Ένα απόσταγμα μικρασιάτικης μνήμης από την οδύνη της προσφυγιάς μύρωσε την αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου το πρωί της Κυριακής. Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Από τη Μικρά Ασία στο Ρέθεμνος» συλλογικός τόμος του Μουσικού Καρπού με εισαγωγή και επιμέλεια του εκλεκτού εκπαιδευτικού Νίκου Δερεδάκη και μνήμες. Γιώργου Φρυγανάκη, Ελένης Κανταρτζή-Κατιμερτζόγλου, Ελένης Τζέτζου, Παναγιώτη Παρασκευά και Γιώργου Δελήμπαση. Μνήμες γεμάτες νοσταλγία και πόνο, μνήμες που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση του ελληνισμού.
Ένα τέτοιο κεφάλαιο, βέβαια όπως είναι η τραγωδία του 22, από τα πλέον πολυσέλιδα της σύγχρονης ιστορίας δεν χωρά σε μια και μόνο έκδοση.
Ούτε βέβαια αρκεί ένας τόμος για να συμπεριλάβει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν Ρεθεμνιώτες στο Μικρασιατικό Μέτωπο, αλλά και τη μεγάλη προσφορά των Μικρασιατών που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου.
Κάθε έκδοση όμως και κάθε σχετική πρωτοβουλία είναι πάντα ευπρόσδεκτη γιατί έχει κάτι να πει. Και το σημαντικότερο είναι το μήνυμα που εκπέμπει, ότι οι απόγονοι δεν ξεχνούν το χρέος να διατηρούν μνήμες των προγόνων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη έρμαια στο άνεμο της προσφυγιάς.
Ο Αντώνης Μαυράκης που εκτός από τη μεγάλη του συμβολή στη μουσική παιδεία του τόπου κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον εκδοτικό χώρο έριξε τη δική του σπονδή στην εθνική μνήμη του ξεριζωμού, με κάτι αντιπροσωπευτικό από το τεράστιο αυτό θέμα. Ήταν η δική του απόδοση τιμής στον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής στον οποίο ανήκουν και οι πρόγονοι του από την Παλαιά Φώκαια. Από τα πιο σημαντικά μάλιστα σημεία της έκδοσης, είναι σίγουρα οι 14 παρτιτούρες μικρασιάτικων τραγουδιών, σε ενορχήστρωση του Αντώνη Μαυράκη, τα περισσότερα από αυτά, αγνώστων συνθετών.
Ήταν φυσικό λοιπόν στην εκδήλωση της Κυριακής που παρουσιάστηκε η έκδοση αυτή να καταθέσει και ο ίδιος ψυχή. Κι έτσι κατάφερε να οργανώσει μια εξαιρετική μουσικοφιλολογική εκδήλωση που συνδύαζε ιδανικά την αφήγηση με μουσική από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι χορωδίες του 2ου δημοτικού σχολείου και του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου με συνοδεία την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση του ιδίου. Κι ήταν πολύ συγκινητικό να ακούς παιδικές φωνές σε τραγούδια που γαλούχησαν φύτρες των αλησμόνητων πατρίδων. Ένα θρόισμα ψυχής που σκορπούσε ρίγη συγκίνησης.
Κάτι που καλλιεργεί με συνέπεια και ο εκλεκτός εκπαιδευτικός Γιάννης Σκεπετζής διευθυντής της χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου.
Η επιλογή των τραγουδιών και οι διασκευές που δημιούργησε ο Αντώνης Μαυράκης, βασίστηκαν αφενός στην καταγωγή του, λόγω συχνών τέτοιων ακουσμάτων από τη γιαγιά του τη Μαρία, που είχε τη χαρά και τύχη να την προλάβει εν ζωή και αφετέρου, στη διατήρηση της κύριας μελωδίας των συνθετών της εποχής, όπου όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του βιβλίου, οι περισσότεροι συνθέτες παραμένουν άγνωστοι έως σήμερα.
Και αυτή η πρωτοβουλία αξίζει να επαινεθεί ιδιαίτερα.
Η έκδοση με την τεχνική υποστήριξη της Γραφοτεχνικής Κρήτης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης που έρχεται πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που αναβαθμίζει το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι.