Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Μόλις το 14.2% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Κρήτη αφορά στην ύδρευση

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Newsroom Από Newsroom
11/02/2026 - 8:30 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
5399901874850353 5365910679767369-fragma-rethymno - Rethymno Nea 1767351909

«Τα θέματα του νερού δεν τα λύνουν νομοθετήματα, τα λύνουν οι υποδομές, οι χρηματοδοτήσεις και η νοοτροπία των πολιτών, η οποία πρέπει να αλλάξει άρδην» τονίζει ο Γ. Μαρινάκης

Την επιτακτική ανάγκη εξοικονόμησης νερού και ορθολογικής διαχείρισης του με δεδομένο τον περιορισμό του φυσικού πόρου ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επανέλαβε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους, το νησί ξόδεψε το 2025 500 εκ. κυβικά νερού εκ των οποίων για τις ανάγκες ύδρευσης διατέθηκαν μόλις 71 εκ κμ.

Όπως  τόνισε για μια ακόμα φορά: «Τα θέματα του νερού δεν τα λύνουν νομοθετήματα, τα λύνουν οι υποδομές, οι χρηματοδοτήσεις και η νοοτροπία των πολιτών, η οποία πρέπει να αλλάξει άρδην.

Πεντακόσια εκατομμύρια κυβικά νερού ξοδέψαμε στο νησί μας πέρυσι, στην βρύση μας για πόσιμο πήγαν τα 71 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 430 ήταν για τις υπόλοιπες χρήσεις και ιδίως τις γεωργικές, άρα νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος να σκεφτούμε πώς έχουμε μέχρι τώρα μεταχειριστεί την άρδευση όχι μόνο από πλευράς νοοτροπίας, που δεν είναι καλή – για να είμαστε εξηγημένο» -, αλλά και από πλευράς υποδομών, που είμαστε πολύ πίσω» τόνισε.

Η φετινή χρονιά  προβλέπεται δύσκολη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και η προετοιμασία των ΔΕΥΑ και όλων των φορέων διαχείρισης είναι αναγκαία για να μην υπάρξουν προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο όπου η κατανάλωση πολλαπλασιάζεται.

Ο πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία και στις υποδομές αλλά κυρίως στην νοοτροπία των καταναλωτών, επαναλαμβάνοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αφορά την άρδευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά αν κάνουμε οικονομία στην άρδευση, διπλασιάζουμε το πόσιμο νερό. Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστούν οι απώλειες και οι διαρροές στα δίκτυα, να επαναπροσδιοριστούν οι πολιτικές διαχείρισης και να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για  κάθε περιοχής, καθώς τα προβλήματα διαφέρουν από νομό σε νομό. «Δεν έχουν τα ίδια προβλήματα τα Χανιά με την Ιεράπετρα», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι παντού το ζητούμενο είναι κοινό: Η αλλαγή νοοτροπίας στη  διαχείριση του νερού.

«Έχουμε αποκτήσει την κουλτούρα διαχείρισης αυτού του φυσικού πόρου, που είναι πολύτιμος και που ολοένα θα γίνεται και σπανιότερος, λόγω και της έντονης κλιματικής κρίσης που περνάμε;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «Και πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι τα μηνύματα δεν θα τα μεταφράσουμε, κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην υποστούμε μία δεινή ήττα σαν νησί.

Ένα πράγμα πρέπει να καταλάβουμε. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε ατομική οικονομία στον φυσικό πόρο. Όλοι σπαταλούμε. Δεν το έχουμε αντιληφθεί το ζήτημα ότι υπάρχουν και μικροσυμπεριφορές, όπως υπάρχει και η ανάγκη των υποδομών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για δημιουργία μικρών φραγμάτων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές για τη συγκράτηση του νερού που σήμερα χάνεται:«Προφανώς πρέπει να εστιάσουμε εκεί που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα και η μεγάλη κατανάλωση είναι στο αρδευτικό νερό, 20% να κάνουμε οικονομία, διπλασιάζουμε το πόσιμο νερό, σε γενικούς αριθμούς. Ότι υπάρχουν περιοχές με μία ιδιαίτερη τοπικότητα των προβλημάτων, εκεί πρέπει να δούμε άλλες λύσεις. Κατά την γνώμη μου μικρά φράγματα παντού στην ημιορεινή περιοχή, που θα συγκρατούμε τη ραγδαιότητα των βροχών, θα δίνουμε περιθώριο στην γη να απορροφήσει το νερό, γιατί με τις ασφαλτοστρώσεις που κάνουμε, τις τσιμεντώσεις που κάνουμε, έχουμε καταντήσει τη γη από σφουγγάρι που θα έπρεπε να ήταν, να έχει γίνει νεροχύτης, που εκβάλλει στην θάλασσα».

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο όπως έγραφαν τις προηγούμενες μέρες των «Ρ.Ν.» καταγράφηκε Ιστορικό χαμηλό στη στάθμη της λίμνης του Κουρνά τον Ιανουάριο, ενδεικτικό του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την παρατεταμένη ξηρασία και τη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορείς διαχείρισης νερού. Σημειώνεται ότι και η παροχή από τις πηγές της Αργυρούπολης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι που αναμένεται να δώσει ανάσα αφού από το Φράγμα Ποταμών θα τροφοδοτηθεί όλο το βόρειο τουριστικό μέτωπο του νομού Ρεθύμνης: «Είναι ένα έργο το οποίο εξελίσσεται, το έχουμε διεκδικήσει εδώ και χρόνια, επιτέλους μετά από δικαστικές αντεγκλήσεις κυρίως και εργολαβικές αντιδικίες, κατέληξε να έχουμε ένα αξιόπιστο ανάδοχο και νομίζω ότι σε 2,5 χρόνια από σήμερα, αυτό το φράγμα θα αξιοποιηθεί επωφελεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Ρεθύμνου» σχολίασε ο Γ. Μαρινάκης.

Tags: homepage_featuredKRITIάρδευσηΓιώργος ΜαρινάκηςΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝνερόΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΥΑύδρευση
Share238Tweet149Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Μειωμένες οι αφίξεις τον Απρίλιο στα ξενοδοχεία της Κρήτης

04/04/2026 - 12:30 μμ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Προχωρά τις επόμενες μέρες ο διαγωνισμός προμήθειας των φαρμάκων για το πρόγραμμα δακοκτονίας

01/04/2026 - 12:39 μμ
5441991325460103 rethymno-kakokairia-708

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια Κρήτη από αύριο

31/03/2026 - 2:26 μμ
5440973042741183 metanastes100

ΜέΡΑ25 για τους 22 νεκρούς μετανάστες νότια της Κρήτης: «Ακόμα μια κηλίδα για την αξιοπρέπεια και την ηθική μας»

30/03/2026 - 10:09 πμ
Επόμενο άρθρο
“Χριστουγεννιάτικη” νίκη για την Ακαδημία

Έχασε στην παράταση η Ακαδημία από τη Μεσσαρά

Τελευταία νέα

Ρεθεμνιώτες αθλητές Ζίου – Ζίτσου και Πάλης που διακρίθηκαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υποδέχτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

Ρεθεμνιώτες αθλητές Ζίου – Ζίτσου και Πάλης που διακρίθηκαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υποδέχτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

15/04/2026 - 5:31 μμ
ΑΘΛΗΤΕΣ

Τρεις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες στο Ρέθυμνο αύριο

15/04/2026 - 5:23 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ WIDERA

Σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής για την ταχεία και αξιόπιστη διάγνωση ασθενειών

15/04/2026 - 3:45 μμ
5454889191422450 ΔΤ 1

“‘Εξυπνες” διαβάσεις πεζών σε 14 σχολεία του δήμου Ρεθύμνης

15/04/2026 - 12:43 μμ
ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ανάγνωση ποίησης και βιβλίων για παιδιά και εφήβους στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

15/04/2026 - 12:35 μμ
5454877654860080 gsee

Στο Ηράκλειο το 39ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ 

15/04/2026 - 12:23 μμ
5454876044547609 στουρναρας μητοσταλκης

Ανανέωση θητείας Στουρνάρα στην ΤτΕ προτείνει η κυβέρνηση

15/04/2026 - 12:20 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr