μορφής υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Μανούσος Μαραγκάκης, προβλέπει την επιλογή δέκα Γυμνασίων από όλη τη χώρα για τη μετατροπή τους σε Τεχνικά Γυμνάσια. Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση των μαθησιακών αναγκών και η προσφορά επαγγελματικών ευκαιριών για τους μαθητές που ζουν σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπως δυσπρόσιτες ή ορεινές, κοινωνικές προκλήσεις και αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η πρόταση για το Γαράζο, μια ορεινή-αγροτοκτηνοτροφική περιοχή του Μυλοποτάμου, συνάδει με τα παραπάνω κριτήρια, όπως εξηγεί ο κ. Μαραγκάκης και ενδέχεται να αποτελέσει μέρος του πρωτοποριακού, πιλοτικού προγράμματος. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της σχολικής μονάδας σε Τεχνικό Γυμνάσιο, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που δίνει έμφαση όχι μόνο στη θεωρητική γνώση αλλά κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η αποφοίτηση από το εν λόγω Γυμνάσιο να συνοδεύεται και με την απόκτηση ενός διπλώματος δεξιότητας χαμηλότερης όμως ισχύος από το δίπλωμα επιπέδου τέσσερα που χορηγείται με την αποφοίτηση από τα ΕΠΑΛ της χώρας.
Η πρόταση, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια υπουργικά και κυβερνητικά γραφεία, βασίζεται σε τεκμηριωμένες διαπιστώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη και στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και της αυτοπεποίθησής τους, μέσα από πιο βιωματικές μορφές μάθησης αλλά και στη διάνοιξη νέων δρόμων και επαγγελματικών ευκαιριών. Ακόμη, θεμελιώδης στόχευση αποτελεί και η μείωση της μαθητικής διαρροής από το σχολικό περιβάλλον και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα φέρει ξανά τους μαθητές των περιοχών που θα εφαρμοστεί τελικά η πρόταση κοντά στη μαθησιακή διαδικασία, η οποία αυτή τη φορά θα είναι μια εναλλακτική πρόταση για αυτούς, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.
Το Γαράζο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της άμεση σύνδεσης του Γυμνασίου του με το ΕΠΑ.Λ. της περιοχής με το οποίο συστεγάζεται, θεωρείται ως κατάλληλος τόπος για την πιλοτική εφαρμογή της πρότασης, η ενδεχόμενη υλοποίηση της οποίας δεν έρχεται να υποκαταστήσει το Γυμνάσιο, αλλά να το εξελίξει, να το ενδυναμώσει και να πετύχει τη διατήρηση του μαθητικού δυναμικού. Η πρόταση αυτή αναζητεί μια εναλλακτική προσέγγιση στη μάθηση, ειδικά για εκείνους τους μαθητές που δυσκολεύονται να ενταχθούν πλήρως στο παραδοσιακό, γνωσιοκεντρικό σχολικό πλαίσιο. Έτσι, μέσα από εργαστηριακά μαθήματα, που θα έχουν άμεσο συσχετισμό με τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ Γαράζου, όπως τόνισε ο κ. Μαραγκάκης στα «Ρ.Ν.», θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πιο ευέλικτο, λειτουργικό και προσιτό για τους μαθητές της περιοχής, ενώ θα προσιδιάζει και στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Επαγγελματικό Λύκειο.
«Έχει διαφανεί σε βάθος χρόνου σε ορισμένες περιοχές, έχουμε παιδιά που οριακά παρακολουθούν τα μαθήματα, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη φοίτησή τους, δεν ενδιαφέρονται. Αυτό δημιουργεί δυσκολία. Ενώ ένα σχολείο δεξιότητας δίνει περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, όπως και επαγγελματικές. Να ασχολούνται δηλαδή περισσότερο τα παιδιά με κάποιες ειδικεύσεις σε προεπαγγελματικό επίπεδο για να μπορούν παράλληλα με τη δεξιότητα να ολοκληρώνουν την υποχρεωτική φοίτηση, που πρέπει να εμπλουτιστεί με ένα πρόγραμμα λιγότερο απαιτητικό σε γνωστικό επίπεδο και περισσότερο σε δεξιότητες για να μπορέσουν τα παιδιά να ολοκληρώνουν την εκπαίδευση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκάκης και συμπληρώνει: «Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να φεύγουν με εφόδια από το σχολείο. Αυτά τα εφόδια πρέπει να τα αναζητήσει η πολιτεία, έχει θεσμική υποχρέωση να τα αναζητήσει. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να αποκτήσουν μια δεξιότητα προκειμένου να έχουν κίνητρα, να έχουν ενδιαφέρον περισσότερο και από την άλλη πάμε στο Γαράζο γιατί έχουμε το ΕΠΑΛ οπότε αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα το είδος των δεξιοτήτων αλλά προφανώς θα είναι συγγενείς των εργαστηριακών υποδομών στο Γαράζο προκειμένου τα παιδιά να έχουν μια προεπαγγελματική εκπαίδευση για να μπορούν να συνεχίσουν μετά στο ΕΠΑΛ και να πάρουν τη δεξιότητά τους. Οπότε θα έχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που θα προσφέρει το γνωστικό κομμάτι στα παιδιά με λιγότερες ώρες και παράλληλα θα υπάρχουν εργαστήρια ώστε να αποκτήσουν και μια δεξιότητα, να εξειδικευτούν να τελειώσουν το Γυμνάσιο και να έχουν πάρει κάτι από αυτό. Επειδή αυτά τα παιδιά θα μείνουν στον τόπο τους και είναι το αύριό μας δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Μαραγκάκης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το εγχείρημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της αξιολόγησης και όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαραγκάκης είναι θέμα πλέον πολιτικής απόφασης η υλοποίησή του. «Η πρόταση είναι στο γραφείο του Πρωθυπουργού, συζητείται, έχουν γίνει όλες οι επιστημονικές εισηγήσεις από όλα τα όργανα και είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν θα εφαρμοστεί ή όχι», εξηγεί ο ίδιος αναφέροντας επιπλέον ότι επειδή σε όλη την επικράτεια η εν λόγω πιλοτική λειτουργία θα εφαρμοστεί σε συνολικά δέκα σχολεία, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η έγκριση. Αλλά την ίδια ώρα τονίζει ότι το Γαράζο έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι το Γυμνάσιο συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ της περιοχής, γεγονός που καθιστά άμεσα εφαρμόσιμη την πρόταση, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εργαστηριακές υποδομές του τελευταίου.
Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Μαραγκάκης, με τη μετατροπή πράγματι του Γυμνασίου του Γαράζου σε Τεχνικό Γυμνάσιο, θα χρειαστεί και η πρόσληψη νέου προσωπικού για τις ειδικότητες που θα δημιουργηθούν.