Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του μεγάλου και ζωτικής σημασίας έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου εξετάστηκε τις προηγούμενες δύο μέρες σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία στελεχών δύο ευρωπαϊκών τραπεζών, στις οποίες το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα, στελεχών του υπουργείου Υποδομών και των τοπικών φορέων.
Ειδικότερα, μετά το αίτημα του υπουργείου για εξασφάλιση χρημάτων από ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Αμάρι, όπου συνοδεία του δημάρχου επισκέφτηκαν τον χώρο και έκαναν αυτοψία, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός τους για τη χρηματοδότηση του έργου.
Ακολούθως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Αμαρίου παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Α. Κοτσώνη, του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Μ. Λιονή, εκπροσώπων του ΟΑΚ Β. Μαμαγκάκη και Μ. Πενθερουδάκη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της περιοχής, έγιναν στοχευμένες αναλυτικές ερωτήσεις από τα τραπεζικά στελέχη σε σχέση με τη χρησιμότητα και τη σημασία του έργου αλλά και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας, του δήμου και του ΟΑΚ θα ’ναι καθοριστικές στην τελική απόφαση για την αξιολόγηση του έργου και την ενδεχόμενη χρηματοδότησή του.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του έργου του φράγματος του πλατύ ποταμού ανέρχεται περίπου σε 180-200 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο δήμος Αμαρίου διεκδικεί την κατασκευή δυο μικρών λιμνοδεξαμενών σε Γερακάρι και Ελένες, καθώς και σειρά συνοδών έργων ως ανταποδοτικά για την περιοχή του.
Ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνιος Κοτσώνης στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αμάρι δεσμεύτηκε για την υλοποίηση όλων των συνοδών έργων ως ανταποδοτικά για τον δήμο Αμαρίου, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι χθες μια ακόμα αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με θέμα τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Φράγματος Πλατύ Ποταμού μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού σε περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου και στην περιοχή της Μεσαράς.
Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχε κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνιο Κοτσώνη καθώς και κλιμάκιο εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επισκέπτονται την Κρήτη για την αξιολόγηση της πρότασης χρηματοδότησης του έργου. Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, η διευθύντρια αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων Γεωργία Καστραντά, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Μεσσαράς καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σημειώνεται ότι η κατασκευή του φράγματος Πλατύ περιλαμβάνει αγωγό μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και αρδευτικού δικτύου σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές του δήμου Αμαρίου (37.000 στρ.) και σε μικρότερο του δήμου Αγίου Βασιλείου (8.000 στρ.).
Σε ότι αφορά την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, που αποτελούν πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Αμαρίου σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση σχετικής αναγνωριστικής γεωλογικής μελέτης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη μελέτη.
Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρια Λιονή, ανέφερε:
«Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, τόσο για τον δήμο Αμαρίου, όσο και για τον δήμο Αγίου Βασιλείου, αλλά βεβαίως και του δήμου Φαιστού σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Για το Ρέθυμνο, όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο καθώς με το συγκεκριμένο έργο, θα αρδεύεται μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση, όπως είναι ο δήμος Αμαρίου. Παράλληλα θα αρδεύεται μια επίσης πολύ μεγάλη έκταση του δήμου Αγίου Βασιλείου, που σημαίνει ότι όπου υπάρχει νερό υπάρχει και ανάπτυξη. Δηλαδή θα μπορούν να μένουν στον τόπο τους νέοι άνθρωποι, να καλλιεργούν τα προϊόντα τους, να ασχολούνται με την κτηνοτροφία τους και να υπάρχει μια διασύνδεση να παράγουν προϊόντα με πολύ χαμηλότερο κόστος, λόγω της ύπαρξης του νερού, που τώρα το ακριβοπληρώνουν. Επομένως, οι φορείς της νέας ανάπτυξης θα είναι οι νέοι άνθρωποι που θα παραμείνουν στον τόπο τους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει τώρα. Γενικότερα, ο δήμος Αμαρίου είναι ένας πολύ φτωχός ορεινός δήμος, ο οποίος χάνει ανθρώπινο δυναμικό και όπως φαίνεται από την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του είναι γερασμένος, επομένως είναι ένα αναπτυξιακό έργο για την επιστροφή και την παραμονή νέων ανθρώπων στον δήμο αυτόν, καθώς επίσης και για την ανάπτυξή του».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Στελέχη των τραπεζών έκαναν αυτοψία στο άνω Μέρος, στην περιοχή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φράγμα και ταυτόχρονα στη διάρκεια σύσκεψης που ακολούθησε έκαναν αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με το έργο και τη σημασία του, προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση για τη χρηματοδότησή του. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές απαντήσεις. Εγώ στη διάρκεια της σύσκεψης επανέφερα το επιτακτικό αίτημα του δήμου για την αναγκαιότητα κατασκευής των δυο λιμνοδεξαμενών, καθώς και σειρά ανταποδοτικών έργων για την περιοχή μας».
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μελέτη του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή δυο φραγμάτων σε Γερακάρι και Ελένες που είχαν ενταχθεί στο μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ Ποταμού. Οι κάτοικοι των χωριών όμως και συνολικά ο δήμος επεσήμαναν ότι πρόκειται για προβληματικό σχεδιασμό και κατέληξαν στη λύση με την έγκριση πάντα του υπουργείου της κατασκευής λιμνοδεξαμενών και ειδικότερα πρότειναν «Τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής κλειστού τύπου (μεμβράνες), μακριά από την κοινότητα Ελενών, στη θέση Πατητήρι, στο στένεμα του φαραγγιού προς τη θέση Κεφάλια, χωρητικότητας 500-600 χιλιάδων κ.μ. που θα καλύψει με φυσική ροή τις αρδευτικές περιοχές Φώτη (κοινότητας Γερακάρι), και των αρδευτικών περιοχών των κοινοτήτων Βρυσών – Καρδακίου και Άνω Μέρους – Δρυγιών – Χορδακίου με εξέταση της δυνατότητας άρδευσης του οροπεδίου Άι – Τίτος της κοινότητας Βρυσών και της όμορης κοινότητας Νευς Αμαρίου.
Μια μικρότερη λιμνοδεξαμενή κλειστού τύπου (μεμβράνες) χωρητικότητας 200-300 χιλιάδων κ.μ. στην ευρύτερη περιοχή Κεφάλες – Κάμπος της κοινότητας Γερακαρίου που θα καλύψει με φυσική ροή τις υπόλοιπες αρδευτικές περιοχές της κοινότητας Γερακαρίου και της κοινότητας Ελενών – Μεσσονησίων. Επισημαίνεται η σημασία αυτής της δεύτερης μικρότερης λιμνοδεξαμενής, γιατί μόνο έτσι θα καλυφθούν πλήρως με φυσική ροή οι αρδευτικές ανάγκες όλων των κοινοτήτων και οικισμών της περιοχής. Οι κάτοικοι παράλληλα με την κατασκευή των δυο λιμνοδεξαμενών ζητούν την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για όλους τους οικισμούς, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, καλλιέργεια των υφιστάμενων πηγών και κατασκευή μεγαλύτερων δεξαμενών στα σημεία όπου βρίσκονται, χωρητικότητας έως 500 κ.μ. καθώς και βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής .