20 °C Rethymno, GR
07/10/2022

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα σεξουαλικής υγείας

Το Ρέθυμνο, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Α.ΞΕ.Π.Τ. γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας και στέλνουν το δικό τους μήνυμα #WSHD2022.

Η κα Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, ο κ. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης και η Α.ΞΕ.Π.Τ. (ομάδα του Φρίξου στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής υγείας.

Στο Ρέθυμνο κυκλοφορεί από σήμερα ενημερωτικό φυλλάδιο, αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας που γιορτάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνης και την Α.ΞΕ.Π.Τ.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρει:»Πριν από μερικά χρόνια, οι αναφορές στη σεξουαλική υγεία και στα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου, προκαλούσαν σχεδόν πάντοτε στερεοτυπικές αντιδράσεις: αμηχανία, μειδίαμα, γενικόλογες τοποθετήσεις, σαρκασμό ακόμη και αποφυγή συζήτησης.

Συνηγόρησε πλήθος θεσμών, παραγόντων και συνθηκών, στη σταδιακή αποδόμηση κυρίαρχων προτύπων συμπεριφορών που τροφοδοτούσαν επί δεκαετίες τη δεξαμενή αναχρονιστικών έως και επικίνδυνων αντιλήψεων για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Ο κοινός προσανατολισμός Επιστήμης, Κοινωνικών κινημάτων, Οργανισμών διεθνούς εμβέλειας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οργανωμένες συλλογικότητες, συνέβαλλαν στην αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Η εξελικτική διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης μας και της δράσης μας στο συγκεκριμένο τομέα, εντατικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την έξαρση παθογενών περιστατικών και εγκλημάτων, κυρίως σε βάρος των γυναικών αλλά και κατά ανηλίκων παιδιών, που φέρουν στο πυρήνα τους, απτά στοιχεία σεξουαλικής διαστροφής που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία βία.

Ο έμπρακτος σεβασμός, η αναγνώριση και η έμπρακτη αποδοχή των σεξουαλικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, συνιστά πλέον απαραίτητη συνθήκη της κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης μας.

Απέχοντας από την αυταπάτη του αβασάνιστα εφικτού, αναγνωρίζουμε ότι προϋποτίθεται μια διαρκής, επίμονη και οργανωμένη διαδικασία που εκκινεί από την παιδική ηλικία και διαρκεί όσο και ο ανθρώπινος βίος.

Μια πρόκληση που, στον τόπο μας, ανέλαβε οικειοθελώς να διαχειριστεί, μια άξια ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας, πανεπιστημιακών δασκάλων και εκπαιδευτικών, γνωστή σε όλους μας ως η «Ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ», για την οποία έχουμε αρκετούς και αδιαμφισβήτητους λόγους να νοιώθουμε υπερήφανοι.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας,   η «Ομάδα του Φρίξου», επενδύοντας στην αξία της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης, μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί ένα ακόμη βήμα μπροστά, διαρρηγνύοντας τα όρια των έμφυλων στερεοτύπων και αντιμετωπίζοντας με με τόλμη τις πρωτογενείς πηγές των σεξουαλικών ανησυχιών, προβλημάτων και διαταραχών.

Μετουσιώνοντας σε πράξη, το μήνυμα «Αγάπη-Ασφάλεια-Απόλαυση» που εκπέμπουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, καταθέτουμε την κοινή, αποφασιστική βούλησή μας, να γίνουμε το αντίπαλο δέος σε κάθε έκφραση και εκδήλωση σεξουαλικής βίας. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της βραβευμένης «Ομάδας του Φρίξου», με τη θέρμη που αξίζει σε κάθε σοβαρή, εθελοντική απόπειρα προάσπισης του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε ανθρώπου να ορίζει το σώμα του και την σεξουαλικότητα του, με αξιοπρέπεια και ελευθερία».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή,τονίζει:»Η σεξουαλική υγεία, αν και θέμα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας, αφορά την κοινωνία μας στο σύνολό της και παράλληλα την ευημερία της, αφού σχετίζεται άμεσα με την φυσική, συναισθηματική και πνευματική υγεία του ατόμου. Επιπρόσθετα, έχει και μία άλλη διάσταση, που δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας και αναπηρίας και η οποία, δυστυχώς δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής.

Η σεξουαλική υγεία προαπαιτεί μια θετική και με σεβασμό στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις καθώς και την προϋπόθεση να μπορούμε να έχουμε ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, απαλλαγμένες από εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία.

 Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην σεξουαλική αγωγή, που λαμβάνει υπόψιν παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η ηλικία των ατόμων και το πολιτισμικό του υπόβαθρο, έτσι ώστε να θωρακίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των φύλων και να εκπέμπεται χωρίς παρεμβολές το θετικό μήνυμα για τη σεξουαλικότητα.

Στόχος μας ως κοινωνία και πολιτεία είναι μέσα από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, όπως η σημερινή, να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τη νεολαία μας με γνώσεις, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν για να είναι υγιείς, να αναπτύσσουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με βάση το σεβασμό και το κυριότερο να γνωρίζουν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους σε όλη τους τη ζωή».

Η ομάδα του Φρίξου αναφέρει:»Η θεματική γύρω από την οποία οργανώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2022Let’stalk pleasure,αφορά τη σημασία της ανάπτυξης ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων στην διατήρηση της σεξουαλικής υγείας. Αγάπη-Ασφάλεια-Απόλαυση είναι το μήνυμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν ότι πάνω σε αυτό το τρίπτυχο χτίζονται οι υγιείς, συναινετικές, ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Oι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι νέοι που αφορούν τη σεξουαλική τους υγεία είναι πολλές, τόσο στον φυσικό όσο και την ψηφιακό κόσμο.

Μια μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, TheTalk: How Adults Can Promote Young People’s Healthy Relationships and Prevent Misogynyand Sexual Harassment κατέδειξε τόσο την ανάγκη των νέων να συζητήσουν για τις διαπροσωπικές σχέσεις και να καταλάβουν πώς να δημιουργούν υγιείς σχέσεις, αλλά επίσης το μεγάλο κενό που υπάρχει σε αυτού του είδους την εκπαίδευση από τη μεριά της οικογένειας και του σχολείου.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ. στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2022 δημιούργησε μια αφίσα με θέμα τη συναίνεση. Συζητήστε την έννοια και τη σημασία της συναίνεσης με τα παιδιά σας, και εσείς τα παιδιά και οι νέοι με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς σας. Η σεξουαλική υγεία προϋποθέτει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ασφαλείς, ειλικρινείς, ικανοποιητικές σχέσεις απαλλαγμένες από βία, περιθωριοποίηση και εξαναγκασμό».

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε τα εξής:«Συναντηθήκαμε σήμερα με την ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) στο Ρέθυμνο για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα Σεξουαλικής Υγείας.
Η παγκόσμια ημέρα Σεξουαλικής Υγείας έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας για τα θέματα σεξουαλικής υγείας. Ζητήματα που κρίνονται επιτακτικά όχι μόνο για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων μας αλλά και γιατί αποτελούν ισχυρό πεδίο διασφάλισης του σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση και εκ των σημαντικότερων δεικτών στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας μας.
Με δεδομένο ότι η μελέτη της Σεξουαλικής Υγείας σε επιστημονικό επίπεδο εξελίσσεται και τα δεδομένα αλλάζουν είναι σημαντικό να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση για ένα τόσο λεπτό, ευαίσθητο και κατ’ ουσία βαθιά ανθρωποκεντρικό ζήτημα.
Η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, των θεσμών, των κοινωνικών εταίρων των επιστημονικών φορέων και οργανώσεων σε σχέση με την προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν είναι μια ελάχιστη στόχευση, δεσμευτική απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται, μέσα σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και προκλήσεις.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των κινδύνων που απειλούν τη σεξουαλική υγεία και ταυτόχρονα στην ενίσχυση του πλαισίου σε σχέση με τα σεξουαλικά δικαιώματα. Ενδεικτικό παράδειγμα το Πενταετές Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση και υλοποιείται από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.
Η σεξουαλική υγειά εντάσσεται σε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο της συνολικής πολιτικής υγείας για την οποία μοναδικός γνώμονας είναι οι πολίτες. Ως εκ τούτου και η κοινωνία, ως ζωντανός οργανισμός έχει κομβικό ρόλο, στην προάσπιση και εξασφάλιση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για την εμπέδωση και την προάσπιση της σεξουαλικής υγείας. Με δεδομένο ότι το μέλλον της πατρίδας μας βρίσκεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο, προωθούμε την στήριξη της σεξουαλικής υγείας μέσα από την παιδεία και την ανάπτυξη των ευκαιριών για την συνεχή ανάπτυξη μιας κοινωνίας στην οποία η σεξουαλική υγεία αποτελεί θεμέλιο λίθο.
Άλλωστε, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας για όλους μας οδηγεί στο να μπορούμε να ζούμε όλοι καλύτερα».

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωση του αναφέρει:»Σε εποχές κατά τις οποίες τα ζητήματα της ισότητας των φύλων έρχονται στο προσκήνιο , συχνά με δραματικό και αποτρόπαιο τρόπο(ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες , σεξουαλική κακοποίηση, βιασμοί , revengeporneκλπ) , είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η ανοικτή και απροκατάληπτη συζήτηση για τη ΣεξουαλικήΥγεία . Γιατί η Σεξουαλική Υγεία , πτυχή της Δημόσιας Υγείας και στοιχείο της συνολικής πολιτικής για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας του πληθυσμού ,μπορεί να προσεγγιστεί μόνο στο έδαφος της έμφυλης ισότητας , του σεβασμού της ανθρώπινης και γενετήσιας αξιοπρέπειας , της άρσης κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων , καθώς και της αναγνώρισης των σύγχρονων προσεγγίσεων για την ταυτότητα φύλου .
Χρειάζεται λοιπόν να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνική εγγραμματοσύνη ( literacy) για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική υγεία που θα «θωρακίσει» , ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους , από την επιρροή σεξιστικών , φαλλοκρατικών, προσβλητικών για το γυναικείο φύλο και σκοταδιστικών απόψεων . Γιατί ο κοινωνικός συντηρητισμός , ο στιγματισμός και η ανοχή στη χυδαιότητα , απ’ όπου και αν προέρχονται , απαιτούν πολιτικές στοχευμένης πρόληψης και αλλαγής εδραιωμένων αντιλήψεων και όχι υποκριτική καταδίκη«κατόπιν εορτής» . Η θεσμοθετημένη Αγωγή Σεξουαλικής Υγείας στην Εκπαίδευση , είναι ένα πρώτο ενδεδειγμένο βήμα «.