Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την κτηματογράφηση στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Ρ.Ν.», η διαδικασία κατέγραψε απειροελάχιστη πρόοδο το τελευταίο διάστημα: Από το 18% που ήταν τον περασμένο μήνα, έχει φτάσει στο 20%, κι ενώ σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες εκπνέει η τελευταία και καταληκτική, όπως φαίνεται, προθεσμία. Άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, όπως διαμηνύεται.
Σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, η ενημερωτική εκστρατεία που «έτρεξε» τις προηγούμενες εβδομάδες δεν απέδωσε τους (αναμενόμενους) καρπούς, παρά το θετικό κλίμα και την καλή διάθεση που διαπιστώθηκε στη διάρκεια των επαφών των εκπροσώπων του Κτηματολογίου.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, περιμένοντας να κάνει… ταμείο στο τέλος: «Η ενημέρωση στους επαγγελματίες και στον κόσμο έχει πιάσει λίγο τόπο. Κάποιοι που είχαν στα συρτάρια τους αιτήσεις, ήρθαν. Αλλά αυτό θα το δούμε προς το τέλος της παράτασης. Ιστορικά, οι αλλαγές γίνονται τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης. Περιμένω, παραδοσιακά (να γίνουν) 27-28-29 του μήνα. Υπάρχει διάθεση, υπάρχει αντίληψη. Αυτό μένει να αποτυπωθεί και σε νούμερα. Πραγματικά, είχαμε εξαιρετική συνεργασία με όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την ανάγκη. Θέλουν να δώσουν την περιουσία τους καθαρή στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».
Η πραγματικότητα βεβαίως είναι αμείλικτη: Η κτηματογράφηση «καρκινοβατεί». Άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την απροθυμία του κόσμου: Ουσιαστικό αποτέλεσμα προς το παρόν δεν υπάρχει – και δύσκολα θα υπάρξει ακόμα κι αν σημειωθεί κάποια θεαματική αύξηση του ενδιαφέροντος στην … εκπνοή, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
Εκ του νόμου δεν γίνεται να δοθεί άλλη παράταση, όπως τονίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το 20% απέχει παρασάγγας απ’ τους, αρχικούς, υπολογισμούς των πιο αισιόδοξων, που ένα χρόνο πριν ήλπιζαν ότι στο σήμερα θα ήμασταν στο 60%. Οι πρώιμες προβλέψεις έπεσαν τελείως έξω, μια και καταγράφεται μόλις το 1/3 της προσδοκώμενης συμμετοχής. Είναι σαν να λέμε η μέρα… με τη νύχτα. Σαν να βρισκόμαστε ακόμα στην… αρχή κι ουδείς γνωρίζει πώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, ο φόρτος εργασίας στα τεχνικά γραφεία παραμένει πάρα πολύ υψηλός. Οι μηχανικοί δουλεύουν ασταμάτητα, από το πρωί έως το βράδυ, κι ενώ στην εξίσωση έχουν μπει και οι δασικοί χάρτες! Είναι χαρακτηριστικό πώς για ένα μόλις ακίνητο μπορεί να χρειαστούν το λιγότερο έως και τέσσερις ώρες!
«Είναι αδιανόητο να μην δοθεί παράταση»
Η όλη κωλυσιεργία έχει πολλές αναγνώσεις: Μπορεί να εδράζεται στην αδιαφορία ορισμένων, που δεν θέλουν να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Στην Κρήτη, παράλληλα, η ιδιαιτερότητα με τους τίτλους ιδιοκτησίας μάλλον έρχεται να περιπλέξει περισσότερο τις συνθήκες, λειτουργώντας αποτρεπτικά. Σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας είναι και το οικονομικό σκέλος για να γίνουν οι δηλώσεις, που μόνο αμελητέο δεν είναι, ειδικά στις μέρες μας.
«Αυτό το μήνα κλείνουν οι δηλώσεις. Η εικόνα είναι η ίδια, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Οι ρυθμοί είναι λογικό να πηγαίνουν εκεί» σχολιάζει στα «Ρ.Ν.» ο Δημήτρης Γρηγοράκης, γραμματέας του τοπικού τμήματος του Ρεθύμνου του Πανελλήνιου συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, που διατυπώνει την άποψή του: «Είναι αδιανόητο να μην δοθεί παράταση. Και πιστεύω ότι θα δοθεί. Απλά θα τη δίνουν λίγο-λίγο για να πιέζουν τον κόσμο για να προχωράει σε δηλώσεις».
Ο κ. Γρηγοράκης δεν παραγνωρίζει ότι οι πολίτες καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, οικονομικής φύσεως και όχι μόνο.
«Και τα συμβόλαια έχουν προβλήματα» υπενθυμίζει. «Στην Κρήτη δεν έχουμε τίτλους και αναγκάζονται όλοι και κάνουν τώρα. Πρέπει να εφαρμόσεις τους παλιότερους τίτλους με νέα δεδομένα για να είσαι έτοιμος. Τώρα ήρθαν στο προσκήνιο και οι δασικοί χάρτες, παράλληλα, όπου κι εκεί φαίνεται να είναι πιο επείγον το ζήτημα – δηλαδή πρέπει να προηγηθεί η διόρθωση των δασικών χαρτών και μετά να προχωρήσει το κτηματολόγιο. Και φαίνεται ότι το υπουργείο πιέζει περισσότερο για τους δασικούς χάρτες παρά για το Κτηματολόγιο» είναι η εκτίμησή του.
Συνεχίζοντας, θα πει: «Το ένα έσκασε πάνω στο άλλο. Εμείς ήμασταν ήδη μπλοκαρισμένοι – και τώρα είμαστε δύο φορές μπλοκαρισμένοι. Ως γραφεία είμαστε φουλ (σε δουλειά). Προσωπικό δυστυχώς δεν βρίσκουμε για να υποστηριχθούμε και παλεύουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε διαθέσιμες. Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα».
Η ενημερωτική εκστρατεία του προηγούμενου μήνα δεν μπόρεσε να αντιστρέψει το κλίμα – δεν ήταν κι εύκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Εμείς δεν αντιληφθήκαμε τίποτα εδώ στο Ρέθυμνο. Προσωπικά, εγώ ούτε τους είδα τους ανθρώπους. Απ’ τα σάιτ ό,τι διαβάζαμε. Ούτε με τους τοπογράφους επικοινώνησαν – είμαι γραμματέας στον σύλλογο και δεν μας ενόχλησε κανείς. Ούτε είδα να έχουν απευθυνθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να κάνουν κάτι» υποστηρίζει ο κ. Γρηγοράκης.
«Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους» θα τονίσει ο ίδιος. «Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να χαλαρώνει» θα συστήσει. «Γιατί μπαίνουν πολλοί στη λογική ότι, «Έλα μωρέ θα δοθεί παράταση, οπότε ας μην ζοριστώ». Κάποια στιγμή θα σταματήσουν να δίνονται παρατάσεις και θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε – ειδικά για τους δασικούς χάρτες. Εκεί φαίνεται ότι η πίεση θα είναι μεγαλύτερη από το υπουργείο για να γίνουν ενέργειες. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα για το τι γίνεται μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Δηλαδή ένα ακίνητο που δεν διορθώνεται αυτή τη στιγμή, τί θα κάνει ο ιδιοκτήτης του μετά; Θα το χάσει; Δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα; Αυτά είναι ζητήματα που μάλλον απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις».