Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΟΛΟΥ*
Ζούμε μια εποχή που έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις κακοήθειες της τεχνολογίας, που ενώ παρουσιάζονται εντελώς αθώες, δημιουργούν εθισμούς τέτοιους, που έχουν ως αποτέλεσμα την αμάθεια και τη μειωμένη και ελαστική προσωπικότητα.
Η ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένα ισχυρό τείχος που μπορεί να προστατεύσει τις επερχόμενες γενιές από την απομόνωση και από την κατάθλιψη που ήδη αρχίζει να γίνεται πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία μας.
Είμαστε ένας λαός πολύ περήφανος για την ιστορία μας, για την παιδεία μας, για τον πολιτισμό μας. Είναι εφόδια που πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα προσφέρουμε στους νέους μας να τα εμπεδώσουν.
Θα έπρεπε ο δήμος πέρα από την καλή λειτουργία της καθημερινότητας να στοχεύει να έχει πολιτιστικά και ιστορικά ενημερωμένους πολίτες, γιατί έτσι θα καταφέρει να έχει ώριμους πατριώτες, πολίτες που θα αγαπούν το τόπο τους και θα τιμούν τους προγόνους τους.
Αλλά ας δούμε ιστορικά την προσφορά των Περβολιανών, που με άφθονο αίμα πότισαν το δένδρο της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η Κρήτη ποτέ δεν υποτάχτηκε στους Τούρκους κατακτητές και πάντοτε προσπαθούσε να ζει ελεύθερη πολεμώντας τους Τούρκους και να τους διώξει από την ευλογημένη γης της.
Στον αγώνα του 1821 ο Πέτρος Μανουσάκης με καταγωγή τα Περιβόλια είχε ομάδα επαναστατική και έδρασε ενάντια των Τούρκων, εφονεύθη το 1823 στη θέση «Αποθαμένος» και ενταφιάσθη στον 1 ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου της 1 μονής «Χαλευή».
Το 1824 οι Περβολιανοί ήταν εκείνοι που κατάφεραν και ζήτησαν από τον Μεχμέτ Πασά τα λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και τα ενταφιάσαν στα Περιβόλια στο νεκροταφείο του Άη Γιώργη. Αυτοί που κουβάλησαν στις πλάτες τους τους αγίους ήταν ο Αντώνης Μπουρδουνής, ο Μιχ. Λαγός και ο Αντώνιος Χανιωτάκης.
Η απελευθέρωση της παλιάς Ελλάδας από το Τούρκικο ζυγό ενεθάρρυνε τους Κρητικούς ηθικά και με συνεχείς μικρό επαναστάσεις αποζητούσαν την ελευθερία τους. Έτσι φθάσαμε στην μεγάλη εξέγερση του 1866 που έγινε η Αρκαδική εθελοθυσία που η λάμψη της φώτισε όλο τον κόσμο και έγινε παγκόσμια σημαία για την ελευθερία.
Οι Περβολιανοί ήρωες έχουν και αυτοί το μερτικό τους, καθώς ο Εμμανουήλ Παχλάς μαζί με την ομάδα του συμμετείχε σαν οπλαρχηγός στο Αρκάδι, μετέβη αμέσως για να το υπερασπίσει. Ο ηρωικός του θάνατος και η αυτοθυσία των παλικαριών του έχουν γραφεί με το αίμα τους στην ιστορική Αρκαδική εθελοθυσία.
Σημαντικό ρόλο μετά την Αρκαδική καταστροφή φαίνεται να διαδραματίζει ο υποπρόξενος της Ρωσικής αυτοκρατορίας Γεώργιος Σκουλούδης με καταγωγή από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου. Ο ίδιος κατοικούσε στην έπαυλη του στα Περβόλια στην τοποθεσία που μετενομάστηκε χωράφα του Σκουλούδη.
Στη Μικρασιατική εκστρατεία συμμετείχαν δεκάδες ήρωες Περβολιανοί που αρκετοί πρόσφεραν τη ζωή τους για να μεγαλώσει η Ελλάδα μας. Ο ηρωικός υπίατρος Μάρκος Μπριλάκης μαζί με αρκετούς άλλους Περβολιανούς εφονεύθησαν στις ηρωικές μάχες στα βουνά της Αλβανίας κατά του Ιταλού φασίστα Μουσουλίνι.
Όσον αφορά την μάχη της Κρήτης οι Περβολιανοί και οι Μισιριανοί πλήρωσαν με τη ζωή τους, 110 τον αριθμό, που εκτελέσθηκαν στο θυσιαστήρι της Μισιριανής άμμου, για αντίποινα που πολέμησαν με γενναιότητα τους κατακτητές Γερμανούς. Στα Περιβόλια οι Γερμανοί έχασαν πολλές μάχες στην περιοχή του Άη Γιώργη και για τον λόγο αυτό, αλλά και για να τρομοκρατήσουν τους Κρητικούς της αντίστασης ξεπέρασαν κάθε όριο πολεμικής δεοντολογίας.
Και το ερώτημα είναι: Οι νέοι μας οι σημερινοί Περβολιανοί δεν πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου που κατοικούν; Δεν πρέπει να μάθουν και να είναι περήφανοι;
Δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στην περιοχή τους, που να τιμούνται και να μνημονεύονται οι θυσίες αυτές;
Δεν πρέπει να υπάρχει μια πολιτιστική αίθουσα που να φιλοξενεί με φωτογραφικό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα για να μαθαίνουν οι νέοι μας, και να συνειδητοποιήσουν τη βαριά κληρονομιά που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους;
Και ερωτώ όλους τους πολιτειακούς φορείς: Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί μια αίθουσα για να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή μας;
Νομίζω ότι αξίζουμε και εμείς να έχουμε ένα μικρό πολιτιστικό κύτταρο.
* O Νίκος Μαριόλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μαζί για την Αλλαγή» της Ρένας Κουτσαλεδάκη