«Χαρίζω ζωή, κάνω φίλους, κερδίζω υγεία κι ευτυχία». Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνης «Δότες Ζωής», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, που γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου.
Τα μέλη του συλλόγου μίλησαν για την αξία της αιμοδοσίας χαρακτηρίζοντάς τη δώρο ζωής για τον συνάνθρωπο, αλλά αναφέρθηκαν ταυτόχρονα και στα οφέλη του ίδιου του αιμοδότη, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου Νίκος Κουλεντάκης, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον σύλλογο ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη από το 2014 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία είναι μέλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας του διοικητικού συμβουλίου. Όπως είπε ο σύλλογος συνεργάζεται με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχοντας στο πλευρό του τόσο την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνης και με άλλους δήμους του νομού: «Η όμορφη συνεργασία που έχουμε δείχνει ότι κάτι έχουμε πετύχει. Έχουμε πετύχει να μας αναγνωρίσουν ως έναν σύλλογο που προσφέρει, που προσπαθεί να προσφέρει. Δεχόμαστε τις κριτικές, δεχόμαστε τα λάθη μας. Έχουμε συνεργαστεί όπως ανέφερα με τη Μητρόπολή μας πάρα πολλές φορές, με όλα τα σώματα ασφαλείας, με την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική, το λιμενικό ταμείο, το λιμενικό σώμα. Είμαστε περήφανο μέλος των εθελοντών και είμαστε στη διάθεσή τους όποτε χρειαστεί. Έχουμε επιστημονική επιτροπή, επιτροπή παιδείας. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που το έχει καταφέρει. Θα το κάνουμε και τη χρονιά που έρχεται, καθώς τρέχει ένα πρότυπο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων πάνω στην εθελοντική αιμοδοσία, το οποίο θα το παρουσιάζουμε στα σχολεία. Θα το παρουσιάσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων και πρώτα ο Θεός τον Οκτώβρη στην Καστοριά στο συνέδριό μας. Όταν θα πάρουμε την έγκριση από την ομοσπονδία μας, θα το στείλουμε και στο υπουργείο να πάρουμε την έγκριση και από εκεί ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την παγκόσμια ημέρα αιμοδότη η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον «Εθελοντή Αιμοδότη, στο Αλκοόλ, στην Υγεία…».
Οι δράσεις του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Κέντρου «Θεομήτωρ» της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και περιλαμβάνει εθελοντική αιμοδοσία αλλά και μια εκδήλωση στην οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από ειδικούς για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την αιμοδοσία όπως για τη θαλασσαιμία. Παράλληλα έγινε η παρουσίαση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή όπου ενημερώθηκαν για τη χρήση και τον τρόπο λειτουργίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών «Συμπαράσταση», που λειτουργεί στον νομό. Ξεχωριστή εισήγηση έγινε για το αλκοόλ και για τα τροχαία ατυχήματα.
Για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας μίλησε η ενδοκρινολόγος Βαλεντίνα Πέτκοβα Γιουλούντα μέλος της επιστημονικής επιτροπής στους «Δότες Ζωής».
Αναφερόμενη στους στόχους του συλλόγου είπε: «Στόχος του συλλόγου μας είναι να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στο να αποκτήσει ο τόπος μας αυτάρκεια σε εθελοντικό αίμα, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις κατηγορίες αναγκών και όλες τις περιπτώσεις. Όταν αυτό επιτευχθεί δε θα χρειαστεί ξανά κανένας, να «παρακαλέσει» για να του δοθεί κάτι που μπορούμε να χαρίζουμε απλόχερα. Στόχος είναι να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια αιμοδοτικής παιδείας, ώστε με τον τρόπο αυτό να επενδύσουμε στο μέλλον». Η κ. Πέτκοβα έκανε μια ιστορική αναφορά στην εθελοντική αιμοδοσία και στο νομικό καθεστώς που τη διέπει. Παραλληλα αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του αίματος αλλά και στη σημασία της προσφοράς του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα το χρειαστεί;
– Ο/Η ασθενής της μονάδας με καρδιολογικό, νευρολογικό ή λοιμώδες νόσημα και αναιμία.
– Ο/Η ασθενής με απώλεια αίματος από τροχαίο, κάταγμα, εγχείρηση.
– Η ασθενής στον τοκετό.
– Ο γείτονας μας που ο μυελός του δεν παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια είτε μετά από χημειοθεραπεία είτε από ίωση.
– Το παιδί του φίλου μας που πάσχει από β-μεσογειακή αναιμία και χρειάζεται 30 φιάλες τον χρόνο».
Αναγκαία η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ρεθύμνης Ανδρέας Γύπαρης μίλησε για τα τροχαία ατυχήματα που αποτελούν μάστιγα για όλη την Κρήτη, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών για την παροχή πρώτων βοηθειών, μιας και είναι από τους πρώτους που ενημερώνονται για τα δυσάρεστα συμβάντα και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για τον συνάνθρωπο. Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Γυπαρης, ανέφερε:.
«Χρέος μας και καθήκον μας είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Οι υπηρεσίες της Τροχαίας αντιμετωπίζουν καθημερινά πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά και πολλές φορές με κόστος την ίδια ανθρώπινη ζωή.
Είναι πληγές που δεν γιατρεύονται.
Είναι στιγμές μοιραίες που δεν γυρίζουν πίσω. Είναι τα δευτερόλεπτα αυτά που ο χρόνος σταματά και οι ζωές αλλάζουν.
Είναι τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στα οποία δυστυχώς η Κρήτη έχει απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία.
Δεν θα μιλήσω με αριθμούς. Όλοι γνωρίζουμε πως το αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους και η κακή κατάσταση του οδοστρώματος είναι τα κύρια αίτια τραυματισμού στα τροχαία ατυχήματα.
Επίσης ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας έως των 45 ετών.
Οι συνάδελφοί μου, συναισθανόμενοι τον ρόλο τους για την κοινωνία, πολλές φορές πέραν από την υπηρεσία τους, συμμετέχουν σε πολλές δράσεις για την κυκλοφοριακή αγωγή, την οδηγική συμπεριφορά και τη διασφάλιση των υποδομών.
Αφιερώνουν προσωπικό χρόνο και δικά τους χρήματα για να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες. Θεωρώντας βέβαια κάποιος αυτονόητο ότι αυτή η εκπαίδευση θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία, σε ανθρώπους που φτάνουν πρώτοι σε τροχαία και άλλα συμβάντα με σοβαρούς τραυματισμούς.
Τα πρώτα καθοριστικά λεπτά που καλούνται να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους στους συνανθρώπους τους.
Συμπολίτες μας όπως ο Σίλι; Βλαντιμίρ που είχε δεχτεί μαχαιριές σε οικογενειακό επεισόδιο, ένας άλλος άντρας ημεδαπός που πρόσφατα στον Τίμιο Σταυρό αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό του επιχειρώντας να αυτοκτονήσει, ο συνάδελφός μας ο Σπετσωτάκης ο Γιώργος που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, όλοι αυτοί και πόσοι άλλοι μπορούν να μαρτυρήσουν την πολύτιμη προσφορά των συναδέλφων εκείνη τη δύσκολη ώρα.
Ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα εισακούσει τις προτάσεις μας προς βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.
Χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τα χέρια, να αναδείξουμε τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις. Χρειαζόμαστε την αρωγή όλων για μια καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ζωής». Στα πλαίσια της εκδήλωσης διανεμήθηκε δωρεάν τεστ αλκοόλ μιας χρήσης από την Ένωση Αστυνομικών Ν. Ρεθύμνης κι από τον ΣΥ.Φ.Α.Κ. (Ρεθύμνης).
Σημαντικές δράσεις της εταιρίας νόσου Αλτσχάιμερ
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Νεκτάριος Σιβαρόπουλος, πρόεδρος της Εταιρίας «Συμπαράσταση» μίλησε για την εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών που ιδρύθηκε το 2007. Αναφερόμενος στις δράσεις της εταιρίας είπε ότι αφορούν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών για την ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών μνήμης και συμπεριφοράς, την ψυχολογική εκτίμηση των περιστατικών καθώς και υποστήριξη μέσω συμβουλευτικής των φροντιστών τους. Παράλληλα η εταιρία, διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις, όπως προβολή ταινιών σχετικών με την άνοια καθώς και περιπάτους μνήμης. Κύρια δραστηριότητα της εταιρίας ήταν και συνεχίζει να είναι η παροχή υπηρεσίας ιατρείου διάγνωσης διαταραχών μνήμης. «Σκοπός του ιατρείου είναι η ανίχνευση και διάγνωση σε πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer καθώς και των συναφών παθήσεων που ανήκουν στο φάσμα του συνδρόμου της Άνοιας.
Η αγαστή και αρμονική συνεργασία με τους ψυχολόγους της εταιρίας αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας, είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας για τη λειτουργία της εταιρίας.
Επιπλέον οι ψυχολόγοι της εταιρίας αναλαμβάνουν τη βασική στήριξη των φροντιστών των ατόμων με άνοια, προσφέροντας ψυχική υποστήριξη και τεχνικές συμβουλές για τη διαχείριση της καθημερινότητας των ασθενών.
Σήμερα η εταιρία λειτουργεί με έναν γιατρό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, που παρακολουθεί περιστατικά κατόπιν ραντεβού, περίπου 30 περιστατικά το έτος».
Την εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Iερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον δήμο Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, του Ιερατικού Συνδέσμου Ι. Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Ένωσης Αστυνομικών Ν. Ρεθύμνου, τον ΣΥ.Φ.Α.Κ. (Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης), την Εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών «Συμπαράσταση» και τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου Σκ.Ο.Ρ.