Πρόσκληση σε ειδικούς επιστήμονες απηύθυνε η Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εκφέρουν γνώμη σε ό,τι αφορά τα αίτια της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε στο φαράγγι του Κοτσιφού το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όπου προχώρησε σχεδόν το μισό βουνό προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο οδόστρωμα.
Από τους ειδικούς επιστήμονες θα εξεταστεί τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μιας και η μεγάλη κατολίσθηση σήμανε συναγερμό για την ασφάλεια της οδού.
Στο τραπέζι της συζήτησης φαίνεται να μπαίνει και η κατασκευή τούνελ ή σήραγγας – cut and cover -, ως μακροπρόθεσμο όμως έργο, η υλοποίηση του οποίου σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την άποψη που θα εκφράσουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, εντός της εβδομάδας θα επισκεφτεί την περιοχή για επιτόπια αυτοψία ο αρμόδιος μελετητής για το έργο των βραχοπτώσεων μαζί με τον γενικό διευθυντή Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργο Αγαπάκη.
Επιπλέον, μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης ενεργοποιήθηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών αναφορικά στην εκτεταμένη κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό 4 της Π.Ε. Ρεθύμνης (από Παλέ προς Ροδάκινο στο Φαράγγι Κοτσιφού).
Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, έχουν κληθεί οι μελετητές του ΝΟΑΚ (Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης) να επισκεφτούν με τη σειρά τους το Φαράγγι του Κοτσιφού, με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής «cut and cover» παρέμβασης ή κατασκευής σήραγγας ή κάποιας άλλης τεχνικής λύσης, ώστε στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Για όλα αυτά ενημερώθηκαν χθες κάτοικοι της περιοχής, πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων της περιοχής (Ροδακίνου, Σελλίων) και πολιτών που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο δρόμο, που επισκέφτηκαν την αντιπεριφερειάρχη. Παρών στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης όπως επίσης και οι αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Μιχάλης Βάμβουκας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, Μιχάλης Σαρρής, ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Ρεθύμνης, Βαγγέλης Τσουδερός.
Σημειώνεται επίσης ότι με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν αιτήματος του δήμου Αγίου Βασιλείου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη και Σελλίων λόγω κατολισθήσεων.
Ο δρόμος στο φαράγγι του Κοτσιφού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία εξυπηρετείται από το φαράγγι του Κουρταλιώτη.
Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου
Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του δήμου, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την εισήγησή του ανέφερε:
«Ως δήμος, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιηθήκαμε και σε πρώτη φάση αιτηθήκαμε να κηρυχθούμε ως περιοχή σε έκτακτη ανάγκη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κινούνται σε δύο άξονες: Τον άμεσο – βραχυπρόθεσμο, που είναι το άνοιγμα και η παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία σύντομα αλλά και με τη μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια από την ΠΕ Ρεθύμνης και τον μακροπρόθεσμο που είναι η κατασκευή σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση των ανωτέρω όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχει γίνει αυτοψία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης – ΠΕ Ρεθύμνης και υπάρχει η πολιτική βούληση για συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) καθώς και να συνταχθεί από εξειδικευμένους μελετητές η αναγνωριστική μελέτη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Στη συνέχεια έπειτα από τη σχετική εισήγηση του δημάρχου και αφού ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της αντιπολίτευσης, των προέδρων και των κατοίκων, αποφασίστηκαν ομόφωνα:
1) Υλοποίηση κάθε απαιτούμενης ενέργειας προκειμένου για την ταχύτερη και με τη μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια παράδοση του δρόμου όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού σε κυκλοφορία από την Περιφέρεια Κρήτη.
2) Την ενημέρωση επί του μακροπρόθεσμου αιτήματος, ήτοι της κατασκευής σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover, των: Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Χνάρη, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρίας Λιονή.
3) Την ανάθεση στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπο Φασουλά της συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη.
Ο κ. Ταταράκης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών και συσκέψεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για την προσβασιμότητα των οικισμών της περιοχής, τονίζοντας την κοινή αγωνία όλων για ένα κομβικό σημείο του οδικού χάρτη του δήμου καλώντας την πολιτεία να δώσει μακροπρόθεσμη λύση με στόχο πάντα τη μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια.