Μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τύχη του μνημειακού πλατάνου που βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του «Πολυκλαδικού» και η ανάπλαση στην οδό Κονδυλάκη έχει θέσει την τύχη του εν αμφιβόλλω. Ο συγκεκριμένος πλάτανος, μαζί με το παρακείμενο κυπαρίσσι, είναι από τα παλιότερα δέντρα της πόλης του Ρεθύμνου και έχει συνδέσει τη ζωή του με τις μνήμες εκατοντάδων Ρεθεμνιωτών.
Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό δέντρο που αποτελεί σύμβολο της πόλης και έχει τη δική του μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία. Ο τεράστιος φίκος στο αλσύλιο της πλατείας 4ων Μαρτύρων, φυτεύτηκε από την αείμνηστη γιατρό Έλλη Βότζη, που τον είχε φέρει από την Ρόδο, μετά από ταξίδι της, αντί για τις διάσημες ομπρέλες!
Τοπόσημα αποτελούν και οι πλάτανοι στη ΒΔ πλευρά του 3ου Λυκείου, απέναντι από τον ναό των 4ων Μαρτύρων, στον χώρο που μαρτύρησαν οι τέσσερις Νεομάρτυρες, που φέτος τυχαίνει να εορτάζουμε τα 200 χρόνια από το μαρτύριό τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους τεράστιους φοίνικες που βρίσκονται στις αυλές του 3ου Γυμνασίου αλλά και του 1ου Λυκείου, μαζί, βέβαια και με τον τεράστιο φίκο που υπάρχει εκεί.
Δέντρα έχουν δώσει την ονομασία τους σε γειτονιές της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελιά, που ευτυχώς, σήμερα, είναι προστατευμένη μέσα σε πέτρινο παρτέρι και έχει δώσει το όνομά της στη γειτονιά «Ελιδάκι», στο τελείωμα της οδού Δημακοπούλου. Αλλά και η περιοχή του Πλατάνου, στην παλιά πόλη, πήρε τον όνομά της από πλάτανο που υπήρχε εκεί και στα κλαδιά του είχε απαγχονιστεί ο Επίσκοπος Ρεθύμνου Γεράσιμος Περδικάρης κατά την επανάσταση του 1821. Δυστυχώς, κόπηκε, με μια παράξενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη δεκαετία του 1960. Μεγάλοι ευκάλυπτοι κόπηκαν και πριν από μερικά χρόνια από την αυλή του 2ου δημοτικού σχολείου, για να ανεγερθεί η νέα, νότια πτέρυγα, παρά τις τότε μεγάλες αντιδράσεις του Χάρη Στρατιδάκη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, το «κολλόδεντρο» τον «ίξος», που από τους καρπούς τους έφτιαχναν παλιά κόλλα και την άπλωναν σε βέργες για να πιάνουν άγρια πουλιά, κυρίως στα Περιβόλια. Δύο τέτοια δέντρα σώζονται στην υπό κατασκευή παιδική χαρά των Περιβολίων, που αν και παραμελημένα, είναι υγιή και σίγουρα χρήζουν προσοχής.
Επανειλημμένα, ως μέλος της πρώην Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω διατυπώσει την πρόταση να γίνει μια καταγραφή του αστικού πρασίνου, να καταγραφούν και αυτά τα μνημειακά δέντρα και να παλέψουμε για τη διάσωσή τους. Η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας διαθέτει έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και υπαλλήλους με μεράκι που πασχίζουν καθημερινά για την προστασία των δέντρων αυτών.
Νίκος Δερεδάκης
Δημοτικός Σύμβουλος