Μετά το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες σε χωριά του Ρεθύμνου και του Αμαρίου όπου κάμπιες πλημμύρισαν τα δέντρα της περιοχής προκαλώντας ζημιές, η διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τον δήμο Ρεθύμνης κινητοποιήθηκαν άμεσα και απευθύνθηκαν σε ειδικό επιστήμονα εντομολόγο από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Αθήνας ενημερώνοντας τον για το πρόβλημα που υπάρχει.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ο εντομολόγος κ. Πετράκης επισκέφτηκε τόσο τα χωριά του Αμαρίου όσο και τους Κούμους Ρεθύμνου όπου έκανε αυτοψία στα δέντρα και στις ζημιές που έχουν προκληθεί. Συνέστησε μάλιστα την τοποθέτηση παγίδων, ενώ ψεκασμοί θα ακολουθήσουν σύμφωνα με τις υποδείξεις του την άνοιξη.
Οι κάμπιες εκτός από τους δρύες και τα πρινάρια, «πολιορκούν» ακόμα και τα ελαιόδεντρα.
Όπως ανάφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ρεθύμνου Ευθυμία Βιδάκη, έγινε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Ψηλορείτη και των Κούμων από τον επιστήμονα εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών ερευνών Παναγιώτη Πετράκη: «Κάναμε αυτοψία στις περιοχές μιλήσαμε με τους παραγωγούς. Ο εντομολόγος μας έδωσε κάποιες παγίδες φερομόνης να βάλουμε εκεί στα έντομα στις πεταλούδες για τη μείωση του πληθυσμού. Ο ψεκασμός όμως δε γίνεται τώρα, παρά μόνο όταν ξαναγίνει σκουλήκι. Τώρα τα σκουλήκια έχουν φύγει από τα δέντρα και έχουν πέσει στη γη και τώρα έχει γίνει το επόμενο στάδιο, γίνεται πεταλούδα. Τώρα τα δέντρα έχουν ανθίσει, έχουν βγάλει πάλι φυλλαράκια. Η ζημιά, έχει ήδη γίνει, αφού το σκουλήκι έχει εμφανιστεί σε τέτοια έκταση, το θέμα είναι τι συνθήκες θα επικρατήσουν και αν θα εμφανιστεί ξανά την άνοιξη. Τότε πρέπει να επέμβουμε.
Σε αυτή λοιπόν τη φάση που είναι δε γίνεται ψεκασμός, πρέπει να βάλουμε κάποιες παγίδες, μέχρι τέσσερις το στρέμμα. Βέβαια δεν είναι εύκολο και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστεί η υπηρεσία για να κάνει τις ανάλογες ενέργειες και να ψεκάσει την άνοιξη» είπε.