Διημερίδα για τα σπάνια ενδημικά φυτά Grataegus Oxyakantha που φύεται στη Ζώμινθο και Horstrissea Dolinicola που φύεται στην περιοχή Πετραδολάκια του Ψηλορείτη, πραγματοποιείται από χθες στα Ανώγεια.
Την εκδήλωση οργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία» και έχει θέμα «Μνημεία της φύσης και ενδημικά φυτά στον δήμο Ανωγείων». Σε διημερίδα στα Ανώγεια, συμμετέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του δήμου Ανωγείων και του Γεωπάρκου Unesco ψηλορείτη και διοργανώνεται από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία» με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.
Η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, συμμετείχε στην εκδήλωση με ομιλία που αφορούσε στη διαδικασία κήρυξης του αιωνόβιου κράταιγου (Crataegus monogyna) στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», με απόφαση γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012, καθώς και για τις συνέργειες που απαιτήθηκαν και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό υπαίθρου.
Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων η διαδικασία χαρακτηρισμού ως προστατευόμενου του οικοτόπου που φύεται το κινδυνεύον στενοενδημικό είδος της Horstrissea dolinicola, στην περιοχή Πετραδολάκια του Ψηλορείτη. To 2020, με απόφαση της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κήρυξη ως «Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί» των εδαφικών θέσεων του μικρο-Αποθέματος του είδους Horstrissea dolinicola, που αποτελούν αποκλειστικά οι δολίνες στην τοποθεσία Πετραδολάκια του δήμου Ανωγείων, και με σκοπό την προστασία και ανάδειξη της μοναδικότητας της κρητικής βιοποικιλότητας και ειδικότερα της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και ξενάγηση τόσο στο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης στο οροπέδιο της Ζωμίνθου, όσο και στις θέσεις που φύεται το σπάνιο φυτικό είδος της Horstrissea στον Ψηλορείτη.