Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις ποσότητες νερού που χάθηκαν από το φράγμα της Φανερωμένης, κατέθεσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Ο δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα, κατέθεσαν τη μήνυση και παρέδωσαν φωτογραφικό υλικό με αγωγούς από τους οποίους μεταφέρεται παράνομα νερό, και μάλιστα σε περίοδο αυστηρών απαγορεύσεων.
«Το θράσος κάποιων ανθρώπων έχει φτάσει σε βαθμό που δεν μπορώ να το ανεχτώ και δεν το ανέχεται ούτε η τοπική κοινωνία. Είναι εντελώς αδιανόητο να πραγματοποιούμε διερευνητική εκσκαφή σε σημεία όπου υπήρχαν υποψίες για την ύπαρξη αγωγών που παρανόμως μεταφέρουν νερό και να διαπιστώνουμε ότι παρά τις απαγορεύσεις η κατάσταση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Να σημειωθεί ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα Φανερωμένης βρίσκεται σε δραματικά χαμηλό επίπεδο, προμηνύοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι για τους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.
Η διαχείριση του νερού που έχει απομείνει μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς οι ποσότητες που έχουν απομείνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και μάλιστα σε διαδοχική χρονιά λειψυδρίας.
Η επιβολή «σκληρού» πλαφόν που επιβλήθηκε ήταν μονόδρομος, καθώς τα νερά του φράγματος πλησιάζουν το όριο ασφαλείας και το «ψαλίδι» στην παροχή αρδευτικού νερού κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υποδομή.
«Από τις μετρήσεις αποδεικνύεται πως μετά την επιβολή των μέτρων, χάθηκαν περαιτέρω ποσότητες νερού. Υπολογίζουμε πως 250 χιλιάδες κυβικά νερού διατέθηκαν παράνομα το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο κ. Νικολιδάκης.
Παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του Φράγματος από το περασμένο καλοκαίρι για τις οριακές ποσότητες νερού και την ανάγκη λελογισμένης χρήσης, τους τελευταίους μήνες δεν εφαρμόστηκαν οι δικλείδες ασφαλείας.
Η παροχή του νερού δεν σταμάτησε, το φράγμα δεν προστατεύτηκε με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σχεδόν στο «σημείο μηδέν».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Διαχείρισης του Φράγματος, τον Αύγουστο του 2023 o ταμιευτήρας της Φανερωμένης περιείχε την οριακή ποσότητα των 5.000.000 κυβικών μέτρων νερού, ποσότητα που υπαγόρευε την άμεση διακοπή της παροχέτευσης νερού στα δίκτυα άρδευσης. Τότε, αποφασίστηκε με τη μορφή κατεπείγοντος η διακοπή της παροχέτευσης νερού στα δίκτυα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των τεσσάρων ξηρικών αναδασμών οι οποίο δεν διαθέτουν γεωτρήσεις.
Στην πράξη όμως το μέτρο δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα το φράγμα Φανερωμένης να βρίσκεται στο «κόκκινο» και ενώ έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι μετά από έναν εξαιρετικά άνυδρο χειμώνα.
«Έχω ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί τα συναρμόδια υπουργεία, της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Περιφέρεια. Πλέον, η μοναδική λύση είναι να παρέμβει ο εισαγγελέας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την οικονομική καταστροφή περιοχών εξαιτίας κάποιων που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι απώλειες του νερού γίνονται μέσω παρέμβασης που έχει γίνει στον αγωγό εκτόνωσης του φράγματος. Στον συγκεκριμένο αγωγό είναι παράνομο να υπάρχει η οποιαδήποτε παρέμβαση» επεσήμανε ο δήμαρχος Φαιστού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φαιστού
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, άναψε το «πράσινο φως» στο αίτημα του δήμου Φαιστού να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί με διαδικασίες κατεπείγοντος να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις ειδικά για την περιοχή της Γαλιάς, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.